Kdo je nejlepší brankář v historii NHL

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Věčná otázka fanoušků ledního hokeje. Tak kdo? My ji tu dnes společně asi nerozsekneme, ale pokusím se vám nastínit všechny možné statistiky, podle kterých lze brankáře porovnávat a třeba se společně dopracujeme k tomu, kdo by mohl být řečí čísel ten nejlepší.

Hokej - Arizona - Vejmelka

Hokej je sportem, kde jediný hráč může mít rozhodující vliv na výsledek zápasu – a to je brankář. V historii NHL jsme byli svědky neuvěřitelných výkonů mnoha brankářů, ale kdo byl tím nejlepším?

>Procentuální úspěšnost zásahů<

Začneme jedním z nejvýznamnějších ukazatelů brankářovy výkonnosti – procentuální úspěšností zásahů. Tato statistika nám ukazuje, kolik střel z celkového počtu brankář zastaví. Náš český brankář Dominik Hašek, s přezdívkou „Dominátor“, vyniká v této kategorii. S úspěšností zásahů nad 92%, byl Hašek v této statistice dlouhodobě na špici sezónu za sezónou a v all time statistice vévodí. O první místo se dělí s Kenem Drydenem. O desetinu procenta pod nimi je v historické tabulce dvojice Tuukka Rask a Ben Bishop.
1-2.) Hašek a Dryden – 2,5 bodu
3-4.) Rask a Bishop – 0,5 bodu

>Nejnižší gólový průměr<

Nejnižší gólový průměr (GAA) je dalším klíčovým měřítkem. Tato statistika měří, kolik gólů průměrně brankář inkasuje na zápas. Já osobně přikládám daleko větší váhu procentuální úspěšnosti zásahů, jelikož ta za mě více vypovídá o schopnostech brankáře. U celkových gólů totiž hodně záleží na kvalitě obránců a celkovém taktickém pojetí týmů. Některé se soustředí více na defenzívu, jiné hrají na vyšší počet branek než dá soupeř, útočí všemi silami a často mají otevřená vrátka dozadu. Na prvních pěti místech historických tabulek jsou brankáři ze začátku 20. století. V novobodobé éře NHL statistikám vévodí náš Roman Čechmánek. Ať je mu země lehká!

1) Connell – 3 body
2) Hainsworth – 2 body
3) Gardiner – 1 bod

>Nejvíce výher<

Vítězství jsou konečným ukazatelem úspěchu brankáře, a v této kategorii vyniká Martin Brodeur. Kanadský brankář, který strávil drtivou část své kariéry v NHL (s výjimkou jediné, poslední sezóny) v dresu New Jersey Devils, má na svém kontě rekordní počet výher. Jeho schopnost získat vítězství v důležitých zápasech a play off je legendární. O 140 výher za ním je pak dvojice Marc-Andre Fleury a Patrick Roy.

1) Martin Brodeur – 3 body
2) Marc-Andre Fleury – 2 body
3) Patrick Roy – 1 bod

>Nejvíce ocenění<

V tomto případě se zaměřím na Vezina Trophy, která už se v NHL udílí skoro 100 let. Rekordmanem v tomto ohledu je Jacques Plante, který má na svém kontě 7 trofejí. Je však potřeba dodat, že jedna je i z období, kdy tuto cenu automaticky získali gólmani týmu, který v dané sezóně inkasoval nejméně branek. O jednu trofej za Plantem v historické tabulce figurují Dominik Hašek a Bill Durnan.

1) Plante – 3 body
2-3) Hašek a Durnan – 1,5 bodu

>Nejvíce čistých kont<

Shutout je statistika, která se v hokeji používá k vyjádření situace, kdy brankář neinkasuje žádný gól během celého zápasu. Je to významný ukazatel brankářovy schopnosti udržet svůj tým v hře a přispět k jeho vítězství. V NHL je tato statistika považována za jeden z hlavních ukazatelů výjimečnosti brankáře. Většinou když gólman vychytá nulu, tak nechybí mezi třemi hvězdami utkání a nezřídka kdy je vůbec tou hvězdou největší. Nejvíce čistých kontakt v historii National Hockey League nasbírala trojice kanadských golmanů – Brodeur, Sawchuk a Hainsworth.

1) Brodeur – 3 body
2) Sawchuk – 2 body
3) Hainsworth – 1 bod

>Největší počet odehraných minut<

Statistika, která se nemůže v důležitosti rovnat těm výše, ale má zde za mě také své místo. Jde o porci odehraných minut v NHL. Drtivá většina brankářů z řekněme TOP 20, odehrála v NHL tisíce a tisíce minut. Je však zajímavé se podívat na opravdové frajery s velkým F, kteří zvládli za svou aktivní kariéru úctyhodný počet zápasů. Já jsem si ze dvou příbuzných kategorií – počet zápasů a počet odehraných minut, vybral tu přesnější – minutáž. I v TOP 3 totiž udělala rozdíl a přijde mi, že je spravedlivější než počet zápasů. Statistice kraluje s velkým odstupem Martin Brodeur, který v NHL odchytal 74 439 minut. To je úctyhodných 1240 dnů, nebo 52 dnů čistého času!

1) Brodeur – 0,6 bodu
2) Roy – 0,4 bodu
3) Luongo – 0,2 bodu

>Nejvíce nasbíraných kanadských bodů<

Zcela bonusová statistika, která je určitě, co se týče důležitosti, promilí procenta, v porovnání s inkasovanými brankami na zápas, výhrami, nebo procentuální úspěšností zákroků. Tak tedy jen tak bokem. Nejvíce kanadských bodů za svou kariéru nasbíral Američan Tom Barasso. Úctyhodných 48. Jen o bod za ním jsou Kanaďani Martin Brodeur a Grant Fuhr. Martin Brodeur je navíc jediným brankářem, který vstřelil 2 branky.

Malé bezvýznamné plus: 1) Barasso, 2-3) Brodeur a Fuhr.

Každý z těchto brankářů měl výjimečné schopnosti a statistiky, které je řadí mezi nejlepší v historii NHL. Ať už hodnotíme podle úspěšnosti zásahů, GAA, počtu výher, nebo počtu ocenění, všichni představují elitu v brankářském řemesle.

V konečném důsledku je otázka, kdo je nejlepším brankářem v historii NHL, subjektivní. Každý z těchto brankářů přinesl do hry něco jedinečného a zanechal nezapomenutelný otisk v srdcích fanoušků a v análech hokejové historie. Sestavit objektivní TOP 10 je vskutku nelidský úkol a prakticky každá velká anketa se v její podobě rozchází.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *