Cesta Bruslařů ze dna a případ Bartošák

0

LEDNÍ HOKEJ

ČESKÁ TIPSPORT EXTRALIGA

S blížícím se obdobím Vánoc a také zanedlouho polovinou odehraných zápasech základní části extraligy se pomalu začínají oddělovat ti úspěšnější celky od těch horších, kterým se i přes tříbodový systém naší ligy bude započatá ztráta těžko dohánět. Na úplném konci tabulky stále zůstává Mladá Boleslav, kterou čeká velmi důležitý souboj o “poslední flek” s Kladnem. Poslední hodiny pak přinesly více než zajímavé informace o brankáři Hradce Patriku Bartošákovi.

hokej TELH M. Boleslav Ševc

Při pohledu na aktuální tabulku je celkem viditelný největší bodový rozdíl mezi devátou a desátou příčkou, který odděluje momentálně nejslabší celky a z většiny naplňuje předsezónní prognózy. U omlazené Plzně či Olomouce a Kladna se čekalo, že se budou pohybovat od 10.místa níže. Samozřejmě úplně jinde se měly pohybovat Vítkovice. U Mladé Boleslavi jsem předpokládal umístění kolem konce elitní desítky a v případě lepšího startu i překvapení v podobě o pár stupínku lepšího postavení. Menší překvapení opravdu přišlo, ale pro boleslavské fandy velmi nepříjemné.

Boleslav se usadila na dně extraligy a zatím jako jedna z mála musela sáhnout k výměně trenéra, jelikož pozice Jiřího Kalouse byla neudržitelná. Vedení Bruslařského klubu se vedle tradičního vyhazovu trenéra při špatných výsledcích snaží také intenzivně posilovat kádr. Nutno ovšem říct, že narozdíl od konkurenčních týmů ve spodní části tabulky má o poznání plnější peněženku. Také díky největší české automobilce se středočeské město pravidelně umisťuje na čelních pozicích žebříčku oblastí s nejlepší životní úrovní. To se také odráží v investicích do sportu na dospělé a mládežnické úrovni. Bruslaři patří dlouhodobě k celkům s výbornou prací právě s juniory a mládeží obecně. Boleslav je také v současnosti jediné “nekrajské” město u nás, jež se může pochlubit fotbalovým a hokejovým mančaftem v obou elitních a nejsledovanějších soutěžích.

Navzdory vylepšení rozpočtu před sezónou a příchodu několika zajímavých posil se efekt nedostavil. Boleslav lovila především ve finských vodách. Hodně pozornosti přilákál především dřívější reprezentant Suomi Juhamatti Aaltonen. Aaltonen měl za sebou výbornou kariéru, ale hodně se řešilo, zda v 38 letech ještě disponuje ideální formou pro extraligu. Pochybovačům trochu zavřel ústa skvělým rozjezdem, ale pak se svezl s bídou celého klubu a už tolik nepřispíval kanadskými body. Management Bolky spolu s ním přivedl v létě jeho finského parťáka Mattiho Järvinena a severskou kolonii ještě nedávno doplnilo o Švéda Rohdina. A nový trenér Král z nich složil kompletní útok. Což může být zajímavý krok. Severští hráči a zejména Finové zůstávají obecně trochu stranou. Tvoří si v rámci týmu spíše vlastní skupinky. V jedné formaci se hokejisté s podobnou mentalitou mohou velmi dobře sehrát, vyhovět si v různých herních situacích a získat sebevědomí před dalšími důležitými zápasy sezóny.

Dres Bruslařů oblékli během rozjetého ročníku také další nováčci. Boleslav vedle zvýšení produktivity nutně potřebovala vylepšit defenzívu. Zejména v oslabení dostávala spoustu rozdílových gólů a během hry ve čtyřech patří k vůbec nejhorším týmům ligy. Paradoxně v přesilovkách se jí mimořádně daří a s vysokou úspěšností přes 26 % je na špičce hodnocení této statistiky. Obranné řady během reprezentační pauzy doplnil zkušený bek Gewiese, jenž se trápil ve Vítkovicích a ve středních Čechách by mohl najít nový impuls. Aktuálně ještě klub získal dalšího zkušeného beka Filipa Pavlíka z Hradce výměnou za Pláňka. V létě odešli velmi kvalitní borci Pýcha a Lintuniemi, které měli nahradit především Pyrochta s Osburnem. Pyrochta je v současné době nepostradatelným a Osburn má potenciál ještě více rozkvést. Přesto jsou příchody nových ostřílených defenzivních hráčů na místě.

I když Bruslaři zatím nejdou výrazně bodově nahoru, částečně se tým zlepšuje. Zejména ve zmíněných špatných oslabeních. V posledních 4 zápasech inkasovaliv početní nevýhodě jen jeden gól. Díky čisté hře pak v pátek vůbec nepustili do přesilovky silný Třinec. Proti mistrovi ligy zaznamenal dílčí úspěch také Pavol Skalický, který si připsal bod za nahrávku a gól. Jenže šlo teprve o jeho druhou branku v sezóně a Skalický se tak řadí určitě k největším zklamáním letošního ročníku. Přitom po návratu z Finska měl nalézt v Boleslavi dřívější střeleckou pohodu, jež ho dostala k zahraničnímu angažmá a stabilní pozici ve slovenské reprezentaci. Výrazně lepší jméno slovenskému hokeji dělá Róbert Lantoši. Lantoši se rozhrává do slušné formy, aktuálně nejproduktivnější hokejista Bolky bude jistě jedním ze základních stavebních kamenů klubu v dalším průběhu ligy.

Richarda Krále každopádně čeká hodně těžká práce. A to hned v další zápase na Kladně. Pokud Bruslaři zvládnou duel dvou nejhorších týmů, odlepí se z posledního místa tabulky. Cestu ze dna by pak měli potvrdit v blížících se důležitých zápasech proti Plzni či Olomouci. Úplně si však nejsem jistý, jestli zrovna tato pozice trenéru Královi sedne a uspěje…Tak se necháme překvapit.

Pokud jsem zmínil dlouhodobě dobře hodnocenou juniorku Mladé Boleslavi, tak ta má ve své soutěži zcela opačné starosti. S Libercem hraje o první místo v západní skupině. V áčku Bruslařů už připisují starty třeba momentálně nejproduktivnější hráč boleslavské juniorky Gardoň nebo účastník posledního šampionátu “osmnáctek” Hradec. S úspěchem tamní mládeže se hodně zmiňovala dvojice Vrbata-Nedorost, která ovšem už ve vedení klubu nepůsobí. A možná také odchod bývalých výborných hokejistů a kvalitních sportovních manažerů se promítnul do současné bídy extraligového A-týmu.

V závěru se nedá nereagovat na žhavé extraligové téma posledních hodin, kterým je Patrik Bartošák. A tady si vypůjčim část z mého předsezónního blogu k tématu Bartošák: Podle mě to skončí buď velkým úspěchem a možná i comebackem do reprezentace nebo totálním propadákem a odchodem ještě během sezóny. V tomto případě moc nevěřím na nějakou střední cestu.

Podle posledních aktualit se dá dost pravděpodobně říct, že to jinak než druhou variantou skončit nemůže. Bartošák údajně byl pod vlivem jako účastník dopravní nehody. V pátek nedorazil na trénink ani zápas s Kladnem a vedení se ještě snažilo kauzu nějak zamlžit. Dnes už však vyřadilo brankáře z kádru a další rozhodnutí se dá čekat po potvrzení dosavadních zpráv. Přitom se letní neúčast na přípravném turnaji a zvěsti o odebraném řidičáku ještě zvládli s úsměvem….

Bartošák na všechny své průšvihy dal zapomenout, v brance zářil a patřil k nejlepším brankářům ligy. A vypadalo to na skutečně povedený comeback do extraligy. Ještě nedávno se někteří hokejoví odborníci a novináři shodovali, že dříve problémový brankář dospěl, risk vedení Mountfieldu vyšel a Bartošák se pohyboval v širším okruhu gólmanů, kteří mohou “přičichnout” k dresu národního týmu na dalších reprezentačních akcích. Totéž předpokládali v Hradci a pustil málo vytíženou dvojku Kiviaha zpět do Finska. Plná důvěra tak padla na kopřivnického rodáka. Ten však velmi pravděpodobně opět ztratil kontrolu nad svým chováním a pro vedení východočeského klubu je to hodně, hodně studená sprcha.

Bude to pro něj znamenat konec v Hradci i extralize? Nedovedu si představit, že by mu po potvrzení tohoto excesu dal nějaký příčetný manažer hokejového klubu u nás ještě další šanci. Ačkoliv třeba Vítkovice mají letos trochu problém s brankáři. A on tam dříve chytal a navíc má na severu Moravy rodinné zázemí…

Uvidíme, jak se v následující hodinách a dnech situace kolem Bartošáka vyvine…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *