LEDNÍ HOKEJ

ČESKÁ TIPSPORT EXTRALIGA

Nejrychlejším možným způsobem se hokejová Sparta jako první celek extraligy může po výhře v sérii 4:0 na zápasy radovat z postupu do semifinále. Tím je také jasné, že i v letošní sezóně zapíše mezi své úspěchy některou z medailí. Ovšem s žádnou jinou, než s tou zlatou, se rozhodně nespokojí.

Sparta - hokej

Sparta – Liberec 4:0 na zápasy. Na první pohled se to zdá jako jednoznačná záležitost, ale co si budeme povídat, Tygři docela hodně kousali a Sparta měla v některých momentech velké štěstí, případně se zaskvěl gólman Kuba Kovář, kterému patří rozhodně veškerý kredit za tímto postupem.

Proti Liberci má tak Sparta v letošní sezóně výbornou bilanci sedmi výher a jediné porážky, která přišla na řadu hned v prvním vzájemném střetnutí v devátém kole v domácí O2 Aréně.

Na začátek bych se v rychlosti podíval na stranu našeho soupeře. Po základní části patřilo Liberci sedmé místo s 82 body. Co bych chtěl vyzdvihnout, tak přínos trenéra Pešána, který v Liberci skládá hodně zajímavé, mladé a dravé mužstvo. Stačí namátkou vzít mladíky, kteří se v sestavě zabydleli, jako třeba Jaromír Peréz, Tomáš Galvas, David Aubrecht nebo třeba gólman Daniel Král, který ve dvaceti letech odchytal 36 zápasů. Nezapomínejme ani na letošní kometu v podobě 22 letého střelce Jakuba Rychlovského, který nastřílel 31 gólů a jistojistě má reálnou šanci na to, aby se zúčastnil blížícího se domácího Mistrovství světa. Taky vítěz kanadského bodování, zkušený 31 letý Tomáš Filippi musí mít stejné cíle jako Rychlovský. Tahle dvojka letos bavila extraligu, Liberec hrál atraktivní a koukatelný hokej. Bohužel pro ně to na víc než čtvrtfinále nestačilo.

Jako jeden z důvodů rychlého konce vidím i náročné předkolo proti Olomouci, kde musel Liberec podstoupit plný počet pěti zápasů, když sérii otočil z nepříznivého stavu 0:2. Odehrát devět těžkých play-off zápasů ve čtrnácti dnech není žádná sranda a na Liberci to bylo v posledních dvou zápasech hodně znát, přišlo mi, že hráčům postupně dochází šťáva. A není se čemu divit.

Naopak Sparta si může dopřát dalšího odpočinku a vyhlížet soupeře pro semifinále. Schyluje se nám nejspíš k repríze loňského finále s Třincem, kde by svěřenci trenéra Grosse měli o motivaci postaráno. Ono ta motivace je jasná, dobýt Extraligu a když se k tomu probojujete navíc způsobem, kdy soupeřům povracíte porážky, bude vás to hřát o to víc. Z mojí strany pokud vyjde ten Třinec, jsou na místě jisté obavy, jelikož za ty poslední roky víme, že ten škaredý a nudný styl Ocelářů v play-off náramně funguje a nikdo si s ním moc neví rady. Ale pojďme zpět ke čtvrtfinále.

Hvězdou série se za mě stal Miroslav Forman. Jistojistě budoucí sparťanská legenda, která je dlouholetou stálicí v sestavě a která pořád umí. Tohle byla jeho série, když zapsal bilanci tří gólů a tří asistencí a zejména dvojutkání v Home Credit Aréně mu sedlo náramně. K tomu jak jsem zmínil sebejistý Kovář v bráně. Sparta hrála to, co potřebovala a stačilo to. První dva domácí zápasy šly do prodloužení, v prvním utkání Sparta zvítězila po nájezdech, když Kováře nepřekonal ani jeden ze čtyř nájezdníků hostů, v druhém rozhodl o výhře v prodloužení kapitán Michal Řepík. Na druhém utkání v sérii leží velká kaňka v podání zákeřného faulu Oscara Flynna na Michala Moravčíka, který byl ihned transportován do nemocnice. Dokonce se skrze tohle seběhla solidní mela mezi střídačkami a i v tunelu. Flynn vyfasoval od disciplinárky stopku na čtyři zápasy, čili se mu trest v podobě dvou utkání přenáší do sezóny následující. Jestli to byl zkrat, frustrace… To bohužel nevím, ale prasácký to bylo.

Do komfortní pozice se Sparta dostala zvýšením na 3:0 v sérii výhrou 5:3 na ledě Liberce, kde skóre hned třikrát dotáhla, aby mohla ve třetí třetině rozhodnout. No a v posledním klání se zdálo být hotovo po první třetině, kde si Sparta vytvořila náskok dvou gólů. Do druhé třetiny vstoupila s údržbovým stylem a s vědomím neudělat chybu a zápas doklepat. To se skoro vymstilo, Liberec dokázal v rozmezí dvou minut okolo poloviny druhé třetiny vyrovnat a co chybělo k tomu, aby skóre otočil. Pak ale Sparta opět zapla a utkání zlomila ve třetí třetině, když stejně jako v předchozím zápase dokázala skórovat třikrát. A opět zmíním efekt gólmana Kováře, který pochytal několik vyložených šancí Liberce za stavu 2:2.

V této sérii se Sparta ujistila v tom, že i když se zrovna ne extra daří, umí v sobě najít sílu zápas zlomit a otočit. Ne jednou se jí to letos podařilo. Takové vražedné třetí třetiny, jako má letos Sparta, nemá v Extralize nikdo. Jen je toho prostě už potřeba využít. Všichni víme, jak dlouho na titul Sparta čeká. Loni se skončilo těsně pod vrcholem, titul po mnoha letech oslavila fotbalová Sparta. Je na čase to zlomit i u té hokejové. Předpoklady a projev jsou k tomu opravdu ideální, jenže známe to a je to play-off, kde se nic neodpouští, kde rozhodují detaily a kde vás sebemenší chybička může stát konec.

Nyní je potřeba se dobře naladit a namotivovat na semifinále a opět již krůček po krůčku.

Na závěr se ještě podívám na případ Zacka Kassiana. Psal sem o něm blog, když do Sparty přišel. Celý nadšený, natěšený, namotivovaný dokázat a ukázat, co umí a pomoci Spartě k úspěchu. Bývalá hvězda NHL už je ovšem v zámoří s ukončenou smlouvou. Co se stalo? Jako důvod jsou uvedené osobní důvody. Nejspíš si ale dokážeme představit, co je příčinou. Jednoduše se Kassian do toho po pauze prostě nedokázal dostat, panovala s ním nespokojenost. Já osobně teda věřím, že v PO by měl pro tým enormní přínos, záleží ale i na tom, jestli vůbec chtěl. Postupně vypadl ze sestavy až údajně nepřišel na nějaké tréninky. Nejspíš z frustrace. Do Liberce měl odjet s pozicí třináctého útočníka, ovšem neodjel. Místo toho nabral letecky směr zámoří. Jako akvizice s věhlasným jménem určitě super, ale je škoda, jak tohle spojení skončilo. Ale kdoví, třeba je to ku prospěchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *