Kdo vyhraje trofej pro nejlepšího brankáře sezony: Vezina Trophy

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Vezina Trophy se uděluje nejlepšímu brankáři za daný ročník. V minulosti ji získalo několik skutečných legend, které dnes patří do slavné HHOF. Mezi nimi třeba Brodeur, Hašek, Roy a další. Nicméně v posledních letech nenajdeme vyloženě dominantního brankáře, který by tuhle trofej pravidelně obhajoval. A to je vlastně dobře. Každoročně se tak můžeme těšit na vyhlašování, protože nikdo nemá nic jistého. Moje slova potvrzuje vlastně ten poslední ročník a vítěz Linus Ullmark.

Linus Ullmark - Boston Bruins - NHL

Muž s maskou ve službách Bostonu Bruins zvítězil poměrně jasně, měl excelentní ročník, stejně jako celý klub, který lámal rekordy v základní části. Jeho bodový náskok v celkovém pořadí byl taktéž výrazný. Každopádně před začátkem ročníku 2022/23 by jste ho asi nahoře úplně netipovali. Těžko někdo z nás ovlivní, jak se bude sezóna vyvíjet. Ale pokud si uděláte nějakou svoji predikci, která má reálné základy, tak to nemusí být vyloženě střelba do tmy. Já to odhadl poměrně dobře, navíc ve skvělém kurzu. Měl jsem ještě další dvě možnosti(Oettinger, Sorokin) a zrovna Ullmark byl mojí až třetí volbou, ale na to se historie neptá.

Proč o tom všem píšu? Důvod je jasný, i letos jsou tyhle dlouhodobé sázky vypsané. Něco již máme odehráno a ty prognózy tak můžou být přesnější. Chápu, že asi většina sázkařů se dívá na tyhle několikaměsíční události ne zrovna přívětivě a že to nebývá tak oblíbená disciplína, ale musím říct, já si v tom poměrně libuji. Baví mi to. Každoročně takových sázek nasekám opravdu hodně a pak vždy rád sleduji, jak se ta událost vyvíjí. A vůbec mi nevadí, že musím čekat několik měsíců. To k tomu patří. Na konci si pak můžete říct, nakolik byl váš odhad mimo a nebo to na účtu zacinká.

Pojďme ale do současnosti. Vybral jsem si čtyři tipy, které se dle mého názoru určitě dají vsadit. Jsou zajímavé nejen kurzově, ale i v reálném pohledu si říkají o pozornost.

Thatcher Demko(Vancouver Canucks) – současný kurz 5,5

Na první pohled překvapivé jméno, ale ne nereálné. Pozor na Vancouver! Letos hrají opravdu dobře, tým se přes léto moc nezměnil, přesto jsou jejich výkony podstatně výraznější. Poměrně slušná obrana s hvězdným Hughesem, kam skvěle zapadl i Hronek a zajímavě složené útoky. Před sezónou jsem si říkal, že právě jejich lajny nejsou tak vyrovnané, první dvě jsou výrazně lepší, ale tak nějak si to vše sedlo, že tam moc hluchých míst prostě není. A dokud jim to bude fungovat, tak není co měnit.

Demko patří mezi spolehlivé brankáře, kteří umí svůj tým podržet v zápasech, kdy se hráčům před ním moc nedaří. Ne každý tuto vlastnost má. Jednoznačně patří mezi to lepší, co NHL na postu gólmana nabízí, ale letos by jsme mohli o něm slyšet trochu více. Pokud zůstane zdráv a výkony Canucks nebudou mít sestupnou tendenci, tak si myslím, že se do finální trojice dostane a pak už je možné cokoliv. Je to brankář, který má rád větší zápřah, tedy čím více zápasů, tím lépe. Svoje konkurenty do branky moc nepouští. Kurz už celkem spadnul, takže tuto novou situaci ohledně výkonů Vancouveru vnímají i bookmakeři, přesto si ale kladu otázku, zda těch aktuálních 5,5 ještě má hodnotu? To si asi pak musí každý sám vyhodnotit. 

Jake Oettinger(Dallas Stars) – současný kurz 5,5

Na tohoto brankáře byl od začátku ročníku celkem zajímavý kurz, vlastně pořád patří mezi favority, v tomhle ohledu se nic nezměnilo. Ale z původních 8 už to také spadlo. 

SÓLO | 8.00 | za 50 Kč Tady bych řekl, že ta hodnota 5,5 je vyšší než u Demka. Dallas byl pasován na velmi výrazné favority současné sezóny. Já tento optimismus příliš nesdílel, ale Oettinger je brankářskou hvězdou, o tom není sporu.

Odchytal 11 zápasů, zaznamenal 8 vítězství a průměr branek na zápas stlačil pod 2,3. To nejsou špatná čísla. Dallas se vždy vyznačoval urputnou defenzivou, ale to se poslední roky mění tím, jak do týmu přišla nová mladá krev(Robertson, Hintz). Trochu obavy mám ale z jejich defenzivy, kde to táhne Heiskanen a pak dlouho nikdo. Pak ovšem můžou vynikat právě jejich brankáři a Oettinger je v tomto směru opravdu spolehlivý. I když Dallasu nevěřím co se týče play off a útoku na Stanley Cup, tak základní část by mohli mít slušnou, měli by hrát nahoře.

Ilya Sorokin(New York Islanders) – současný kurz 10,0

Sorokin si drží slušnou výkonnost několik let. Působí tak trošku nenápadně, nepíše se o něm tolik, ale svoji kvalitu má a každoročně to dokazuje. Rozhodně patří mezi nejlepší brankáře současnosti. I loni chytal skvěle, jenže skončil na druhém místě, protože zrovna Ullmark měl životní sezónu. Jeho problém je ten, že hraje v klubu, který není tak výrazný. Vliv na hodnocení to pochopitelně nemá, ale ono když média tlačí jiné celky, tak to nějaká ta procenta může přidat či ubrat. A zcela upřímně, Isles jsou tým bez hvězd. Právě ale brankář Sorokin je tváří této organizace.

Je to vyloženě defenzivní celek. Skvělá gólmanská dvojice(Sorokin – Varlamov), kterou podporuje velmi dobře hrající obrana. Islanders nemají tak skvělá čísla v ofenzivě, těžko by jste u nich hledali výraznější střeleckou osobnost(pan Barzal jistě promine), ale právě proto vyniká jejich defenzivní hra, která stojí na pevných základech. Sorokin potvrzuje svoje schopnosti každý rok a určitě by si cenu zasloužil, jenže já mu ubírám šance právě kvůli tomu, kde hraje. V NHL je velmi respektovaný a dost možná bude pokaždé v závěrečné tříčlenné nominaci, ale Vezinu asi nikdy nevyhraje. Uvidíme.

Linus Ullmark(Boston Bruins) – současný kurz 14,0

A zase ten Ullmark. Když to vyšlo loni, proč ne letos? Vrátím se na začátek. Kdysi se našlo několik brankářů, kteří trofej buď přímo obhájili a nebo během několika let párkrát opakovaně získali. Současnost se ale nese v jiném duchu. Pokud vezmu posledních 10 let, tak pouze jediný brankář(Bobrovsky – 12/13, 16/17) získal Vezinu dvakrát. Jinak je to co rok, to jiný vítěz. Takže i v tomto by byla obhajoba Ullmarka unikátní. Dokáže to?

Kurz 14 hodnotný je, Boston hraje nad očekávání dobře. Někteří experti hovořili před sezónou o propadu místních Bruins, jiní dokonce spekulovali o sezóně bez play off. Realita je ale úplně jiná. Z patnácti zápasů mají pouhou jedinou prohru v základní hrací době a dvě v prodloužení. Patří mezi nejlepší celky a lví podíl na tom má i Ullmark. Myslím si, že sázka na tohoto gólmana určitě není mimo. Je tady Demko a další, ano, ale hlasy jednotlivých generálních manažerů mohou rozhodnout úplně jinak. A co si budeme povídat, Boston má větší zvuk než Vancouver. Vše to záleží na aktuální sezóně, jak budou týmy hrát, ale vsadit se to dá.

A kdo dál? Pár zajímavých jmen se jistě najde, ale ty už tolik netáhnou. Tedy dle mého názoru. Každoročně se hovoří o Sarosovi, Shesterkinovi či Hellebuyckovi. Jenže tam nevěřím jejich týmům, tedy Nashvillu, Rangers a Winnipegu. Pak jsou tady Vegas, jenže tam se zase střídá Hill s Thompsonem. Sice hrají dobře, ale na individuální Vezinu to nebude. Možná by se dal zkusit Georgiev z Colorada v kurzu 20, ale tím končíme. Reálně nikdo jiný nemá šanci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *