Lvice z ČR za hranicemi: V PWHL došlo na stěhování

0

Skandinávské soutěže již znají své mistryně a Česko má své zastoupení. Pro obhajobu titulu si ve Švédsku dokráčela Luleå s Danielou Pejšovou. V sousedním Finsku udolaly svého soupeře Helsinky, v jejichž řadách válela Michaela Pejzlová. Zámořská PWHL má za sebou uzávěrku přestupů, při které došlo na přestup Terezy Vanišové.

Luleå pošesté za sebou mistrem

Klub sídlící v městě na severu Švédska velmi suverénně ovládl základní část a následně si podmanil také play-off. V něm hráčky Luleå neprohrály jediné utkání a každou sérii ukončily v nejrychlejším možném scénáři, tudíž 3:0 na zápasy.

Daniela Pejšová úspěšně odehrála všechna klání vyřazovacích bojů, v nichž si připsala celkem tři asistence. Rodačka z Teplic v této sezóně zaznamenala za 43 duelů 15 bodů (4+11). Do své sbírky tak zapisuje druhý titul švédské ligy a vše nahrává tomu, aby na následujícím draftu do PWHL uspěla.

Luleå však ve finále porazila MoDo Hockey. Vicemistryněmi se tak stávají Vendula Přibylová a Adéla Šapovalivová. Především druhá jmenovaná má za sebou skvělé play-off, ve kterém za deset odehraných střetnutí zaznamenala sedm bodů (1+6). Celkově mladá česká útočnice prožila vynikající sezóna, což podtrhuje fakt, že bez pár setin sbírala bod na zápas.

Helsinky podtrhly svou dominanci

V sousedním Finsku si pro titul dokráčel také celek, jenž jej uzmul i v loňském ročníku. Nejedná se tudíž o nikoho jiného než o IFK Helsinky. Tým z hlavního města země tisíců jezer sice nevyhrál základní část, ve finále si ale na jejího vítěze vyšlápl.

Nejproduktivnější hráčka Nainsten Liigy Michaela Pejzlová sice naskočila až do druhé třetiny vyřazovacích bojů, i tak se ale výrazně podepsala pod mistrovský titul. Navrátivší reprezentantka totiž v play-off sbírala přesně bod na zápas. Helsinky se tak potřetí za sebou probojovaly do finále, přičemž zaznamenávají druhý po sobě jdoucí úspěch.

Tereza Vanišová pod Carlou MacLeodovou

V pondělí proběhla historicky první uzávěrka přestupů v nově vzniklé PWHL, konec transferů byl naplánován na 21:00 českého času. Ta i z toho důvodu, že kluby momentálně nemohou měnit draftové výběry, nepřinesla tolik přestupů, jako tomu bývá zvykem v NHL. I tak si ale pro českého diváka připravila jeden zajímavý pohyb na trase Montreal – Ottawa.

Druhý zmíněný celek totiž promluvil do bojů o postup do play-off a momentálně se nachází na celkovém čtvrtém místě, což je právě poslední příčka zajišťující vyřazovací boje. Ottawa se postarala o dvě největší výměny celé uzávěrky. Při jedné z nich rozšířila českou kolonii v hlavním městě Kanady Tereza Vanišová.

Rodačka ze Strakonic už si stihla odbýt premiéru v novém dresu, a to dokonce vítěznou. Svěřenky Carly MacLeodové porazily New York 3:0. Ve skvělých výkonech v dresu kanadského týmu nadále pokračuje Kateřina Mrázová, ta dokázala zapsat další dvě asistence. Stále se tak drží na pátém místě v tabulce produktivity soutěže.

úvodní foto: Frank Franklin II/Associated Press

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *