LEDNÍ HOKEJ

ČESKÁ TIPSPORT EXTRALIGA

Hokejové Kladno je v dlouhodobém útlumu a současná bilance je až ostudná. Nejde jen o tenhle ročník, ty problémy se opakují víceméně každou sezónu a to už je důvod k zamyšlení. Tedy měl by být. Vůbec tady nechci hanit Jaromíra Jágra, dělá pro klub co může, ale evidentně ta cesta není správná. Směrem do dalších let to chce změnu, jinak se v tom budou plácat pořád dokola.

Kladno - hokej

Rozhodně zde nechci házet moudra, co vše se dělá špatně a hrát si na nějakého znalce či zachránce. A už vůbec nebudu rejpat do fanoušků, kteří to už tak mají celkem složité. Cílem není hejt na tým, kde to nešlape. Ostatně kopnout si do někoho je příliš snadné a to není můj styl. Chci spíše nabídnout svůj nezaujatý náhled na věc.

K Jágrovi mám velkou úctu a respekt, nemám problém to přiznat. Ale jako fanoušek hokeje jsem vůči Kladnu naprosto neutrální. Vnímám je jako jakýkoliv jiný extraligový klub. Těch problémů tam mají opravdu dost a měli by s tím něco dělat. Dříve než bude pozdě. A tím určitě nemyslím případný sestup o soutěž níž.

Rozumím tomu, že shánět dneska peníze na jakýkoliv provoz je nesmírně těžký úkol. A je úplně jedno, zda se jmenujete Jágr. Taková slavná značka by měla zvuk možná i jinde v Evropě či v zámoří. Třeba jako záruka toho, že chcete pro svůj klub to nejlepší. Jenže u nás tomu tak není. Sehnat nové sponzory asi není problém, jenže většina z nich chce výsledky. Okamžité. A to není moc reálné. Tedy pokud se nejmenujete Dědek a nesypete do klubu peníze, díky kterým si můžete koupit prakticky kohokoliv. Ostatně s tímhle problém nemám, více peněz, větší kvalita, snazší cesta k úspěchům. Ano, titul vám to nezaručí, ale ty výhody jsou zřejmé.

Zastávám myšlenku, že pokud by nebylo Jágra, tak je Kladno dávno někde na úrovni Slavie, Jihlavy či Zlína, tedy dalších podobně slavných klubů let minulých. Tam jsou ty problémy skoro totožné. Nedostatečné finanční zázemí a horší kvalita kádru. Ale to spolu zcela logicky úzce souvisí.
Nabízí se tak prodej klubu někomu jinému, ale kdo do toho reálně půjde? Papírově je to jednoduché. Bohatý majitel tam napumpuje milióny, představí se nějaká vize zhruba v horizontu pěti let a Jágr tomu může dál šéfovat. Bude mít pořád velkou zodpovědnost, ale mnohem lehčí spaní. Jenže tak snadné to opravdu není. A zcela upřímně si myslím, že hráč a majitel v jedné osobě se toho prostě nechce zbavit. A já mu asi i rozumím. Nechce nechat Kladnou padnout, nemá záruky od potenciálního kupce a hlavně má jakýsi závazek vůči svému zesnulému otci. Jenže kdo by do toho v současném rozpoložení šel? Kladno je sice historicky uznávaná značka a nemusel by to být nikterak drahý obchod, ale i tak to není na pořadu dne. Buď opravdu nejsou vážní zájemci a nebo to Jágr prostě nechce pustit.

Už někdy v roce 2015, kdy JJ68 hrál ještě v NHL, tak musel řešit finanční stabilitu na Kladně jako většinový vlastník. Špatné hospodaření, město zastavilo dotace, klub vyšetřovala policie. Někdy v roce 2017 se stal slavný hokejista stoprocentním majitelem klubu, jenže problémy přetrvávají dál a samotná značka už dneska nikoho moc nezajímá. Jágr by určitě uvítal pomoc od bývalých legend, ale ty se do klubu také moc nehrnou, což je divné. Ale asi ne překvapivé.

Jediné co funguje je to, že občas dokáže do klubu přivést nějaké lepší jméno, tedy spíše staršího hráče se zajímavou minulostí, viz. Tlustý, Voráček, Plekanec, Frolík, Klepiš, Jarůšek, Smoleňák atd. Jenže to není koncepční řešení. Rok či dva, v pořádku. Jen s mladými hráči se hrát nedá. Ale nějaká vize do budoucna zde nehrozí, rok co rok je to pořád stejné. A bude to horší. Kladenská juniorka je slabá, dorost to samé. Něco je tam evidentně špatně. Co hůř, ty chyby se opakují.
A to se ani nebavíme o prvním týmu, kde to je podobné. Jakmile někdo výkonnostně vyskočí, jde pryč a skoro bez náhrady(Kubík, Hlava a další). Nejinak tomu bude i po této sezóně. Tralmaks či Ticháček patří mezi naprosto klíčové hráče a je zcela jasné, že půjdou za lepším. Lotyš Eduards Tralmaks může hrát první či druhý útok kdekoliv v Extralize nebo v Evropě. Mladý obránce Jiří Ticháček má zase obrovský potenciál zahrát si v NHL a být elitním bekem českého národního týmu. A rozhodně nemůže utápět svůj kariérní růst někde na Kladně.

Já vím, že někteří fanoušci předhazují Jágrovi kauzu s Hudáčkem, ale to pro mě není téma. Nemám v úmyslu sem tahat politiku, protože to každý vidí jinak a hlavně, Hudáček by jim nepomohl. Není to o gólmanovi. Třeba by měli o tři, čtyři vítězství více. Možná by přerušili sérii proher, která nyní čítá neuvěřitelných 16 zápasů. Jenže ty problémy tady budou pořád, s Hudáčkem či bez.

Pak tady máme hojně propírané téma baráže. Změnit formát, ano či ne? Je to spravedlivé vůči týmům ze Chance ligy? Uzavřít ligu a nebo zavést přímý sestup? Těch dotazů je mnoho a reakce jsou různé. I kdyby kladenští letošní baráž nezvládli a na úkor nich by postoupila Poruba či Vsetín, změnilo by se něco? Spíše ne. A ani přímý sestup by to moc neřešil. Proč? Osobně si myslím, že Kladno by dalo dohromady velmi slušný kádr a za rok by byli zpět. A dál už to znáte.

Určitě by bylo férové, aby klub ze Chance ligy měl více času na přípravu, na doléčení šrámů, ale co by se dělo po případném postupu? Můžu se plést, třeba by se objevil velký lokální sponzor, který by klub v Extralize podpořil, jenže to chce udělat průvan v kádru. Tím, že doplníte mužstvo o pár odpadlíků z jiných týmů z vás neudělá konkurenceschopný celek. A po postupu mezi elitu vyměnit třeba dvanáct hráčů je prostě nereálné.

Uzavřenou ligu měli snad možná jen ve Finsku, jenže to není řešení. Ideální je jen jeden scénář, jsi nejhorší, jdeš o soutěž níž. A nahradí tě ten nejlepší, který si to vybojoval. Problémem pak můžou být finance, hráčský materiál, ale to je na jinou a mnohem širší debatu.

Ať je to jak chce, samotné Kladno si musí určit priority. Co vlastně chtějí? Kam klub směřovat? Lepit kádr veterány a nebo věnovat čas a peníze do mládeže i za cenu toho, že by pár let nejvyšší soutěž nehráli.

Jágr jako hráč je pořád magnet na diváky i na sponzory, přestože už má ty nejlepší roky dávno za sebou a jednoho dne opravdu skončí. Jenže Jágr jako majitel, to je ten palčivý problém. Ne tak samotné jméno, ale spíše celkové vedení klubu. On sám si to musí vyhodnotit. Nikdo jiný. V klubu může být na vysoké pozici i nadále, ale za zcela jiných podmínek, protože ty současné už nejsou ani k smíchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *