Překvapivá výměna talentovaných hráčů v NHL

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Před pár dny vyšla informace, že Anaheim a Philadelphia měnili talentované hráče. Občas se to stává, že si týmy prohodí některé draftované mladíky, kteří ale nedostali zatím moc prostoru a třeba ani na farmách příliš nepřesvědčují. Jenže tenhle trade je v mnoha ohledech jiný. A o to více překvapující. Není běžné, že působiště mění dva vysoce postavení hráči na draftu.

EXPERT NHL – Václav Prokůpek

V hlavní roli účinkují Cutter Gauthier a Jamie Drysdale. Poměrně velká jména s obrovským potenciálem směrem do budoucna. Jeden na první start v NHL teprve čeká, druhý už načíná čtvrtou sezónu, přestože mu je teprve jednadvacet let. Navíc se jedná o útočníka a obránce. Těžko říct, kdo z toho vyjde jako vítěz, ale momentálně bych ukázal na stranu Anaheimu i když tedy celkem riskují.

Jamie Drysdale je mladý a talentovaný obránce, kterého Anaheim draftoval jako číslo 6 v roce 2020, tedy vysoká volba. Ofenzivní bek, skvělé bruslení, slušná rozehrávka, velká využitelnost na přesilovce. Před ním šli hráči jako Lafreniere, Byfield, Stützle, Raymond a Sanderson. Rozhodně to není špatná společnost. Po těch třech kompletních ročnících je asi nejvíce odskočený Stützle, ale zbytek jede plus mínus ve stejném módu.

Pokud se podívám na sestavu mladíků, které mají Ducks pod smlouvou, tak je to papírově velmi silný celek, tedy slušný základ do budoucna. Dostál, Mintyukov, LaCombe, Zellweger, Lundeström, McTavish, Zegras, Carlsson. A to zmiňuji opravdu jen ty top jména, dalších možná pět čeká ve druhé vlně. Drysdale patřil samozřejmě do té první kategorie, která zahrnovala všechny posty, tedy brankáře, obránce a útočníky. Není moc organizací, které to mají takto nabušené. Jenže roky plynou a i když se hráči postupně nabalují, tak to týmově není žádná hitparáda. Herně se hráči zlepšují, ale výsledky týmu jsou tak nějak stejné, tedy ne moc valné. Letos se také pohybují na dně Západní konference.

Těžko někdo mohl očekávat, že budou Kačeři měnit někoho ze svých nadějných prospektů, ale pokud se v jejich očích objevil hráč, který je na první dobrou zaujal a zapadl by do mladého jádra, tak proč to nezkusit. Navíc je téměř jisté, že na příštím draftu budou mít opět vysoký pick.

„Cítili jsme, že tento trade potřebujeme udělat. Hráči s Cutterovými dynamickými dovednostmi nejsou moc často k dispozici. Vidíme v Cutterovi do budoucna špičkového hráče, který rozhoduje v klíčových momentech. Chceme také poděkovat Jamiemu za čtyři roky v Anaheimu. Bylo těžké jej vyměnit, protože má před sebou skvělou kariéru,“ řekl generální manažer Ducks Pat Verbeek.

I když GM hovořil o potřebě výměny, tak reálně to vzniklo možná tak, že byl osloven zástupci Philadelphie, kteří měli v rukávu schované eso. Nevybroušený diamant, který se tedy musí ještě hodně opracovat. Jenže tahle hvězdička si postavila hlavu, řekla, že za Flyers hrát nikdy nebude a tak jim nezbylo nic jiného, než se ho pokusit vyměnit. A jak jsem už zmínil, není moc týmů, kteří by mohli a chtěli nabídnout něco adekvátního.

Cutter Gauthier je devatenáctiletý útočník, který hraje na univerzitě v Bostonu. V NCAA ukazuje svoje přednosti. Skvělé pokrytí kotouče, přesná střelba, střelecký instinkt a velmi slušně zvládnutá defenziva, což u takhle mladých hráčů nebývá obvyklé. Má tedy potenciál stát se komplexním hráčem a to se vždy velmi cenní. Nikdy to nebude střelecká raketa ve stylu Bedarda či Matthewse, ale dokážu si ho představit jako lídra týmu, který potáhne celou organizaci směrem do play off, přestože nemusí být tím hlavním bodovačem.

Svoje schopnosti už ukázal i v reprezentaci. Na loňském juniorském šampionátu zaznamenal v sedmi zápasech 10 bodů. Ale to není vše. Ještě stihnul odehrát i MS dospělých a tam byl paradoxně výraznější. Odehrál 10 zápasů s bilancí 7+2, to byl mimořádný výkon na tak mladého hráče. Dalo se tedy čekat, že půjde na draftu hodně brzo na řadu.

Nakonec si ho z páté pozice vybrali zástupci Philadelphie. Jen pro doplnění, před ním šli v roce 2022 Slafkovský, Nemec, Cooley a Shane Wright. Na první dobrou velmi slušný výběr, jenže jak se později ukázalo, zbytečně promarněná vysoká volba. Klidně mohli ukázat na Jiříčka, Korchinskiho, Mintyukova či Lekkerimakiho. Těch talentů tam bylo více, jednalo se o super silný ročník. Gauthier se při rozhovorech těšil do Philadelphie, ujišťoval, že to je pro něj jasná volba.

Před draftem si jednotlivé organizace vyhlídnuté mladíky vždy řádně proklepnou a to nejen po fyzické stránce. Zkoumají rodinné zázemí, emoce, povahu, minulost, cokoliv vás napadne. Gauthier se nikdy netajil tím, že je velkým fandou Pittsburghu, tedy že jim v mládí hodně přál. Právě Tučňáci jsou ale úhlavním nepřítelem Letců z Philadelphie. Řeklo by se problém, ale když všechny v klubu ujistil? Jenže přišlo kruté vystřízlivění.

Gauthier buď změnil názor, možná chtěl být prostě jen vysoko draftovaný a nebo fakt netuším co se mu honilo hlavou, ale při juniorském šampionátu vzkázal činitelům Flyers, že za ně nikdy hrát nebude. Osobně se za ním jeli podívat GM Daniel Briere i Keith Jones, který je prezidentem hokejových operací v klubu. Vyhýbal se jim, nebral telefony. To je divné a hlavně pohrdavé až arogantní chování na tak mladého hráče.

„Doufali jsme, že si to v určitém okamžiku rozmyslí,“ řekl Briere o Gauthierovi. „Už si to rozmyslel. Podíval se na nás na draftu a řekl nám, že je stavěný pro Flyers, že chce být Flyer, a pak nám o pár měsíců později řekl, že za nás nechce hrát. Takže jsme si v duchu nejdřív řekli, že ho musíme chránit, protože jestli si to zase rozmyslí a vyjde najevo, že nechce hrát, bude pro něj těžké obléknout náš dres. Ale když jsme si uvědomili, že s námi teď odmítá mluvit, že už to jsou měsíce, bylo na čase to uskutečnit.“

Philadelphia tak prakticky neměla na výběr. Gauthier u nich hrát nechtěl a názor by patrně nezměnil. Třeba mohli počkat ještě rok, až by byl výkonnostně lepší, ale zase by mohlo přijít vážné zranění a hodnota by šla dolů, takže nač otálet. Ostatně není to první ani poslední hráč, který nechce hrát za draftovaný klub. Není to běžné, ale občas se tak stane.

Závěrem zmíním ještě dvě věci, které mohou ovlivnit to, zda bude nějaký tým vítězem této výměny. Drysdale už něco dokázal, v lize je čtvrtým rokem, má zkušenosti a může být co nevidět klíčovým bekem Flyers. Problém ale vidím v jeho zdravotní stránce. Předloni vynechal skoro celý ročník kvůli poranění kostrče, jakmile se vrátil, tak za čtrnáct dní přišel další výpadek, tentokrát na dva měsíce. Dvě poměrně vážná zranění v mladém věku není ideální. Tohle je určitě otazník do dalších let.

A Gauthier? Ano, vydupal si přestup do jiné klubu a ani tohle jeho trucování mu neubere z talentu. Asi to bude složitá povaha. Jenže nezapomínejme, že práva na něj teď vlastní Anaheim, ale smlouvu s nimi nemá. Takže se klidně může stát, že jednoho dne stejně skončí třeba v tom Pittsburghu. Každopádně tohle se Ducks nesmí stát, určitě ho budou chtít podepsat co nejdříve a pak už je to jen na něm, v jakém světle se v NHL představí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *