Daft v NHL: Jak si vedou čeští hokejisté?

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

MS hokejistů do 20 let a další velmi kvalitně obsazené turnaje v nižších věkových kategoriích se konaly v posledních týdnech. Zámořští skauti a pozorovatelé měli napilno a mohli také sledovat skvělé výkony české mládeže na všech frontách. Před víkendem zveřejnil Central Scouting NHL průběžné hodnocení borců po mezinárodním vrcholu sezóny s ohledem na červnový draft. Jak si v něm vedou čeští mladíci?

Hokej - Kometa Brno - Šalé

Průběžná hodnocení a predikce před draftem po akcemi nabitém prosinci doznala určitých změn, nicméně na pozici nejlepšího hokejisty se nic nezměnilo. Macklin Celebrini je stále v očích mnoha odborníků adeptem na post jedničky následujícího draftu. Posun kupředu zaznamenal člen americké zlaté party Zeev Buium, jenž na juniorském šampionátu ukázal své kvality a výrazně si řekl o pozici v elitní desítce či pětce draftu. Mezi hokejisty působícími v Evropě se pak na první příčce pohybuje Konsta Helenius. Šikovný centr a pravák na MS do 20 let až tolik nezářil, nicméně ve finské lize v Jukuritu sbírá pravidelně body a tráví na ledě hodně času. Pak se na elitních příčkách umístili hokejisté, které jsme z různých důvodů na poslední velké akci vidět nemohli.

Pokud by se mohli Bělorusové účastnit turnajů IIHF, tak by díky několika talentům aspirovali na účast v A skupině MS juniorů. A jejich hlavní hvězdou by byl Arťom Levšunov. Levšunov má našlápnuto stát se nejvýše postaveným Bělorusem na draftu NHL ever. Předpovídá se mu pozice číslo 3 a zároveň zřejmě obsadí první místo mezi všemi obránci. Levšunov hraje americkou univerzitní ligu za celek z Michiganu a daří se mu skvěle. V průběžném žebříčku se dostal hned na druhou pozici za Celebrinim v pořadí talentů působících v zámořských ligách.

Vedle Levšunova, Celebriniho a Buiuma se do elitní pětky mladíků hrajících v severoamerických soutěžící dostali kanadský útočník Lindstrom a americký křídelník Connelly. Oba jsme mohli vidět na letním Hlinka-Gretzky Cupu a Trevor Connelly zazářil na prestižním turnaji World Junior A Challenge, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům. Až na osmé místo se zařadil Cole Eiserman, jenž se neprotlačil na nabité nominace USA na uplynulém juniorském MS. Dříve ho někteří umisťovali v předpovědích na draft do top five, někdy i hned za Celebriniho. Poslední tři jmenované ještě může čekat MS “osmnáctek” v dubnu ve Finsku, které také může zamíchat pořadím při draftování.

V Evropě tedy dominuje zmíněný Helenius, ovšem díky Adamu Jiříčkovi má zástupce ve výběru pěti top borců i český hokej. Jiříček se dlouhodobě pohybuje v očekávané první desítce. A jeho pozici zatím neovlivnilo ani vážné zranění, kvůli němuž odehrál na šampionátu jen několik desítek minut a musel následně odpískat zbytek slibně se vyvíjející sezóny v extraligové Plzni. V zámoří však dobře vědí o jeho výborných bruslařských kvalitách a dobré práci v defenzivě i ofenzivní podpoře týmu. Uvidíme, zda při jeho delším výpadku nezaujme jeho pozici někdo z dalších vlčáků.

V elitní “evropské” desítce nalezneme hned čtyři zástupce ruského hokeje. Přičemž zejména vysoký obránce Silajev hravá pravidelně KHL a díky své postavě je připraven na dospělý hokej. Dlouhodobě na čelních příčkách se pohybuje také rychlý křídelník Ivan Demidov z Petrohradu. A velmi pravděpodobně oba nemine i první desítka následujícího draftu. Za mě celkem překvapení je 13. místo pro Leona Muggliho. Švýcarskému talentu skutečně svědčí pravidelné vytížení v prvním týmu Zugu, díky němuž neskutečně roste. Ještě na začátku sezóny bychom viděli některé mnohem výše postavené Švýcary než právě talentovaného beka. Nicméně v dospělém hokeji se zabydluje a na šampionátu “dvacítek” taktéž nezklamal. A to neušlo pozornosti v zámoří. Suisse tak mají žhavé želízko na první kolo draftu NHL.

Hned před Mugglim obsadil 12. příčku po Adamu Jiříčkovi zatím druhý nejlépe hodnocený Čech Dominik Badinka. 18-letý bek se na tuto pozici dostal právem, neboť v posledních týdnech pravidelně hravá nejkvalitnější evropskou ligu ve Švédsku za první tým Malmö. Badinka navíc nedostává na ledě jen epizodní úlohy, ale jeho ice-time přesahuje i 20 minut. Produkt chomutovské mládeže tak každým dalším zápasem v top soutěži zvyšuje svou šanci na solidní umístění při červnovém vybírání největších talentů kluby NHL.

Vysoko se pohybuje Ondřej Kos. Narozdíl od svého staršího bratra Jakuba zatím zůstává ve Finsku, kde aktuálně bojuje v tamní druhé lize. Brněnský odchovanec se ve skvělém světle prezentoval na letním Hlinka-Gretzky Cupu a minout by ho nemělo ani MS do 18 let. Do top “evropské” třicítky se z českých hokejistů vešel ještě Tomáš Galvas. Galvase jsme mohli sledovat na juniorském šampionátu, který zvládl obstojně. A podporou ofenzívy se prezentuje také v Liberci. Tento obránce má vynikající potenciál a může během následujících měsíců ještě hodně vyrůst. Vůbec bych se nebál ho označit za možnou volbu ke konci prvního kola nebo hned začátek druhého kola draftu.

Po Galvasovi následují dva extraligový zástupci Třince. Miroslav Holinka a Petr Sikora naskakují do bojů za čtyřnásobného mistra. Starší Holinka už stihl branku v lize a má za sebou loňský šampionát “osmnáctek”. Mladší Sikora se v extralize ještě bodově neprosadil, ale výtečně se mu dařilo během reprezentačních turnajů a počítá se s ním jako hlavním tahounem našeho výběru do 18 let na nadcházejícím MS. Solidní šanci projít draftem mají také obránci David Svozil a Jakub Fibigr, jenž působí v zámoří. Ten se umístil na hraně padesátky hokejistů ze Severní Ameriky. A příležitost by mohli dostat také další domácí útočníci boleslavský Hradec a sparťan Daníček.

Napodobí někdo z brankářů loňský úspěch Michaela Hrabala a dostane se mezi top gólmany draftu? Velká očekávání se vkládala do Jakuba Miloty, jenž táhl reprezentaci až do finále posledního Hlinka-Gretzky Cupu. Velmi solidně rozjel sezónu v quebecké lize a stále si drží více jak 91 % úspěšnost zákroků. Nicméně v pořadí zámořský brankářů se umístil až na 12. místě. Nejvýše postaveným českým mužem s maskou je ex-pardubický Lukáš Matěcha. Ten chytá ve WHL s velmi solidními čísly, taktéž si drží úspěšnost zásahů nad 91 %. V Evropě žebříčku dominují Finové a domácím zástupcům Hambálkovi a Maříkovi se velké šance nedávají. Nicméně stále je to průběžné pořadí a necháme se tak překvapit dalším vývojem.

I když je žebříček průběžný, tak velké naděje dává zemím s menší hokejovou základnou. Slovinci by se mohli dočkat velkého úspěchu. Čerstvě plnoletý Filip Sitar má vynikající sezónu v švédské juniorce a zahrál si i za áčko Malmö. Solidní vyhlídku má na druhé kolo draftu a posunout by se podle mě mohl až k elitní třicítce borců. Lotyšský bek Uljanskis také působí ve Švédsku a zahrál si na uplynulém juniorském šampionátu. Umístil se těsně před naším Tomášem Galvasem. A vůbec největší možnost na top umístění i do první dvacítky se předpovídá norskému útočníkovi Brandsegg-Nygardovi. Nepřekvapivě hraje také ve Švédsku, konkrétně ve druhé lize. Zapsal si výrazný bodový příspěvek na posledním juniorském šampionátu, ačkoliv Norsko sestoupilo a bylo velkým outsiderem. I menší země tak mohou světový hokej osvěžit kvalitními jmény.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *