Pošlou Vítkovice Jágrovu partu do baráže?

0

LEDNÍ HOKEJ

ČESKÁ TIPSPORT EXTRALIGA

Tento týden je ve znamení reprezentační přestávky, kdy čeští hokejové fanoušci budou sledovat především výkon nároďáku na turnaji ve Švédsku. Do hry se však zapojí i některé mládežnické reprezentační výběry. A o víkendu nebude spát ani extraliga. Dohrávky týmu ze spodku tabulky v dalších dnech mohou vyřešit první rébus sezóny.

Hokej - Kladno

Velkou ztrátu utrpěli Rytíři hned na startu. Mladý talent Matyáš Filip se totiž mohl v tomto roce rozjet stejně jako třeba Ticháček až na sraz národního týmu. Jenže zranění, operace a dlouhá rekonvalescence ho vyřadila po celou dosavadní sezónu. Během lednové výsledkové mizérie výrazně chyběl jeden z klíčových beků Jake Dotchin. A také samozřejmě největší ranou bylo brzké uzavření sezóny a celé kariéry Tomáše Plekance. Sice se na Kladně pohybuje řada veteránů, kteří mohou pomoci svými zkušenostmi bývalého kapitána nároďáku a hvězdu Montrealu nahradit. Jenže v průběhu roku se jasně ukazuje poměrně velký rozdíl. Zatímco „Pleky“, byť už čtyřicátník, si myslím stále měl na to hrát solidní úlohu i v lepších týmech, díky své skvělé hře v oslabeních, vhazováních atd., další borci typu Jarůška, Frolíka či Smoleňáka by angažmá jinde v současné extralize hledali dost složitě. Ovšem třeba posledně jmenovaný výrazně Kladnu pomohl. A stále je na ledě cítit.

Z mého pohledu se během ledna nabízelo více okysličit kádr i na úkor některých z těchto veteránů. Několik zajímavých cizinců pro tým jako Kladno na trhu k mání bylo. Celkově vzato mi oproti zmíněné Olomouci nebo Plzni, jež disponuje také dost nízkým rozpočtem, chybí nějaká větší strategie s výhledem na další sezóny. Zvenku to vypadá každým rokem dost podobně, v podstatě se spíše hraje na „náhodu“. Kolik Jarda sežene peněz, jestli mu podaří přemluvit někoho ze starších až někdy přestárlých volných borců či nějaké Kanaďany. Pak je samozřejmě téma, zda tato Jágrova „one man show“ má dlouhodobě smysl. Pro přežití z roku na rok asi ano, ale na nějaký posun v delším časovém horizontu by byla potřeba hlubší změna v celém klubu. Za mě by pomohl Kladnu také nějaký kvalitní „cizí“ trenér, který by nebyl svázán tolik s Jardou a tamním hokejem, a přinesl jiný pohled na fungování mužstva. A vzal si to celé do svých rukou. Jenže při současném nastavení celé organizace mi to přijde zcela nereálné…

Kladenským fandům tak nezbývá, než doufat na zázrak v dvojzápase proti Vítkovicím. Ostravský klub má však rozhodně pořád motivaci. Po bídném startu se mu podařilo obměnit několik jmen v kádru a trochu se oklepat, i tak to od mnoha kvalitních hokejistů není úplně ono. Jistota „dvanáctky“ pro předkolo play-off je pro Vítkovice skoro v kapse, ale v těchto dvou zápasech může využít slabší formy Varů a Plzně a přes ně se dostat na desáté místo. To může být hodně klíčové, neboť se vyhnou těm nejvýše postaveným klubům pro předkolo, kde se bude pohybovat pravděpodobně Liberec či Litvínov nebo silná Kometa. A s těmito celky by při aktuálním rozložení sil neměly „Vítky“ tolik šancí.

Já si myslím, že už se v těchto utkáních rozhodne. A Kladno si zase zahraje pro něj už „tradiční“ baráž. Kde však vzhledem k okolnostem bude opět jasným favoritem. Nejde jen o to, že bude mít měsíc na přípravu a vyléčení šrámů, zatímco vítěz Chance ligy s jazykem na vestě vybojuje svou šanci v těžkém play-off. Extraliga jde stále dopředu, zrychluje se a zkvalitňuje. Kladenští hokejisté jsou otřískaní mnoha zápasy v kvalitním tempu s top soupeři. Detailně jsem nezkoumal letošní čísla, takže je to jen výstřel od boku, přesto mám dojem, že dříve obvyklá výpomoc zkušených borců na střídavý start ze Chance ligy není tak rozšířená jako v minulosti. Třeba loňský příklad čtyřicátníka Čachotského, který při startech v Budějovicích patřil k nejlepším v týmu, by už asi letos neobstál. Jasně, loni Motor dřel bídu, ale i v jiných mužstvech by podobného borce neangažovali. Právě ve Vítkovicích zkoušeli třebíčského Dočekala, jenž opět v klubu z Vysočiny dominuje, ale dlouho se v Ostravě neohřál a moc startů nenasbíral. Podobně to bylo u jiných hokejistů. Některé kluby zvažovaly posily z druhé nejvyšší soutěže, ovšem pak sáhli jinam.

Určitě se dá namítnout, že v Chance lize se pohybuje opět mnoho zajímavých mladíků a přibylo dost dříve extraligových jmen. S tím určitě souhlasím. Nicméně důvod jejich přechodu o ligu níže je dán tím, že na ně v extralize nezbylo místo, vzhledem k mnoha kvalitním posilám v řadě týmů před startem sezóny, kdy se vrátila část mladších i starších Čechů či Slováků ze zahraničí. A také výrazně přibylo cizinců. Týmy na čele Chance ligy se sice zkvalitnily, jenže ty extraligové ještě více. A nůžky se tak opět o něco rozevřely.

Výhoda pro Kladno je také v tom, že v druhé lize nevidím klub, který by byl na postup po všech stránkách připraven. Navíc aby hrál mezi elitou důstojnou roli a lepší než Rytíři, musel by ještě dost výrazně sáhnout do kádru a přivést hodně kvality. To i v případě Poruby či Vsetína. Zlín je kapitolou samou pro sebe, tam se musí vyřešit věci mimo led. A jak už jsem psal, sice se teď na Kladno nadává, ale kdyby se čistě teoreticky hned zítra bez play-off atd. rozjela baráž, porazil by nějaký elitní tým Chance ligy Kladno čtyřikrát ze sedmi zápasů? 

Připravil tým autorů a Václav Prokůpek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *