Extraliga Juniorů ČR: Záhejský o výhrách Varů i svém Michiganu: Koukám na videa a zkouším finty

0

Junioři Karlových Varů vstoupili do své pouti vyřazovacími boji DHL extraligy až nad očekávání dobře. V prvních dvou zápasech čtvrtfinále porazili Mladou Boleslav shodně 4:1 a chybí jim krok k postupu mezi elitní čtyřku. Nejzářivější moment série předvedl mladičký útočník Vít Záhejský, jenž v prvním utkání skóroval po fintě zvané Michigan!

Dalo by se říct, že se čtvrtfinálová série zatím odvíjí podle vašeho plánu?
Určitě jde podle našeho plánu. S klukama si říkáme, co musíme zlepšit. Trenéři nám dávají jasné signály, že to bude vyrovnaný boj a i když jsme vyhráli dvě bitvy, ještě jsme nevyhráli válku. V pátek se popereme o třetí bod.

Oba zápasy jste vyhráli shodnými výsledky 4:1. Jaké byly?
Sice na začátku bylo znát, že jsme měli delší pauzu, ale podali jsme výborný výkon. Hlavně byla vidět naše týmovost: Skáčeme do střel, hrajeme do těla a nehádáme se, prostě bojujeme všichni za jednoho. To se mi líbí. Ještě potřebujeme zapracovat na nějakých výpadcích, protože nikdy nehrajeme šedesát minut to, co bychom měli hrát. I tak si myslím, že jsme v obou zápasech podali výborný výkon.

Jak říkáte, nastoupili jste do hry po dvou týdnech odpočinku. Bylo to obtížné?
Nebylo to těžké po fyzické stránce, odpočinuli jsme si. V posledním týdnu jsme měli trošku volnější program, dobrovolné posilovny a podobně, takže jsme udělali všechno pro to, abychom měli sílu. Podle mě to ale bylo trošku těžší po psychické stránce. Nevěděli jsme, co od toho čekat, navíc tady máme řadu mladých kluků. Ale poradili jsme si s tím skvěle.

Celkové skóre 8:2 svědčí o tom, že se vám daří v útoku i obraně a výtečně vám chytá i brankář Adam Ebenstreit, viďte?
Ano, Ebi chytá výborně, věříme mu. Taky si říkáme, abychom před něj nepouštěli hráče. V obraně máme ještě určité mezery, ale to se dá vylepšit a trenéři nám to pořád říkají. I do útoku se nám daří. Myslím si, že to je na výborné cestě a pokud to budeme držet celou dobu, tak budeme úspěšní.

Do Mladé Boleslavi pojedete se dvěma mečboly. Očekáváte, že poslední krok bude nejtěžší?
Ano, říká se, že je nejtěžší. Jak jsem říkal, je to o fyzické i psychické stránce. Jestli ale můžu mluvit za všechny, tak si myslím, že jsme na to připravení a ten bod stoprocentně urveme.

V dlouhodobé části jste přitom Boleslav porazili jen třikrát z osmi případů a jednou jste od ní dostali osm gólů. Asi jste si ji moc nepřáli, ne?
Nemohli jsme si vybírat, vzhledem k umístění nám prostě Boleslav padla. Měli jsme trošku menší respekt z některých starších jmen, která má v sestavě, ale naši starší kluci nám říkali, ať jsme úplně v klidu. Řekl bych, že my mladší to zvládáme výborně.

Ano, hodně se i prosazujete po brankové stránce. Pomáhají vám k tomu právě „mazáci“?
Pořád nám pomáhají po mentální stránce a burcují nás. Jsou u nich znát zkušenosti, že třeba podrží puk a podobně. Myslím ale, že my z ročníků 2006 a 2007 podáváme dopředu i dozadu výborné výkony. Jsou tam nějaké rezervy, ale ty postupem času určitě vylepšíme.

Vy jste se v prvním utkání blýskl fintou „Michigan“, kterou jsme od vás neviděli zdaleka poprvé. Jak k tomu došlo?
Když jsem se podíval do hry a viděl prostor, tak jsem si řekl, že můžu hráče objet. Chtěl jsem se natlačit před bránu, ale nakonec situace vyplynula tak, že jsem ji objel a zkusil to.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmladeznickyhokej%2Fvideos%2F1134022888032441%2F&show_text=false&width=560&t=0

Trénujete toto zakončení často?
Ano, ty finty si zkouším. Koukám se na různá videa, líbí se mi to a pracuju na tom v trénincích. Snažím se to ale nepřehánět.

Párkrát už se vám Michigan povedl i dřív, k tomu třeba zakončení po vzoru Tomáše Hertla. Máte v tomto směru vyloženě nějakého oblíbence mezi světovými hvězdami?
Kdo mě napadá, jsou asi David Pastrňák a Connor Bedard. Dívám se na jejich klipy a hodně mě to baví.

Na trénincích s A-týmem jste ještě něco podobného nezkusil? To by byla asi velká drzost…
To určitě ne, to by mi kluci dali sežrat (usmívá se). Třeba bych si to časem mohl zkusit, ale nesmím to přehánět.

V mužské extralize jste už odehrál dva zápasy a absolvoval spoustu tréninků. Co vám daly?
Byla to velká zkušenost. Hlavně po psychické stránce mi to dalo hrozně moc, že jsem se mohl s klukama porovnat. Myslím si, že ty dva zápasy jsem tak nějak zvládl. Byl to pro mě splněný sen. Už když jsem byl malý, tak jsem chodil na Litvínov a přál si, abych se někdy dostal do extraligy.

Navíc už máte v Karlových Varech podepsanou smlouvu. Berete to jako další krůček v cestě, která by ideálně měla vést až do NHL?
Já se teď soustředím na play-off. Hodně si ho s klukama užíváme, máme výborné fanoušky, kteří nás celou dobu podporují. Tyhle věci si nepouštím do hlavy. Určitě je mým snem, abych se tam dostal, ale k tomu povede ještě dlouhá cesta.

Foto: Jakub Knap, hokejkv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *