Lední hokej v Černé Hoře, Kosovu, Albánii a Moldavsku

0

LEDNÍ HOKEJ

Blížíme se pomalu, ale jistě ke konci naší poutě po jihovýchodní Evropě. Dneska se koukneme na zbytek států v jihovýchodní části Evropy, takže článek bude malinko jinak koncipován.

Hokej - stadion

Shutterstock

Černá Hora

Jako první tu máme Černou Horu, která není členem mezinárodní federace ledního hokeje. V této zemi k lednímu hokeji přičuchli nejblíže, když byli spojeni ještě se Srbskem aneb když hokejová reprezentace byla reprezentace Srbska a Černé Hory. Inu Černá Hora se angažovala především v názvu. Upřímně sám jsem si na žádného hráče z Černé Hory nemohl vzpomenout, ale podařilo se mi dohledat alespoň jednoho hráče, který stojí za zmínku jako zajímavost. Je jím Nedeljko Lukačević, který se narodil v Podgorici (současné hlavní město Černé Hory). Od svých dětských let však vyrůstal v zámoří a má i kanadské občanství. V roce 2004 byl na 110. místě draftován Los Angeles. Do NHL nikdy nenaskočil, avšak v AHL odehrál 112 zápasů. V Černé Hoře se nachází jeden krytý stadion. Jestli se říká „terra nullius“ neboli země nikoho, tak v Černé hoře se nachází „lední hokej nullius“, jelikož zde není provozován doslova žádný lední hokej. Takže pánové a i dámy (pokud mám nějaké v mých čtenářích), pokud máte chuť a zájem, tak Černá Hora má naprosto volné pole působnosti.

Kosovo

Pro Čechy oficiálně uznávaný samostatný stát, pro Slováky část Srbska, je na tom s ledním hokeji ještě hůř než Černá Hora. Lední hokej se zde také neprovozuje a podařilo se mi dohledat, že v Prištině (hlavní město Kosova) je obchodní centrum, ve kterém se nachází ledová plocha k bruslení. Myslím si, že Kosovo řeší jiné problémy než to, jestli je u nich lední hokej a nebo ne, takže očekávat nějaký hokejový boom je zatím utopie. Pro úplnost, překvapivě ani Kosovo není členem mezinárodní federace ledního hokeje.

Albánie

Náš třetí stát Albánie rovněž není členem mezinárodní federace ledního hokeje. Jedno kluziště se nachází v obchodním centru v Tiraně, takže pro hokej opět nedostačující. Dle databáze jsou z celé Albánie pouze dva Albánci, kteří hrají lední hokej na nějaké úrovni. Geri Topore hrál naposledy v sezóně 2019-2020 v britské univerzitní lize. Druhý je Nerduan Valla, který hrál během minulé sezóny ve třetí švýcarské lize za HC Nyon. Albánie však má ještě další dva hráče na které se mohou pyšnit ač vzdáleně. Arber Xhekaj a jeho mladší bratr Florian Xhekaj jsou poloviční Albánci a aby toho nebylo málo, tak jsou k tomu ještě poloviční Češi. Oba jsou samozřejmě narozeni v Kanadě a mají kanadské občanství, nicméně jejich otec je Albánec (pokud bych chtěl alespoň trošku pomoct Kosovu, tak se sluší zmínit, že se jedná o kosovského Albánce) a jejich matka je Češka. Starší z bratrů sice není oproti mladšímu draftován, ale hraje v NHL. Jako zajímavost uvedu, že jak Arber Xhekaj tak i Florian Xhekaj mají české občanství. Jako zajímavost je to dobré, nicméně pokud se vrátím k albánskému hokeji jako takovému, tak i tady je budoucnost hokeje více než ve hvězdách.

Moldavsko

Moldavsko na mezinárodní scéně

Moldavsko je přidruženým členem mezinárodní federace ledního hokeje od 20. května roku 2008. V zemi se nachází dvě ledové plochy pro hraní ledního hokeje, jedna je v Kišiněvě a druhá v Tiraspolu. Oficiálně nemá Moldavsko žádného registrovaného hráče a obdobně je to u rozhodčích. Moldavská reprezentace tak čeká na svůj debut. Údajně jsou v Moldavsku v plánu další dvě kluziště, ale vzhledem k finanční situaci v zemi tomu moc nevěřím, že by přišla brzo.

Tuzemská hokejová scéna

V Moldavsku není žádná hokejová liga, avšak to neznamená, že tu nejsou hokejové týmy. V průběhu minulosti se jednalo o týmy Solar Moldova Kišiněv, HC Acvila, HC Moldavia, Ice Hockey Club Bravo, Pantera, Codru a Dinamo Kišiněv. Všechno to byly juniorské kluby. Vůbec nejvýznamnějším se stala mezi lety 2010 až 2015 Platina Kišiněv, která hrála v rumunské lize a posléze i juniorské verzi KHL. Během první sezóny 2012-2013 ze čtyřiceti zápasu prohráli úspěšně třicet osm z nich v základní hrací době, jeden mimo základní hrací dobu a pozor, jeden dokázali mimo základní hrací dobu urvat. Platina odehrála další dvě sezóny a pak zmizela v propadlišti dějin. Nutno podotknout, že pro moldavský hokej byla Platina k ničemu, jelikož tým byl složen výhradně z cizinců, nejvíce pak z Rusů.

Hvězdičky moldavského ledního hokeje

Hvězdičky jsou v tomto případě opravdu hvězdičkami, protože se jedná o mladé pušky. Jedním z nich je Artyom Tkachenko (ročník 2000), který hrál v sezóně 2021-2022 v Erste lize. Dále je to Alexander Pavlenko (ročník 1999), který hrál minulou sezónu v nejvyšší polské lize. Nadějně se jeví také brankář Yaroslav Chebanu (ročník 2003), který momentálně chytá v kanadské juniorské lize. Nicméně věřím, že časem přijdou další hvězdičky, které vytvoří malý moldavský vesmír, v jejich případě reprezentační tým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *