LEDNÍ HOKEJ

16 proher v řadě, 2 výhry z 31 posledních ligových zápasů. To je statistika hokejového Kladna, které po 44. odehraném zápase okupuje poslední příčku tuzemské Extraligy ledního hokeje. Oproti loňskému roku se tak poslední místo nemění. Vyvstává tak otázka – nemělo by Kladno z Extraligy ven?

Kladno - hokej

Kladno na dno není jen pokřik, který soupeři hokejového Kladna na tento celek pořvávají. Jedná se o realitu posledních let. Loni skončilo Kladno o čtyři body poslední, letos to vypadá na výrazně větší rozdíl. Po 44. odehraných zápasech má tento tým ze Středočeského kraje rovných 30 bodů, přičemž předposladní Mladá Boleslav jich má 42. A bilance Kladna v posledních zápasech je přímo tristní. V pondělní dohrávce 44. kola Extraligy to už fanoušci Kladna nevydrželi, a na zápas proti Vítkovicích došli v kostýmech a s volnočasovým vybavením jako jsou kytary, nafukovací míče nebo vybavení na badminton. Vše doprovázel trefný a vtipný velký barevný nápis „JAROMÍRE FANDÍME TAK JAK TY VEDEŠ KLUB“. Snad netřeba doplňovat, že Rytíři prohráli i tento zápas, a to 4:0, díky čemuž prodloužili nejdelší klubovou sérii proher v řadě.

Je tak téměř jisté, že si Kladno potřetí v řadě zahraje baráž o udržení, kde si změří síly s nejlepším celkem Chance Ligy, kterým bude ostravská Poruba. Baráž v sezoně 2021/2022 Kladno vyhrálo 4:1 na zápasy, na Duklu Jihlava nestačilo pouze v jejím prvním domácím zápase. V loňské sezoně pak Kladno porazilo lín drtivě 4:0 na zápasy. Jak je to možné? Jsou snad týmy na chvostu Extraligy o tolik lepší než nejlepší týmy Chance Ligy?

Ne tak docela. Vlastník, prezident a hráč týmu Jaromír Jágr má zvučné jméno ne jen u nás, ale též v zahraničí. Je to neskutečná legenda, na kterou zámořští fanoušci rádi vzpomínají. Vzhledem k tomu, jak dlouho je Jágr aktivní (do Pittsburgh Penguins odešel v roce 1990 a tento čtvrtek bude mít 52 let, přičemž stále za Kladno na led naskakuje, i když už to díky věku a díky skoro 120 kilům není co to bývalo), má spoustu známých. Nejenže tak do týmu dostal například 35 letého Michaela Frolíka, který v NHL odehrál 858 zápasů. Jágrovi se daří nové hráče přitáhnout ve chvíli, kdy mu o to nejvíc jde – v baráži. To však není úplně fér. Jágr pouze využívá svého jména a svých kontaktů a požádá pár skvělých hráčů o pomoc, což však vůbec nevypovídá o kvalitě týmu jako takového, když hráči v sezoně nehájí barvy Rytířů.

Nedala by se tedy řešit celá situace nějak elegantněji? Samozřejmě že dala, ale to by bylo nákladné. Kladno by muselo zainvestovat a podepsat větší množstí kvalitnějších a ideální i mladých hráčů, aby mohlo pomýšlet na lepší umístění, které by vydrželo déle než rok. Rovněž práce s mládeží by měla být lepší. Kladenský hokej je pojem, nicméně soupisku A-týmu tvoří spíše hráči středního a pokročilého věku.

Existuje ještě jeden elegantní způsob, a to je přímý sestup do Chance Ligy. V minulost to tak bylo, ještě v sezoně 2021/2022 byl přímým sestupujícím Zlín. Do sezony 2018/2019 pak dokonce přímo sestupovaly poslední dva týmy ligy. Díky tomu nedocházelo k ucpání Extraligy a týmy z 1. ligy byly více motivované dostat se mezi první dva týmy tabulky.

Aktuální nastavení Extraligy je z mého pohledu neférové vůči týmům z 1. ligy. Ty nemají takové rozpočty díky tomu, že 1. liga má výrazně menší sledovanost, díky čemuž bývají kvalitní hráči v jednotlivých kádrech výjimeční. Když se na konci sezony, kdy jsou už všichni dobití, zraní jeden nebo dva klíčoví hráči, znamená to v podstatě jistý konec, který vyústí v to, že klub do Extraligy nepostoupí. Toto nastavení má jistou logiku spočívající v tom, že není žádoucí, aby se nějaký tým dostal do Extraligy jen aby z ní hned následující rok vypadl.

To se stalo například zmíněné Dukle Jihlava, která se do Extraligy dostala po vydařené sezoně 2016/2017 jen aby z ní hned v sezoně 2017/2018 vypadla. Není to přitom žádná výjimka. Extraliga je výrazně lepší a hokejovější než 1. liga. Kádr se tak po postupu musí přeskládat, což je samozřejmě finančně náročné. Peníze za televizní přenosy, jakož i sponzorské dary samozřejmě budou vyšší a dá si přistoupit též k nepopulárnímu zvednutí vstupného, nicméně platy kvalitních hráčů jsou výrazným propisem do finančních závěrek klubů. Těm navíc nepomáhá ani fakt, že na Extraligové stadiony jsou kladeny vyšší nároky než na stadiony 1. ligy. Pokud se tedy tým dostane z 1. ligy do Extraligy, chce to mít po ruce nějakého mecenáše, který pomůže týmu překlenout toto náročné období.

Ne že by snad Kladno nemělo v zádech někoho, kdo by do klubu mohl investovat. Majiteli se do toho však očividně nechce, ačkoli by to klub opravdu hodně potřeboval. Kladno od sezony 2017/2018 vždy buďto hrálo baráž nebo postoupilo či sestoupilo. Není tedy ukázkovějšího příkladu týmu, který by více balancoval na hraně obou lig a potřeboval by díky finanční injekci popostrčit správným směrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *