LEDNÍ HOKEJ

V jednom z minulých článků jsme se společně podívali za uskutečněným mistrovstvím světa třetí divize, skupiny B, ve kterém Severní Korea jakožto papírový favorit vyhořel. Dnes se podíváme za dalším uskutečněným šampionátem.

Hokej - stadion

Mistrovství světa třetí divize po pár týdnech pokračovalo dál turnajem skupiny A. Samotné mistrovství světa třetí divize, skupiny A se uskutečnilo mezi 10. březnem a 16. březnem v hlavním městě Kyrgyzstánu, Biškeku. Kromě domácího Kyrgyzstánu se zúčastnily reprezentace Mexika, Lucemburska, Thajska, Jihoafrické republiky a Turkmenistánu. Již před turnajem bylo zřejmé, že se můžeme těšit na papírově velmi vyrovnané mistrovství, jelikož během minulého mistrovství skončily tři týmy se stejným počtem bodů (Thajsko, Turkmenistán a Jihoafrická republika). Zároveň se dostal do této skupiny Kyrgyzstán, který raketově vystřelil z předchozích skupin. Druhé housle jsem očekával od Mexika a Lucemburska. Podtrženo sečteno, jsem na možné bojovníky o postup pasoval až čtyři reprezentace a zároveň jsem nejvíce favorizoval velmi dobře hrající Kyrgyzstán, který byl opět z velké části rusko-kazašským slepencem.

První herní den nám nabídl tři zápasy. Podle očekávání Jihoafrická republika porazila Mexiko 6:3. Hned druhý zápas připravil překvapení v podobě výhry Lucemburska 4:3 proti Turkmenistánu. Lucembursku velmi pomohl skvěle hrající Cannon. Na závěr prvního herního dne se utkala domácí reprezentace Kyrgyzstánu proti Thajsku. K mému překvapení se Thajsko drželo velice dobře v průběhu celého zápasu a do závěrečného dějství se šlo za stavu 4:4. Thajsko ve třetí třetině rozjelo až neuvěřitelnou mašinérii, nejenže Kyrgyzstán porazili, ale „Thajci“ vyhráli vysoko 9:4. Thajce jsem dal do závorky z důvodu, že za ně hraje také plno naturalizovaných cizinců.

Druhý herní den žádné překvapení nepřinesl. Turkmenistán porazil Jihoafrickou republiku 4:3, Mexiko prohrálo 0:5 proti rozjetému Thajsku a domácí reprezentace Kyrgyzstánu přidala první výhru proti Lucembursku (7:3). Třetí herní den opět nenabídl nějaké větší překvapení. Mexiko prohrálo v důležitém zápasu proti Lucembursku v prodloužení 4:5. Thajsko a Kyrgyzstán přidaly další tři body do tabulky. Již během čtvrtého herního dne si Thajsko mohlo připsat klíčové tři body, které by jim zajistily postup do druhé divize, skupiny B. Této příležitosti se chopili se vší parádou. Turkmenistán sice vedl v průběhu první třetiny 2:0, avšak to byl jediný pozitivní moment v zápase pro ně, jelikož poté už jen vládlo Thajsko, které nakonec vyhrálo 13:3. Další vítězství si připsalo Lucembursko a Kyrgyzstán.

Poslední herní den se nesl v duchu inu zvláštním, protože o postupu již bylo jasno. Thajsko si i tak připsalo svou pátou výhru v turnaji proti Lucembursku (6:1), čímž ztvrdili své fenomenální výkony, které v průběhu celého turnaje předváděli. Co však nebylo jasné, bylo to, kdo se rozloučí se skupinou A ve třetí divizi. Před posledními zápasy to měli adepti na sestup následovně: Mexiko (1b), Jihoafrická republika (3b) a Turkmenistán (3b). Nejhorší pozici mělo samozřejmě Mexiko, které se utkalo během posledního kola s Turkmenistánem. Mexiko, aby se udrželo muselo bodovat za tři body. V ohrožení byli ale při různých kombinacích i další dvě zmíněné reprezentace. Mexiko si však svůj pohár hořkosti v podobě slabých výkonů vypilo do poslední kapky, kdy v průběhu druhé třetiny prohrávali již 1:6. Výsledek zápasu dokázali jen zredukovat na konečných 4:8, což znamenalo jediné, a to to, že se pro příští rok rozloučili se skupinou A. Poslední zápas turnaje mezi Jihoafrickou republikou a Kyrgyzstánem tak byl už jen pouhou formalitou, protože již nemohl s tabulkou nijak hnout.

Nejlepším brankářem byl vyhlášen reprezentant Thajska Benjamin Kleineschay (94,51%). Nejlepším obráncem byl zvolen jeho spoluhráč Ken Kindborn (3+13). Nejlepším útočníkem byl zvolen domácí reprezentant Mamed Seifulov (11+7). Vůbec nejproduktivnějším hráčem celého turnaje se stal thajský reprezentant Nicolas Lampson (9+10). Na turnaj se přišlo podívat celkem 7 250 diváků, což je cca. 483 lidí na zápas. Mimo jiné do tohoto mistrovství zasáhl český čárový rozhodčí Miroslav Lhotský.

Konečná tabulka pak dopadla následovně:

1. Thajsko – 38:9 – 15

2. Kyrgyzstán – 37:22 – 12

3. Lucembursko – 17:22 – 8

4. Turkmenistán – 23:31 – 6

5. Jihoafrická republika – 13:26 – 3

6. Mexiko – 15:33 – 1

Během turnaje mě nejvíce překvapil výkon thajské reprezentace, která fakt šlapala skvěle. Největším zklamáním pro mě bylo Mexiko, ačkoliv jsem očekával, že žádnou hitparádu nepředvedou. Lehce se obávám, že ani v následujících letech to nebude lepší. Jsem především velice zvědavý na Thajsko příští rok, protože to budou mít nesmírně složité. Dále věřím, že příští rok Kyrgyzstán urve postupovou příčku, pokud nepřijde nějaká mimořádnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *