Bývalý Pešánův klub opět na dně. Pomůže příchod finské star?

0

LEDNÍ HOKEJ – ŠVÝCARSKÁ LIGA

Pohled na poslední týmy v tabulkách některých evropských soutěží se každoročně opakuje. Ve finské SM lize uzavírá ligový peleton Saipa, u nás Kladno a ve Švýcarsku opět – Ajoie. Udrží letos nejvyšší soutěž a nastanou s ohledem na další léta v klubu nějaké zásadní změny?

Servette - Berni - hokej

V úvodu loňské sezóny malý klub a outsider švýcarské ligy přitáhl výraznou pozornost českých fanoušků kvůli angažování českého kouče Filipa Pešána, který dovede vzbudit u domácích hokejových příznivců vždy velké emoce. Od tamních fans schytal ke konci jeho krátké švýcarské štace ostrou kritiku, ovšem aspoň v části sezóny dovedl s Ajoie být na dostřel příčkám zaručujícím play-off. Letos se však Ajoie téměř nepohnulo z posledního místa a pozici nejhorší týmu ligy „obhájilo“ takřka stylem start-cíl. A už několik kol před koncem základní části mělo jistotu, že i letos bude uzavírat tabulku. Naděje tak vkládá do závěrečné série s Klotenem, kde se rozhodne o přímém účastníkovi baráže.

Ačkoliv Ajoie celý rok okupovalo poslední flek v lize, dá se určitě najít několik pozitiv. Asi tím největším je, že se podařilo vedení stabilizovat realizační tým. Celý ročník odkoučoval trenér Wohlwend, který byl zvyklý z bývalého angažmá v Davosu na jiný hráčský materiál, přesto se s předstihem dohodl s šéfy klubu prodloužit na příští sezónu.

Pod Wohlwendem má tým namířeno k nejnižšímu počtu inkasovaných branek v tříleté historii v nejvyšší soutěži. Ano, pořád je to s Klotenem nejvíce v lize, ovšem už to není takový rozdíl jako při premiérovém roku mezi elitou. A je to velká zásluha brankářů. Zejména Tim Wolf si letos připsal velmi slušnou úspěšnost zásahů k 92 procentům, což je při tolika inkasovaných gólech týmu vynikající číslo. Naposledy se blýskl před týdnem, když vychytanou nulou pomohl k překvapivému vítězství na stadionu jednoho z favoritů ligy Fribourgu. Jenže už během roku si jeho formy všiml Zug a podepsal s ním kontrakt od příští sezóny. Vedení tak bude muset hledat k veteránovi Ciacciovi nového brankáře.

Přestože si Ajoie nemůže při přestupech příliš vyskakovat a hospodaří s velmi malým rozpočtem, povedl se mu letní příchod zkušeného Kanaďana Audetta, který potvrdil dřívější čísla a stal se nejproduktivnějším hráčem týmu. Výrazně ho však sráží statistika +/-, kde je téměř nejhorší z celého kádru. Solidní sezónu prožil také jeho krajan Hazen, pak však několik opor nepřispívalo body tak, jak se čekalo.

Především dlouholetý lídr Devos zůstal v číslech hodně dole. V předchozích letech si připisoval kolem 40 bodů za rok, teď je sotva na třetině. Kanadský forvard si prošel složitým zraněním při loňské baráži a od té doby to není ono. Jeho zkušenosti a vůdčí roli v kabině bude Ajoie určitě potřebovat v závěru ročníku. Také loni produktivní obránce T.J. Brennan není v top formě. Nenastoupil do tolika zápasů jako v minulé sezóně a jeho přihrávky a tvůrčí schopnosti při přesilovkách citelně chybí. Oba borci už překonali o několik let třicítku a management Ajoie se postupně vydává jiným směrem.

Souviset to může se zmíněným prodloužením smlouvy s trenéren Wohlwendem. Ten určitě bude rád pokračovat v započaté práci, nicméně zřejmě dal vedení najevo, že kádr musí doznat změn. Klub se v rozjeté sezóně snažil posílit o některé mladší hokejisty z druhé ligy, ale zásadním příchodem se stal útočník Timashov, jenž zatím nemá k počtu odehraných zápasů vůbec špatnou bilancí kanadských bodů. Zásadní změnu však manažer týmu oznámil v minulých dnech.

Od příští sezóny se k Ajoie připojí Jerry Turkulainen. Aktuálně hráč finské Jyväskyly se pohybuje na samé špičce kanadského bodování celé finské ligy. V 25 letech zažívá vynikající sezónu a určitě má velmi solidní perspektivu. Tady si určitě zaslouží vedení nejhůře postaveného týmu ve Švýcarsku pochvalu, že se podařilo podepsat hokejistu v takové formě na dvě následující sezóny. S Turkulainenem přichází hlavně kvalita do přesilovek, navíc je zvyklý ze svého finského klubu na pozici, která ho v Ajoie čeká. Jyväskylä totiž také dlouhobě patří ke spodku finské ligy a do většiny zápasů nastupuje jako outsider.

Což může hrát při přechodu do jiné ligy důležitou roli. Letos se takto příliš nepovedl přesun Ojamäkiho z mistrovské Tappary do švýcarského Klotenu. Dříve gólový hráč se ve slabším celku a přímém konkurentovi Ajoie o baráž ani zdaleka tolik neprosazuje. Přesto si fans Ajoie podobnou variantu nepřipouští a těší se na případné další posílení klubu. Alfou a omegou všeho je však letošní udržení prvoligové příslušnosti.

Loni se totiž povedlo utéct hrozbě sestupu až po otočení barážové série s Chaux-de-Fonds při stavu 0:2 na zápasy. Dost možná se rýsuje opakování posledního souboje. Ale bez šance není Ajoie ani v sérii o poslední místo s Klotenem. Kloten sice naposledy vyhrál nad Rapperswilem, předtím však v 6 zápasech za sebou vstřelil dohromady jen 2! góly. Vzájemná bilance v základní části Ajoie a Klotenu je vyrovnaná 2:2 na zápasy. Kloten disponuje papírově silnějším kádrem, ale problémem je zmíněná nízká produktivita celého týmu a některé hvězdy zůstávají za očekáváním. Odchod se tak může týkat nejen Ojamäkiho. S jistotou jsou to poslední zápasy v tomto klubu pro aktuálně nejproduktivnějšího hráče Kanaďana Anga, jehož jsme mohli vidět v dresu Kanady na posledním Spengler Cupu. Vzhledem k jeho kvalitám a perspektivě se určitě pohybuje na radarech mnoha manažerů v Evropě.

Teď tedy ještě vypomůže v boji o poslední místo. I přes výše vypsané by v souboji s Ajoie měl Kloten platit za favorita. Ajoie má velkou výhodu proti loňsku, kdy ho trápila skutečně velká marodka klíčových opor. Letos se sestava a celkově projev týmu jeví jako více stabilizovaná, a proto bych Ajoie věřil i v případné baráži, že nepřipustí takové drama a více si to pohlídá.

A pak už se mohou fanoušci těšit na další sezónu, kde by mohl jejich tým hrát důstojnější úlohu než v těch předchozích. K Turkulainenovi třeba ještě přibudou další zajímavé přestupy a Ajoie se zbaví nálepky „švýcarského Kladna“ a přenechá poslední místo v lize někomu jinému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *