LEDNÍ HOKEJ

Můžeme vyrazit do země Galského kohouta.

Hokej - stadion

Francie na mezinárodní scéně

Francie je členem mezinárodní federace ledního hokeje od 20. října roku 1908. Jedná se o vůbec první zemi, která byla členem této federace. Samotná mezinárodní federace ledního hokeje vznikla jen pár měsíců před tím vstupem, pro úplnost, ano, vznikla ve Francii. Současným prezidentem svazu francouzského hokeje je Pierre-Yves Gerbeau. Francie má poměrně velkou hráčskou základnu, která čítá 18 686 registrovaných hráčů (7 620 mužů, 1 542 žen, 9 524 juniorů). Mají zde podobný počet registrovaných rozhodčích a ledových ploch, přičemž rozhodčích je 110 a ledových ploch uzpůsobených k lednímu hokeji je 117. Mužská reprezentace se nachází na 13. místě v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje, ženská reprezentace si vede v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje o příčku lépe a nachází se na 12. místě. Mužská reprezentace odehrála svůj první mezinárodní zápas 4. března roku 1905 proti Belgii a vyhráli 3:0. S Čechy se utkali prvně v lednu roku 1909 a naše hokejisty porazili vysoko 8:0. Na mistrovství světa se představili již 59x a poprvé to bylo v roce 1930. Paradoxním faktem je to, že v roce 1930 se také umístili vůbec nejvýše za celou historii, a to na šestém místě. Za poslední dvě dekády bylo pro Francouze nejlepší vystoupení na mistrovství světa v roce 2014, kdy dokázali postoupit ze skupiny do čtvrtfinále. Na tomto turnaji hráli Francouzi opravdu fenomenálně, hned v úvodním zápasu dokázali šokovat svět, když porazili Kanadu po samostatných nájezdech. Mimochodem dva dny na to prohráli s Itálií, která sestoupila. Nicméně Francouzi porazili Dány, Nory a Slováky, dokázali potrápit Švédy a Česko dokonce obrali o bod. Ve čtvrtfinále pak padli s Ruskem 0:3. V roce 1924 se stali mistry Evropy, když ve finále porazili výběr Švédska v poměru 2:1. Celkem 10x se ukázali na turnaji během zimních olympijských her, přičemž nejvyššího umístění dosáhli v roce 1920 a 1924, kdy skončili na pátém místě. Nyní si troufnu říct, že Francie těží především i z absence Ruska a Běloruska na světových šampionátech, díky které se dostali do elitní divize.

Tuzemská hokejová scéna

Francie má plnohodnotnou soustavu hokejových lig, od juniorských, přes nižší ligy až po nejvyšší ligu. Nejvyšší liga zvaná Ligue Magnus čítá dvanáct hokejových celků a její vznik se datuje k roku 1907. V současnosti za nejlepší týmy Francie bych označil Rouen a Grenoble. První zmíněný se letos zúčastnil i ligy mistrů, ale do vyřazovacích bojů nepostoupil. Nejúspěšnějším týmem ligy v počtu získaných titulů je Chamonix, které vyhrálo ligu celkem třicetkrát, nicméně naposledy získali titul v roce 1979. Na druhém místě je Roeun, který získal sedmnáct titulů a ten poslední v letošním roce. Pak už je dlouhá odmlka a na sdíleném třetím místě v počtu získaných titulů se nachází Grenoble (naposledy získal titul v roce 2022) a CP Paris (který již další titul nepřidá, protože tento tým zanikl a pro představu poslední titul získali v roce 1926). Ve Francii se hraje i pohárový turnaj, kterého se účastní týmy skrz celé spektrum francouzských lig. Velmi často se tam nepřekvapivě můžeme setkat s výsledky, kdy jeden z týmů má dvojciferný počet vstřelených branek. Poslední pohár vyhrál Grenoble, kdy ve finále porazili 3:2 soupeře z Gapu.

Hvězdičky francouzského ledního hokeje

Netradičně začneme největší hvězdou v brankovišti. Cristobal Huet je nyní již bývalý brankář, který jako vůbec první Francouz získal Stanley Cup. Bylo to s Chicagem v sezóně 2009/2010. Na mezinárodní scéně hájil barvy francouzské trikolóry od roku 1992 do roku 2017, ve kterém také svou bohatou kariéru ukončil. V letošním roce byl uveden do síně slávy mezinárodní federace ledního hokeje. Huet je pro mě vůbec tou největší francouzskou hokejovou hvězdou. Po jeho boku bych ještě uvedl další velké jméno francouzského ledního hokeje, a to je Philippe Bozona, který je rovněž v síni slávy mezinárodní federace ledního hokeje. Bozon byl vůbec prvním Fracouzem, který se podíval do NHL a je dodnes nejproduktivnějším hráčem francouzské reprezentace. Jeho syn Tim rovněž hraje lední hokej a na letošním šampionátu byl nejproduktivnějším hráčem Francie a rozhodně mu ostudu nedělá. Za velkou hvězdu francouzského hokeje bych řadil také Pierra-Édouarda Bellemara (narozen v roce 1985), který hraje již několikátou sezónu v NHL, avšak je otázkou, jak dlouho ještě bude hrát vzhledem k jeho věku. Za současnou největší hvězdu francouzského hokeje bych považoval Alexandreho Texiera, který rovněž hraje v NHL, ale upřímně na posledním mistrovství světa se moc nepředvedl, nicméně společně s Timem Bozonem hájí dle mého názoru trůn nejlepších francouzských hráčů současnosti. Dál bych uvedl také Paulina Bordeleaua a jeho syna Sébastien či Antoine Roussela, kteří si rovněž zahráli v NHL. Za zmínku také stojí následující hráči, kteří hrají rovněž nad francouzským průměrem: Stéphane Da Costa, Damien Fleury či Sacha Treille. Začalo to brankářem a brankářem bych to také uzavřel. Po šesti letech byl letos draftován další francouzský hráč. Tím posledním byl výše zmíněný Alexandre Texiere v roce 2017. Antoine Keller byl draftován na 206. místě Washingtonem. V současnosti chytá v kanadské juniorské lize QMJHL a zároveň reprezentuje Francii během mezinárodních zápasů (zatím v juniorkách), ale upřímně si myslím, že bychom ho mohli vidět už na následujícím mistrovství světa u nás.

Dle mého Francie patří do elitní skupiny, ale nesmí usnout na vavřínech a musí makat. Uvidíme, jestli do budoucna dokáže francouzský hokej vyprodukovat nějaké další rozdílové hráče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *