Fribourg adeptem na titul a příští účast na Spengler Cupu?

0

LEDNÍ HOKEJ

ŠVÝCARSKÁ LIGA

Hokej ve Švýcarsku se dočkal dalšího významného úspěchu, když v úterý Servette zvládlo finále Ligy mistrů a velkolepě to oslavilo s fanoušky. Nicméně na pozici hlavního kandidáta na domácí titul se letos tlačí jiné kluby. A mezi nimi nechybí Fribourg. Aktuálně Tipsport ohodnotil jeho šanci na mistrovský pohár kurzem 4,4. Podle bookmakerů se tak dělí o druhou pozici s Zugem ve stejném kurzu za lídrem celé soutěže Curychem, který je tak pochopitelně i největším favoritem pro play-off podle kurzů. Během sezóny jsem se věnoval především klubům s výraznou českou stopou v sestavě a výborně hrající Fribourg opomíjel. Což před vrcholem sezóny rád napravím. Navíc i ve Fribourgu nalezneme české zástupce a kolem “Draků” se v poslední době vynořilo několik zajímavých novinek.

Hokej - Rapperswil - Zug - Červenka - Kovář

Fribourg – Gottéron. Tak zní úplný název tradičního hokejové klubu s drakem ve znaku. Fanoušci mohli v minulosti vidět v jeho dresu řadu zajímavých jmen. Na začátku 90.let zde odehráli několik sezón dřívější velké hvězdy sovětské hokejové mašiny Andrej Chomutov a Vjačeslav Bykov. Druhý jmenovaný si Švýcarsko velmi oblíbil, žije v zemi dodnes a ve Fribourgu hravá jeho syn, jenž se tam stal velkou ikonou, ale k tomu se ještě podrobněji dostanu. Tamní fandové však nikdy neviděli zvedat svoje hráče mistrovský pohár nad hlavu, ačkoliv několikrát hráli finále. Sezóna je však rozehraná velice slibně a Fribourg vyrazí s velkou pravděpodobností do vyřazovací části z druhého místa a o titulu se ve městě mluví už hlasitěji.

Základ úspěchu postavilo vedení během letní přestávky. Po loňské blamáži a vypadnutí hned v předkole s posledním kvalifikovaným týmem Luganem se neukvapilo. Narozdíl od řady jiných konkurenčních celků neukončilo letitou spolupráci s trenérem a GM Christianem Dubé. Rozhodlo se však, že Dubé se postupně bude věnovat pouze trénování a na pozici generálního manažera přijde nová krev. Nadále v realizačním týmu pokračuje také Pavel Rosa. Bývalý český útočník je známější možná více ve Švýcarsku než u nás. Ke konci 90.let a na začátku nového milénia totiž přes dlouhé roky strávené v zámoří se v elitní NHL dlouhodobě neprosadil. Stejně jako do národního týmu. Jméno si udělal v pozdější fázi kariéry právě ve Fribourgu a málem to s ním dotáhl až k vysněnému titulu. Prakticky chvíli po zavěšení bruslí na hřebík se zapojil do dalšího působení v organizaci “Draků” a nyní už přes 5 let je pravou rukou Christiana Dubého.

V létě vybrali velmi dobré posily. Sáhli po velké ovšem trochu problémové kanadské hvězdě DiDomenicovi. A důvěra se vyplatila. DiDomenico ukazuje, že rozhodně nepatří do starého železa. Kanaďan atakuje nejlepší desítku produktivity a jeho význam by mě vzrůst s těžkými zápasy v play-off. Ještě lépe si vede švédská posila Lucas Wallmark, který doplnil dřívější dvojici švédských reprezentantů Marcuse Sörensensa a Jacoba de la Rose. Všichni tři zažívají vynikající sezónu. Sörensen vévodí tabulce střelců celé švýcarské ligy a pere se o první místo v produktivitě. Švédský útočník má výbornou úspěšnost střelby, kdy se 26% patří také k topu v tamní lize. A také nepřekvapí, že jeho “granáty” z první jsou velkou zbraní při přesilovkách “Draků”. Fribourg se může pochlubit procentem úspěšnosti při početní výhodě vysoko přes 20% a Sörensen je pak druhý v počtu nasazených přesilovkových branek v National League.

Wallmark se v Curychu trochu hledal, ale ve Fribourgu jeho talent opět rozkvetl. Uplatňuje svůj přehled ve hře, pomáhá dobrou bilancí na buly zejména při přesilovkách a Sörenson tak získal k sobě vynikajícího centra. On už v minulém roce naznačil své střelecké možnosti, ale teď díky švédskému parťákovi mohl vystoupat až na čelo tabulky střelců. A není divu, že oba dva a ještě krajana de la Roseho si aktuálně pojistilo vedení klubu na další tři sezóny. Zejména Wallmark se Sörensenem jsou žhavými adepty na účast na květnovém MS. Vejít se do nabité švédské nominace ovšem nebude jednoduché.

To větší šanci na šampionát má stabilní domácí reprezentant Christoph Bertschy. Ten i letos podává skvělé výkony. Díky své aktivitě na ledě si připsal velké množství kanadských bodů a vešel se mezi 15 nejlepších v celé lize. Ovšem umí být platný na ledě také při jiných činnostech, než jen při sbírání bodů. Příležitost v přípravě před MS dostane pravděpodobně mladý útočník Sandro Schmid, jenž se usadil na pozici druhého centra.

Trenéři dobře poskládali všechny čtyři útoky a každý z nich dovede být na ledě nebezpečný. I čtvrtá formace ve středu se Samuel Walserem. Právě Walser dal letos už 11 gólů a mnohdy velmi důležitých. Vedle něj často nastupuje český útočník Dominik Binias. Binias je poněkud zapomenutým produktem české hokejové školy. V dorosteneckém věku odešel sbírat zkušenosti do švýcarské juniorské soutěže. Ačkoliv tam měl velmi slušné výsledky, pro trenéry reprezentační mládeže trochu sešel z očí. Prostor na velkých juniorských šampionátech dostávali jiní. Naopak zaujal svého krajana zmíněného Pavla Rosu, jenž si ho vytáhl k sobě do Fribourgu. A letos už sbírá zkušenosti v nejvyšší lize. Také často vedle kapitána týmu Sprungera.

Sprunger je služebně nejstarším hokejistou Fribourgu a tvoří společně s dalšími s dalšími veterány brankářem Berrou, obránci Diazem, Gundersonem nebo útočníkem Bykovem takovou “radu starších”. A většina z nich má v týmů stále naprosto klíčovou pozici. Zejména Reto Berra si stále drží skvělá čísla. Šplhá k 93 % úspěšnosti zásahů a tradičně patří mezi nejlepší brankáře celé ligy. V dalších kolech play-off se pak rýsuje jeho potenciální souboj s dlouholetým reprezentačním kolegou Genonim. Vedle Berry je nepostradatelným americký bek Gunderson, jenž i v 38 letech je nejvytíženějším hráčem Fribourgu. A k tomu aktuálně nejlepším nahrávačem v celé National League. Co se týče obránců, tak se povedl letní příchod Švéda Borgmana. A vedení ještě pro play-off ulovilo posilu Kanaďana Gregoira, který hlavně v Lukko Rauma zvládl z pozice beka střílet důležité góly.

Naopak už s jistotou končí Andrei Bykov. Odchovanec klubu strávil ve Fribourgu celou svou kariéru a také se stal velkým miláčkem tamních fanoušků, kteří už v minulých letech žádali vedení o jeho opětovné prodloužení smlouvy. Příští rok už však v sestavě “Draků” bude chybět. Jeho loučení aktuálně komplikuje zranění, snad se stihne dát dohromady na play-off. Bykov mj. prošel švýcarskými mládežnickými výběry, naskočil i za seniorskou reprezentaci, ale na velký turnaj typu MS či olympiády se v dresu Suisse neobjevil.

Zajímavostí je, že jeho pozicí u tamních fanoušků neotřásla ani hodně negativně vnímaná slova jeho otce a dřívějšího hráče Fribourgu Vjačeslava Bykova. Bykov starší několik týdnů po vpádu Ruska na Ukrajinu v rozhovoru totiž tuto válku schvaloval a přidal své některé názory na Ukrajinu a západní Evropu. Mj. silně kritizoval připojení Švýcarska k některým protiruským sankcím, “obrovskou nezaměstnanost” na Západě, střelbu a vraždění na ulicích, bydlení mnoha lidí v krabicích a další perly. Nicméně sám zapomněl, že v “těžce západním” Švýcarsku dlouhodobě žije a jeho děti tam vyrůstali a mají právě tamní občanství. I přes kritiku těchto slov nejen ve Švýcarsku fanoušci Fribourgu toto dovedli oddělit od toho, co všechno Andrei Bykov pro “Draky” na ledě udělal a určitě se dočká famózní rozlučky. Ideálně zakončenou mistrovským titulem.

Kdy jindy, než teď? Dobře poskládané mužstvo s výbornými individualitami a velmi kvalitním trenérským štábem. Fribourg si po celý ročník udržuje solidní formu. Navíc pro sebevědomí pomohla poslední kola, když dokázal porazit dva největší konkurenty na titul Curych i Zug, proti nimž se mu během sezóny úplně nedařilo. Nicméně už ve čtvrtfinále se z předkola rýsují velmi silní protivníci, ať už Davos, obhájce Servette, Bern nebo Lugano, tyto týmy se pohybují v těsném rozmezí kolem 7.místa a předkolo by měly papírově zvládnout. Velká výhoda pro Fribourg pramení z druhého místa po základní části, kdy bude začínat ve čtvrtfinále i případném semifinále v domácím prostředí. A doma se jim letos skvěle daří nejvíce ze všech celků. A dost možná jako jediní z celé ligy nasází na vlastním stadionu přes 100 gólů.

Vedle boje o mistrovský pohár na sebe Fribourg brzy upozorní na mezinárodní scéně. Jeho hala se stane za dva roky dějištěm hokejového šampionátu. A “Draci” by se mohli už letos představit na Spengler Cupu v Davosu. Účastník posledních ročníků Ambri už na něj jezdit nebude a Fribourg je žhavým kandidátem na uvolněné místo. Což by kvalitativně celé akci pomohlo a byl to posun dopředu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *