Spekulace o Špačkovi a obviněná kanadská hvězda v Ambri

0

LEDNÍ HOKEJ

ŠVÝCARSKÁ LIGA

Konec přestupního termínu nebyl ve Švýcarsku až tak živý, jak se možná očekávalo. Tamní hokejovou veřejností však v posledních dnech zahýbala zpráva o obvinění kanadského hokejisty Formentona, jenž tak předčasně skončil v Ambri.

Davos - hokej

Na podobné věci nejsou fanoušci Ambri úplně zvyklý. Ambri – Piotta je nenápadný “vesnický” klub, kde okolní krajinu lemuje zeleň, na níž se pasou hospodářská zvířata. Celek z kantonu Ticino tak nepatří mezi vyhledávané favority a na větší úspěch v National League čeká dlouhé roky. Vedení také relativně nedávno otevřelo dlouho očekávanou novou halu. Dlouhá desetiletí hrával tým v klasické “stodole” původní La Valascie, která už však nesplňovala podmínky pro nejvyšší švýcarskou soutěž. Ještě zde otiskl český hokej výraznou stopu.

Před pěti lety díky famózní střelecké formě Davida Kubalíka dosáhlo Ambri na 5.místo v základní části, což je největší úspěch za posledních 15 let. Kubalík si vystřílel smlouvu v NHL a později v týmu patřili k oporám Michael Špaček s Filipem Chlapíkem, jímž jsem kdysi věnoval také jeden blog. Prvně jmenovaný je stále lídrem tohoto švýcarského mužstva, nicméně možná se velmi brzy sehraná dvojice potká v jiném klubovém dresu. Ale pojďme postupně.

Pokud jsem mluvil o nevalných úspěších Ambrì v domácí lize, nesmím opomenout triumf na jiném mezinárodním turnaji. Předloňský Spengler Cup totiž Ambri ovládlo, když u nás ve velmi sledovaném finále porazilo Spartu. Poslední Spengler Cup však už tak slavně neproběhl. A navíc si tým špatnou formu přenesl i do domácí ligy. Úvodní čtyři zápasy v lednu přinesly jen porážky a propad v tabulce. Během podzimu to vypadalo na solidně rozehranou sezóny, kdy se dařilo být na dostřel elitní šestce. Teď však hokejisté Ambri drží poslední misto pro předkolo jen o dva body. Po repre pauze je tak čeká tvrdý boj o play-off, kdy jim už však bude chybět jedna z opor.

Alex Formenton kvůli obvinění z několik let starého sexuálního napadení musel odcestovat zpátky za oceán. Skutku se měl dopustit společně s dalšími spoluhráči z juniorského výběru Kanady. Ambri již s tímto vědomím Formentona podepisovalo, což také část hokejových fanoušků ve Švýcarsku hodně kritizovala. Nicméně organizaci “modrobílých” přinesl na ledě kvalitu a góly.

24-letý útočník výrazně pomohl ke zmíněnému získání poháru na předloňském Spengler Cupu. Góly stihl nasázet také v zápasech švýcarské ligy, nicméně prioritou pro dřívější velký talent kolébky hokeje byl návrat do zámoří. Kariéru v NHL spojil s Ottawou, která si před sedmi lety vybrala ve druhém kole draftu. Tam se zpočátku obtížně prosazoval a pendloval často mezi prvním týmem a farmou v AHL. Za Senators zvládl odehrát před odchodem do Evropy jednu kompletní sezónu, ale v létě mu bylo naznačeno, že s ním kanadský klub dál nepočítá. Formenton tak zvolil v rozehraném ročníku cestu zpět do švýcarského Ambri, kde to již dobře znal. A potvrzoval pověst střelce. Celkem má v National League solidní brankový průměr, gól dal téměř v každém druhém utkání. Tradičně také střelecky zářil na konci roku při turnaji v Davosu. S vedením měl dohodu, že se v případě zájmu některého týmu z NHL mu dá pro odchod okamžitě zelenou. Nakonec však musel kádr opustit z důvodu zmíněného škraloupu. Podle vyjádření šéfa klubu má prozatím smlouvou pozastavenou, je stále hráčem Ambrì a tým čeká na výsledek soudu. Takže uvidíme, kdy a jestli se vůbec do tohoto celku vrátí.

Pro Ambri je to v boji o play-off velká nepříjemnost. Vzhledem k rozebranému trhu a nepříliš velkých finančních možnostech nepřivedlo místo něho žádnou náhradu. Během sezóny se vrátil jen další navrátilec a kvalitní centr Heim, který však není v takové bodové formě jako minulý rok. Velké naděje tak vkládá do letní posily Kanaďana Dauphina. Ten se v posledním zápase blýskl hned čtyřmi body proti Curychu a výrazně tak vylepšil své statistiky. Dauphin má však zatím nízkou úspěšnost střelby, také se nechal několikrát zbytečně vyloučit a patří k nejtrestanějším hráčům. Modrobílým citelně pomáhá dvojce zkušených a produktivních beků ze severu Evropy Heed, Virtanen a spolehlivý brankář Juvonen. A směrem k play-off se bude hodně spoléhat na osvědčeného veterána v útoku Bürglera.

Vůbec největší personou současného mužstva je bezesporu český centr Michael Špaček. Špaček dominuje klubové statistice kanadských bodů, vytváří moře šancí pro spoluhráče, jeho góly a přihrávky často rozhodují zápasy a má také velký podíl na úspěšných přesilovkách. Ambri patří ke špičce ligy v procentuálním využívání přesilových her. Český útočník se aktuálně řadí do top 10 nejproduktivnějších hokejistů švýcarské ligy a neztratí se na s bilancí při vhazování. Všechna tato pozitiva paradoxně s výhledem na další roky trochu dělají vrásky managementu Ambri.

Špačkovi totiž končí smlouva, ačkoliv jsou s ním v klubu velmi spokojeni a stal se velkým oblíbencem tamních fanoušků, jeho další pokračování v modrobílém dresu pro další sezónu se nezdá moc pravděpodobné. Jak již jsem výše uváděl, Ambri je poměrně malý klub a nedisponuje tak velkým rozpočtem jako některé jiné celky ve Švýcarsku. Špaček si skvělými výkony logicky říká o výrazné vylepšení smlouvy. A aby vedení mohlo udržet i jiná klíčová jména a tým posílit, nebude mít na smlouvu pro tvořivého centra zřejmě dost peněz.

Situaci dlouhodobě sonduje pražská Sparta, která Špačka už chtěla přivést v létě, a zkoušela ho získat ještě na letošní play-off s koncem přestupního termínu v lednu. Jenže Ambri by s jeho odchodem v podstatě zabalilo boj o play-off. Klub si vyřazovací část zahrál jen 2x z posledních 8 sezón a letošní účast je tak pro něj velmi důležitá, navíc když tento ročník solidně rozjelo. A také s ohledem na finanční injekce, sponzory, fanoušky atd. Málokdo chce sklouznout do dlouhodobé podprůměrnosti a jen se chlácholit tím, že neměl starosti se sestupem. Zvlášť když poslední místo má poslední roky “předplacené” slabé Ajoie a Kloten bez dřívějšího trenéra také ztratil hodně na lesku…

Sparta si tak musí (zatím) nechat zajít chuť, ovšem situaci kolem případného návratu Špačka do extraligy bude muset řešit pravděpodobně velmi brzo. Pokud se Ambri do play-off prokouše, velmi pravděpodobně v něm nevydrží do závěrečných kol typu semifinále či dokonce finále. Špačkovi tak skončí sezóna zřejmě dříve než hokejistům Sparty. A její management bude muset rychle jednat, jelikož kolem kvalitního centra krouží řada jiných zájemců. Podle některých zákulisních informace jsou už však obě strany předběžně dohodnuty. Spekuluje se ale také, že vodu čeří i nenasytné Pardubice, kde Špaček s hokejem začínal, a také několik švýcarských klubů. I když prosincová zpráva o přechodu do Lugana se ukázala jako kachna, ačkoliv tehdy to dávalo smysl, neboť Lugano ztratilo kvůli zranění hned dva top útočníky – Carra a dlouhodobě Granlunda.

A pak je tu ještě otázka přesunu do zámoří. Špaček si v posledních letech prošel všechny nejlepší evropské soutěže. Zahrál si v nejlepším finském klubu Tappaře, získal domácí titul s Třincem, okusil švédskou ligu ve Frölundě a nyní si udělal jméno v National League. Jen slavnou NHL si ještě nezahrál. Byl draftován Winnipegem a v mládí odjel za oceán. Po 5 sezónách marného boje zvolil návrat do Evropy. Opakovaně sám však uváděl, že zámoří je pro něj stále téma. Na jaře oslaví 27. narozeniny, což značí takovou poslední šanci uvažovat ještě o kariéře v NHL. Zkusí ještě prorazit v Severní Americe? Nebo zvolí jistější cestu a bude v sehrané dvojici s Chlapíkem dominovat v extralize? Jedním z klíčových faktorů může být forma na nadcházejícím domácím MS, kde může oslovit někoho z klubů NHL. Přeci jen v jeho věku a postavení už by se šel těžko plácat někam na farmu, ale musel by mít jistotu pozice v prvním týmu. Ovšem hladových vlčáků čekajících na svou šanci jsou v Americe tuny…

Aktuálně se však musí soustředit na misi v Ambri, které má dva body náskok na klíčovou desátou pozici pro play-off. Oproti pronásledovatelům Tygrům z Langnau disponují ještě dvěma zápasy navíc. Přesto se dá čekat velká bitva. Langnau s kvalitní a početnou finskou kolonií cítí šanci. Naopak Rapperswil s českou kolonií už je téměř ze hry. 12 bodů ztráta několik kol před koncem znamená pro Červenku a spol. jen teoretickou naději. A po “zlatých” letech Lakers v základní části přichází velký sešup. Uvidíme, jak se to dotkne vývoje kádru pro další sezónu. A také pozice českého trojlístku Červus, Frk, Čajka…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *