LEDNÍ HOKEJ

Zdravím!

V dnešním článku se vrátíme zpět k naší cestě skrze celý hokejový svět.

Island na mezinárodní scéně

Island je plným členem mezinárodní federace ledního hokeje od 6. května roku 1992. Současným prezidentem svazu pro islandský lední hokej je Helgi Pall Thorisson. Na Islandu se nachází celkem 704 registrovaných tuzemských hráčů, z toho je 120 mužů, 303 žen a 281 juniorů. Je to vskutku dosti unikátní a příliš zemí po světě to takto nemá. Pro zajímavost například Kanada má více registrovaných žen, než seniorských mužů. Co do počtu rozhodčích, tak jich má Island celkem dvanáct. Na Islandu se dále nachází tři ledové plochy uzpůsobené k hraní ledního hokeje. Co se týče umístění jednotlivých reprezentací v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje, tak se mužská reprezentace nachází na 34. místě, jejich nejvyšší umístění je pak 32. místo během roku 2018. Ženská reprezentace je na tom o něco lépe a nachází se na místě dvacátém sedmém. Nejlepší umístění v rámci mistrovství světa zaznamenala mužská reprezentace v roce 2014, kdy celkově skončili na 30. místě. Ženská reprezentace dosáhla na celkové nejlepší umístění v posledních dvou letech, kdy skončily v roce 2022 a 2023 na 27. místě. Mužská reprezentace hraje na střídačku ve skupině B a skupině A ve druhé divizi, přičemž ve skupině A se nacházejí vždy na spodku tabulky. Letos budou hrát po nevydařeném boji ve skupině A z roku 2023 ve skupině B. Přitom nebyli favority na sestup, nicméně nečekaně prohráli s Izraelem, což je stálo cenné tři body. Na účast během turnaje na zimních olympijských hrách obě reprezentace stále čekají a nemyslím si, že by se to mělo v nejbližších letech změnit. Mužská reprezentace skončila letos v kvalifikaci během druhé fáze, což je vskutku dost daleko od postupu na hlavní turnaj během zimních olympijských her.

Tuzemská hokejová scéna

Ačkoliv je Island hokejově poměrně komorní, tak jejich kvalita ligové soustavy je vskutku pozoruhodná. Na Islandu totiž nalezneme juniorskou ligu, ženskou ligu a samozřejmě i mužskou. Ženská liga je aktivní od sezóny 2000-2001. Nejúspěšnějším celkem je Skautafélag Akureyrar, kdy vyhrály ligu celkem 22x, pouze v roce 2006 vyhrál někdo jiný, a to Skautafélagið Björninn. Mužská liga v současnosti čítá tři týmy. Mužská liga vznikla o 7 let dříve než ta ženská, a to v roce 1993. I tady je naprostá dominance týmu Skautafélag Akureyrar, který vyhrál ligu celkem 23x. Na druhém místě v počtu získaných titulů je tým Skautafélag Reykjavíkur, který vyhrál ligu celkem 6x. Zajímavostí je, že jsou mistry ligy z roku 2023. Po jednom titulu mají na svém kontě týmy Skautafélagið Björninn (rok 2012) a Esja Reykjavík (rok 2017). Co se týče národnostního rozložení ligy, tak lehce přes 90% jsou hráči pocházející z Islandu, což je velmi dobré. Už jsem se setkal s mnoha ligami hokejově menších států, kde převládají cizinci nad tuzemskými hráči. Druhou nejpočetnější skupinou islandské ligy jsou překvapivě Češi, kterých tam hraje pět. Tři hrají za Fjölnir (Liridon Dupljaku, Martin Šimánek a Martin Svoboda), další dva hrají za Skautafélag Reykjavíkur (Petr Štěpánek a Filip Krzak). Štěpánek je druhým nejproduktivnějším hračem celé ligy a zároveň je nejlepším střelcem. Nejlepší islandský tým se zúčastňuje Continental Cup, který je pod hlavičkou mezinárodní federace ledního hokeje. Asi ne úplně překvapivě nikdy žádný islandský tým tento turnaj nevyhrál a zároveň se ani nikdy neumístil na medailové pozici, ale kdo ví, třeba někdy nějaký islandský tým překvapí, avšak k tomu je ještě dlouhá cesta.

Hvězdičky islandského ledního hokeje

Island, tak jako plno dalších států, nemá nějakou vyloženě hvězdu, která by několikanásobně převyšovala ostatní. Žádný z islandských hráčů se nepodíval do NHL. Největší hvězdou islandského ledního hokeje je dle mého Emil Alengård (ročník 1987). Alengård je vůbec nejproduktivnějším hráčem islandské reprezentace všech dob. Celkem v dresu islandské reprezentace posbíral 91 kanadských bodů. Alengård je mužem mnoha tváří, jelikož kromě toho, že stále hraje v islandské lize za Fjölnir a zároveň stále reprezentuje barvy islandské reprezentace, tak je ve Fjölnir hlavním trenérem mužského týmu, ženského týmu a juniorů U18. Dále je pak asistentem hlavního trenéra u islandské reprezentace. Dalšími hvězdami islandského ledního hokeje jsou například bratři Hedströmovi Robin (1989) a Dennis (1987). Robin již nehraje a celou kariéru hrál ve Švédsku, Island pouze reprezentoval. Dennis chytal za Island řadu let. Nejlepším střelcem islandské reprezentace je Jonas Breki Magnusson (1980) a již zmíněný Robin Hedström, oba vstřelili v barvách Islandu 32 branek a oba jsou již v hokejovém důchodu. Dále bych zmínil v poslední době velmi dobře hrající dvojici Johann Leifsson a Andri Mikaelsson.

Ač je Island zdánlivě hokejově malý, tak jejich lední hokej není na tragické úrovni a věřím, že do budoucna můžeme čekat od tohoto ostrovního státu posuny k lepším a lepším výsledkům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *