LEDNÍ HOKEJ

ŠVÝCARSKÁ LIGA

Jméno Jana Kováře se dostalo v posledním týdnu opět více do podvědomí českých hokejových fanoušků. Po delším časovém úseku oblékl dres národního týmu na turnaji ve Švédsku a začalo se více mluvit o jeho roli pro blížící se domácí světový šampionát. Kovář však také řeší svou pozici na klubové úrovni v Zugu.

Jan Kovář - Zug - hokej

Návrat do národního týmu oslavil dlouholetý člen reprezentace gólem, ovšem už v průběhu sezóny se hodně řešilo jeho případné místo v sestavě pro ostře sledovaný vrchol sezóny. Stejně jako u Romana Červenky spousta fanoušků vidí, že jejich dominance ve švýcarské lize se pozvolna stává minulostí. Letos přispívají svým týmům znatelně menším počtem kanadských bodů. Více se v National League daří v reprezentaci zatím nepříliš rozkvetlým jménům Špačkovi a Stránskému, část fanoušků by faktor aktuální formy upřednostnila ve finální soupisce na MS. Nicméně na menší produktivitu Kováře i Červenky letos měla vliv zranění obou borců, Honzu Kováře však ještě určitě čeká play-off, kde se mu v minulých letech mimořádně dařilo a táhl Zug k titulům. Kromě tedy toho posledního. Samozřejmě je tu faktor stárnutí obou hvězd, které se taktéž podepisuje na zdravotním stavu a trochu slabších číslech.

Zug se v poslední době snažil tým postupně omladit a otázkou je, jak moc se dotkne významných opor. Spekuluje se o pozici dvou starších centrů – O’Neilla a právě Kováře. Američan O’Neill rozdával dlouhé roky skvělé puky spoluhráčům v Jokeritu a řadil se k nejtvořivějším hokejistům v KHL. Po přesunu do Švýcarska potvrzoval svoje předpoklady, letos měl velmi slibně rozehranou sezónu. Nastupoval v útoku na pravém křídle ve formaci s Němcem Michaelisem, jehož nákup se ukázal být trefou do černého. O’Neill býval zvyklý hrávat ve středu útoku, ale i na křídle podává skvělé výkony. Čáru přes rozpočet mu však udělalo zranění krční páteře, kvůli kterému už dva měsíce nenaskočil do zápasu.

Právě množství zraněných hráčů letos trenéry a management Zugu velmi trápí. Opakovaně se na seznam zraněných dostává střelec Hofmann, který tak nemůže stoprocentně potvrdit své schopnosti. Poslední zprávy jsou v jeho případě hodně pochmurné a kvůli zranění nohy to vypadá na předčasný konec sezóny. Kromě O’Neilla nějaký čas chyběl také Kovář. Český centr se však proti původním předpokladům v prosinci loňského roku uzdravil mnohem dříve. Faktem je, že tehdy vzhledem k lazaretu se návrat každého hráče hodil, Kovář však přílišným spěchem možná srazil úroveň svých výkonů. Pomoci měl podpis smlouvy s Kanaďanem Rileyem Sheenem, jenže i ten se dostal brzy na marodku. Částečným povzbuzením se stalo uzdravení Reta Suriho, jenž se zvládl dát dohromady po velmi těžkém zranění kolene, které mohlo v jeho věku znamenat dokonce konec kariéry. Nicméně vzhledem k výše uvedenému to může být pro 34-letého útočníka poslední rok v Zugu.

Vedení tak v lednu přivedlo do lajny k Michaelisovi německého parťáka Andrease Edera. Útočník Mnichova tak vyrazil na svou první zahraniční štaci a svou univerzálností do sestavy rychle zapadl. A nemusí se jednat o poslední německé jméno v sestavě Zugu. Klub má údajný zájem pro další sezóny o hvězdu Bernu a německého nároďáku Dominika Kahuna, nicméně zatím je jen vše ve fázi spekulací.

S příchodem Edera se tak situace zkompilovala pro Briana O’Neilla, jenž na „body“ prohrává i s Janem Kovářem. Kovář je totiž stále považován za velkého lídra, který umí tým zvednout na ledě nejen kvalitními přihrávkami a střelou, ale zvládá přitvrdit v osobních soubojích. Oproti americkému hráči má v týmu delší historii a patří k oblíbencům části vedení a fanoušků. Také je o dva roky mladší a kontrakt mu platí ještě další sezónu. A hlavně aktuálně hraje a pomáhá svému klubu získat nejlépší umístění pro play-off, zatímco O’Neillův nástup na led je nejistý. Největší nevýhodou Kováře vidím v jeho bruslení. V něm narozdíl od jiných hokejových činností nikdy nevynikal. A právě slabší bruslení ho stálo i potenciálně zajímavou kariéru v NHL, kde při nynější rychlosti je pohyb na ledě naprostým základem. A s přibývajícím věkem se tato činnost bude ještě více zhoršovat.

Jak to ve většině případů bývá, o osudu těchto starších opor rozhodne vyřazovací část. Do ní vstoupí Zug určitě v mnohem lepší pozici než loni, kdy se v základní části trápil a nepotvrzoval svoji dřívější mistrovskou formu. Loni to v případě Kováře nebylo v play-off zdaleka ono, pokud se opět letos zopakovala slabší forma, dostal by se zřejmě do pozice „muže na odstřel“. Také rozhodne, jak se zmíněným bruslením a postupujícím věkem bude ty nejdůležitější zápasy stíhat. Zatím má však nad veterány O’Neillem a Surim náskok, konec tak po sezóně v dresu několikanásobného mistra National League potká zřejmě je. O’Neillovi již za pár měsíců smlouva vyprší.

V úvodu jsem nakousl pro české fanoušky asi největší téma – nominace na domácí MS. Honza Kovář na posledních dvou šampionátech chyběl a na prvních letošních turnajích EHT rovněž. Řada fandů tak celkem logicky získala pocit, že reprezentace to zvládá i bez své dřívější velké opory. A možná nastal čas sázet na jiné a mladší hráče.

Pak je tu ovšem mnoho dalších, kteří nedají na Kováře dopustit a jeho nominaci berou jako samozřejmost. A čekají ho opět v elitním útoku a na většině přesilovek. Ač třeba nemá Kovy takovou top formu jako dřív, několik věcí mu na silnou pozici v národním týmu na nejdůležitější akci roku nahrává. Na MS totiž nebude třeba jen přijet se skvělými klubovými statistikami, ale mít na reprezentační úrovni dostatek zkušeností a být skutečným lídrem a vítězným typem. A tím Kovář jednoznačně je. Navíc několik podobných hokejistů možná z očekávané sestavy vypadne.

Hodně se v minulém roce předpokládala pozice elitního centra pro Davida Krejčího, jenže kvůli konci kariéry tato varianta padla. Otazník pak visí nad dalším velkým jménem. Tomáš Hertl už od začátku sezóny počítá s tím, že se San Jose do play-off nepostoupí. A bude se hlásit v dubnu v Praze. Ale po jeho nedávném operačním zákroku přibyla nejistota, i když by měl všechno včas zvládnout a být připraven. Se zmíněnými zdravotními problémy zápasí během sezóny také Roman Červenka, ani on není už nejmladší. A samozřejmě českou ligu čeká hodně vypjaté play-off, kde se nedá vyloučit, že ho některé z reprezentačních opor dokončí hodně potlučené.

Dost pravděpodobně tak velký a zkušený lídr jako Jan Kovář bude skutečně hodně potřebný. Nejbližší týdny ho čeká ladění formy na čtvrtfinále play-off. Zug po aktuálně porážce s Fribourgem už zřejmě zůstane na třetím místě a vyhlíží soupeře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *