Nejvyrovnanější ze čtvrtfinálových sérií play-off DHL extraligy juniorů se ukázala být ta mezi Brnem a Libercem. Kometa v ní nakonec vyválčila postup po obratu ze stavu 1:2 na 3:2 na zápasy, což byla i velká zásluha Denise Svobody. Osmnáctiletý obránce zatím překvapivě táhne bodový prapor týmu.

Brněnští mladíci se mezi nejlepší čtyřku extraligy prokousali po šestiletém čekání. Pro všechny členy kádru jde tedy o něco nového a o velký úspěch. „Je to obrovská euforie a vážíme si toho. Od začátku letní přípravy jsme si za tím celou sezonu tvrdě šli, takže je super, že se nám ta práce vrací,“ raduje se obránce Denis Svoboda.

Jako jediní jste hráli sérii na pět zápasů. Byla pro vás velkým zážitkem?
S Libercem jsme hráli vyrovnané zápasy do poslední minuty i v sezoně a věděli jsme, že teď to bude vypadat úplně stejně. Byla to nádherná série plná emocí a krásných gólů. Odnášíme si z toho jenom super zážitky a zkušenosti do budoucna.

Proč se podle vás série zlomila na vaši stranu, byť jen těsně?
Možná díky týmovosti. Když jsme z Brna jeli do Liberce za stavu 1:1, s klukama jsme se tam hodně stmelili, pokecali jsme a sedlo si to. V posledních zápasech šly znát naše týmové výkony a sérii určitě zlomil čtvrtý zápas v Liberci.

Tomu rozumím, protože když jste prohrávali 1:2 na zápasy, chyběl krok k vyřazení a ještě jste hráli venku, tak vám asi nebylo úplně dobře po těle.
Jasně, není to příjemné, ale člověk se s tím musí trošku srovnat. Série byla dlouhá, věděli jsme, že je vyrovnaná, a nakonec se nám ji povedlo otočit.

Kuriozitou bylo, že jste zápasy odehráli na čtyřech různých stadionech…
Ano, to je zajímavé. Ale jsme mladí a mezi těmi stadiony není nějaký extrémní rozdíl. Jak jsem říkal, z každého zápasu jsme si odnesli obrovský zážitek a obrovské emoce, a to nás může do budoucna jenom těšit.

Ze tří vítězných utkání jste vy dvakrát vstřelil rozdílový gól. To je na obránce skvělý počin, viďte?
To jsem ani nevěděl (usmívá se). Jsem rád, že mi to tam padlo zrovna v play-off. Byly to góly v přesilovkách. Liberec hrál ten box hodně dole, takže jsem nestřílel úplně od modré čáry, ale zkrátka z toho vrcholu.

Celkový počet tří branek a čtyř asistencí je pro vás skvělou vizitkou, že?
Je to super, nemůžu si stěžovat. Já ale říkám, že bez spoluhráčů bych to samozřejmě nezvládl. Vždycky si řekneme, jak to máme hrát, a očividně nám to funguje. Musím poděkovat spoluhráčům i trenérům, kteří nám ukazují videa, že nám konkrétně ty přesilovky teď vychází.

Vzhledem k vaší mohutné postavě je vaší doménou důrazná hra. Těší vás, že k ní umíte přidat i spoustu bodů?
Je to super. Snažím se být komplexní a pomáhat jak do obrany, tak do útoku. Snad jsem dostal od boha nějaký dar jak do útoku, tak po stránce postavy.

Po sérii jste si užili oslavy s fanoušky, což se v mládeži moc často nepoštěstí. Jaké byly?
Neskutečné. Vůbec si nepamatuju, že by to tady někdy bylo, takže jsem rád, že na nás fanoušci chodí. Pro nás je paráda, že nás přijdou podpořit, a věřím, že nás budou táhnout i do dalších vítězných zápasů a sérií.

Řekl bych, že z jejich pohledu to byla ochutnávka před semifinále, kde by jich mohlo chodit ještě o dost víc. Zvlášť když váš A-tým už vypadl z play-off.
Myslím si, že určitě. Juniorský hokej je rychlý a důrazný, navíc teď v play-off jsou ty zápasy pro fanoušky snad ještě zajímavější. Áčko bohužel vypadlo, ale my budeme dělat všechno pro to, abychom se dostali co nejdál a Kometu i jako značku posunuli. Když přijde co nejvíc fanoušků, budeme si toho vážit. Letos to zažíváme poprvé a je to neskutečný pocit.

Navíc vás čeká semifinále proti Spartě. Jak se na něj těšíte?
Sparta má taky důrazný a rychlý tým, bude to něco podobného jako Liberec. Myslím si, že by to taky mohla být dobrá série, a těšíme se na ni. Už jsme se s klukama bavili, jaké by bylo, kdyby to vyšlo. Nakonec to vyšlo, za což jsme rádi. Bude to takové derby.

Panuje mezi vámi rivalita, která by se mohla promítnout do průběhu série?
Půjdeme do série pozitivně, samozřejmě s respektem, ale budeme chtít pořád hrát ten systém, který hrajeme. Play-off je v áčku, juniorce, dorostu i deváté třídě něco úplně jiného než zápasy v sezoně a pikantnosti k němu patří. To dělá hokej hokejem.

Foto: Markéta Křížová, hc-kometa.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *