LEDNÍ HOKEJ

Nedávno jsme se společně podívali na lední hokej ve Velké Británii. Na ostrovech tedy ještě zůstaneme a podíváme se na lední hokej v sousedním Irsku.

Hokej - stadion

Irsko na mezinárodní scéně

Irsko je plným členem mezinárodní federace ledního hokeje od 26. září roku 1996. Prezidentem svazu irského ledního hokeje je Aaron Guli. Aaron Guli je zároveň hlavním trenérem irské mužské reprezentace. V Irsku je celkem 350 registrovaných tuzemských hráčů, z toho 140 mužů, 50 žen a 160 juniorů. Dále je zde 6 tuzemských registrovaných rozhodčích. Nyní se však přesouváme k pro mnohé možná šokující informaci (kdo čte mé blogy pravidelně, tak zas tak šokující nebude), v Irsku se momentálně nenachází jediný funkční stadion či jiná ledová plocha pro hraní ledního hokeje. První stálá ledová plocha se otevřela v prosinci roku 2006 v Dundalku, její trvání však nebylo příliš dlouhé, jelikož v květnu roku 2010 se hala uzavřela a ačkoliv se plánovalo znovuotevření po změně vedení, tak k němu nikdy nedošlo. Vzhledem k tomu, že Irsko nesplňuje požadavky, aby se mohli účastnit mistrovství světa, tak nejsou mužská ani ženská reprezentace zavedeny v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje. Největší úspěchy mužské reprezentace z mistrovství světa jsou stříbro (2007) a zlato (2010) ze třetí divize a následný dvojitý pobyt ve druhé divizi. Naposledy se ukázali na mistrovství světa v roce 2013. Od roku 2017 se pravidelně zúčastnili každého Development Cupu. Na kontě mají 2x bronz a 1x stříbro. Nicméně jejich umístění má sestupnou tendenci, jelikož letos byli na 4. místě. Ženy se rovněž zúčastnily všech Development Cupů, na medaili však čekají. Nikoho nejspíš nepřekvapí fakt, že se mužská a ženská reprezentace nikdy neukázaly během turnaje na zimních olympijských hrách.

Tuzemská hokejová scéna

To, že tuzemská hokejová scéna je lehce polomrtvá opět nikoho nepřekvapí. První amatérská liga se v Irsku odehrála již v roce 1970. Oficiální plnohodnotná hokejová liga vznikla v roce 2007 a skončila v onen osudný rok 2010 společně s uzavřením jediné hokejové haly v Dundalku. Liga poznala celkem dva týmy, co měly možnost zvednout nad hlavu pohár mistrů ligy, a to Dundalk Bulls (2x) a Charlestown Chiefs (1x). Momentálně se hraje liga pouze na amatérské úrovni a zápasy se odehrávají v Severním Irsku v Dundonald International Ice Bowl. Jedny z klíčových týmů v dnešní době v Irsku jsou například Dublin Buccaneers, The Flying Ducks (Dublin) či Kilkenny Storm (Dundalk). I do budoucna to vypadá, že se zatím Irové budou muset spokojit pouze s amatérskou úrovní, jelikož to úplně nevypadá, že by se v Irsku hýbaly ledy směrem k lepšímu.

Hvězdičky irského ledního hokeje

Jako největší legendu irského ledního hokeje bych označil hokejistu, který zemřel již dávno, a to 22. srpna roku 2002 ve věku 82 let. Je jím Jim McFadden, který hrával v zámořské NHL za Detroit Red Wings a Chicago Black Hawks. V sezóně 1947/1948 byl McFadden nejlepším nováčkem celé ligy v počtu kanadských bodů, vstřelených branek a i asistencí a získal zároveň Calder Trophy. V sezóně 1949/1950 vyhrál s Detroitem Stanley Cup a zahrál si v All-Star Game. Ačkoliv je McFaden nejúspěšnějším Irem, tak si však za irskou reprezentaci nikdy nezahrál. V roce 2004 byl uveden do sportovní síně slávy a muzea v Manitobě. Nejproduktivnějším hráčem irské reprezentace za celou historii je Gareth Roberts, který pod irskou reprezentací dokázal posbírat 47 kanadských bodů a zároveň je s 27 brankami i nejúspěšnějším střelcem. Roberts je dále dvojnásobný mistr britské ligy. Za zmínku stojí výkon Ostopa Mostowye, který byl nejproduktivnějším hráčem Irska během Development Cupu v roce 2022, kdy z pěti zápasů získal 18 kanadských bodů (4+14). Během tohoto turnaje byl vůbec druhým nejproduktivnějším hráčem skrze všechny reprezentace. Nadějným hráčem, který má irské občanství (zároveň i kanadské), je Teagan Richardson (ročník 2007), který hraje v kanadské juniorské lize, avšak jak moc bude s Irskem spojený je otázkou a upřímně bych se nedivil, že nakonec vůbec nebude, vzhledem k příležitostem, jaké reprezentování Irska přináší.

Upřímně se lehce divím, že irský lední hokej jako takový ještě v nějaké formě existuje, vzhledem k absenci ledové plochy na území Irska. Dle výkonů z posledních let se obávám, že se kvalita irského ledního hokeje rok od roku zhoršuje a nebo jen soupeři se roku od roku zlepšují a zlepšují. Bohužel pro Iry v mých očích a z dostupných informací nevidím žádný větší náznak, že by se to mělo změnit a Irsko by se mohlo opět zlepšovat. Klíčové je za mě otevření alespoň jedné ledové plochy na území Irska. Optimální by to bylo v Dublinu či Corku, jelikož na severu Irska není zase takový problém přejet do Belfastu (Severní Irsko).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *