Dnes se podíváme na zoubek italskému lednímu hokeji.

Hokej - stadion

Itálie na mezinárodní scéně

Itálie je členem mezinárodní federace ledního hokeje od 24. ledna roku 1924. Prezidentem svazu italského ledního hokeje je Andrea Gios. Italové mají 5 136 registrovaných hráčů, přičemž rozložení je 1 126 mužů, 460 žen a 3 550 juniorů. Vzhledem k tomu, že se jedná o zemi, která velmi často přičuchává k elitní divizi, tak disponují 112 registrovanými rozhodčími a oficiálně 70 ledovými plochami, na kterých hrají hokej (stadiony, kluziště). Jak mužská, tak i ženská reprezentace se nacházejí smírně v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje na 18. místě. Mužská reprezentace se nejvýše nacházela v roce 2007, kdy se pohybovala na 13. místě, vůbec nejhůře byla na 19. místě. Nejlepší umístění z mistrovství světa si Italové odvezli ze šampionátu během roku 1953, kdy skončili na 4. místě. Na turnaj na zimních olympijských hrách se podívali za celou dobu celkem devětkrát. S italskou reprezentací má česká reprezentace spojené jedno maximum, a to v nejvyšší výhře, kdy naši hokejisti porazili na mistrovství světa v roce 2001 Italy vysoko 11:0. Italové byli v elitní divizi naposledy v roce 2022. Letos se pokusili vybojovat zpět, avšak bez úspěchu. Znovu se o to pokusí příští rok a budou mít legální doping v podobě domácího prostředí, tak uvidíme, jestli se jim to podaří. Na predikce je ještě času dost, ale troufnu si říct, že Slovinci si pohlídají postup a o druhé postupové místo se právě porvou Italové s Maďary.

Tuzemská hokejová scéna

Oproti předešlým státům mají Italové plnohodnotnou soustavu hokejových lig. V soustavě je tou nejvyšší Alpská hokejová liga, která je zároveň ligou mezinárodní. V letošní sezóně v ní hraje sedm italských klubů. Od jejího založení v roce 2016 ji celkem třikrát vyhrál nějaký italský tým (2x Asiago a 1x Ritten). V čistě italské lize (2. úroveň) hraje momentálně deset celků. Nutno podotknout, že téměř veškeré hokejové aktivity se uskutečňují v severní části Itálie. Italové pak dále mají ještě 3. úroveň, která je rozdělená do konferencí na východ a západ. Nejúspěšnějším domácím celkem je HC Bolzano, které se stalo italským mistrem celkem devatenáctkrát, v závěsu je pak Sportivi Ghiaccio Cortina, která je držitelem sedmnácti titulů. Trojice momentálně nejúspěšnějších italských týmů hraje v rakouské nejvyšší lize, jsou to HC Bolzano, SG Cortina a HC Pustertal/Val Pusteria. V roce 2014 a 2018 dokázalo Bolzano dokonce ligu vyhrát. Vzhledem k tomu, že je HC Bolzano nejlepším italským týmem, tak se v letošní sezóně zúčastňuje i ligy mistrů, ale zatím tedy jejich výkony nejsou na nějakou pochvalu. Za Bolzano si v roce 1994 zahrál během výluky NHL i například Jaromír Jágr. V Itálii se měl rozjet taky jeden projekt jménem Milano Rossoblu. Tento tým z Milána měl vstoupit do KHL v sezóně 2013/2014, ale díky nedostatkům jako byla například malá aréna se to odložilo. Věci ani moc nepřidala finanční stránka, jelikož zkrátka jaksi nezbyly peníze na další rozvoj tohoto nápadu. Od té doby uběhlo přes 10 let a výsledek můžeme vidět všichni. Nejen, že Milano Rossoblu není v KHL, ale vlastně de facto úplně zmizel. Osobně si myslím, že tyto mezinárodní spolupráce v podobě společných lig má pro státy jako je Itálie smysl a že se pomaličku budou zlepšovat.

Hvězdičky italského ledního hokeje

Za celou historii NHL se do zápasů zapojilo celkem devatenáct italských hráčů. Za jednu z největších hvězd italského ledního hokeje považuju Gaetana Orlanda, který hrál v 80. letech v NHL za Buffalo Sabres a byl základním kamenem italské reprezentace v té době. V současnosti jedny z největších jmen jsou například Thomas Larkin, Simon Kostner či Luca Frigo, nicméně nikdo z nich není nějaká hvězda světového formátu. Mnohem více zajímavá mi přijde brankářská dvojice Andreas Bernard, který hájí branku Itálie již od roku 2006 a především čerstvě draftovaný Damian Clara (ročník 2005), který byl vybrán ve druhém kole draftu Anaheimem. Momentálně hraje v juniorské švédské lize. Za zmínku dále stojí Alberto Da Rin (nejlepší střelec italské reprezentace s 93 brankami na kontě) či Lucio Topatigh, který je i síní slávy mezinárodní federace ledního hokeje. Topatigh reprezentoval barvy Itálie od roku 1985 do roku 2006, za tu dobu odehrál 243 reprezentačních zápasů a posbíral 131 kanadských bodů.

Jsem docela zvědavý, zda se třeba za pár let dočkáme i nějakého týmu z hlavního města. Očekávám, že teď italský hokej prožije malý boom vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám, které se uskuteční v roce 2026. Je zde ale riziko, že po tomto nadšení to zase opadne a italský hokej půjde opět dolů. Dále jsem velmi zvědavý na mladičkého Damiana Claru, protože zatím chytá opravdu vysoko nad italskou laťkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *