Nečekané tažení Philadelphie Flyers

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Před každým ročníkem dělám různé predikce co se týče šancí na play off, jak si týmy v nové sezóně povedou a třeba od koho se nic nečeká. A v té poslední kategorii jsem měl hokejisty Philadelphie zcela pevně zaškatulkované. Ba co víc, nějakou úvahu o vyřazovací části jsem ani nenaznačoval. Zkrátka jsem si myslel, že nemají co nabídnout. Jak ale ukazuje letošní sezóna, spletl jsem se. Flyers hrají opravdu dobře.

Sean Couturier - Philadelphia

Současný ročník vychází Letcům zcela nad očekávání. Hrají celoplošný hokej a navíc týmově, bez výraznějších individualit. Nemají ve svém středu žádnou blyštivou hvězdu. V top padesátce nejlepších hráčů co se týče kanadských bodů moc borců nenajdete, někde na konci se nachází Travis Konecny s bilancí 24 + 22. To není v průměru ani bod na zápas. A přesto mají jako tým velmi slušnou sezónu.

Zásluhu na tom má i náročný a velmi přísný kouč John Tortorella. Ne každému jeho styl sedne. Nemá problém posadit svého nejlepšího hráče po první třetině a už ho do hry nepustit. A nebo ho vůbec nenominovat k zápasu a nechá ho dusit na tribuně jako zdravého náhradníka. Opakovaně to už v minulosti ukázal. Jakmile se mu něco nezdá, tak jedná. Celkem impulzivní trenér vyžaduje poctivou defenzivu a pracovitost. Pokud v jeho očích něco vypustíte, dá vám to sežrat. A klidně i veřejně, před novináři, po vítězném zápase. Nejsem si jist, zda může mít tenhle styl vedení v nějakém dlouhodobém horizontu úspěch, nicméně když k tomu máte vhodné typy hráčů, kteří to respektují a věří tomu, tak se výsledky dostaví. Ale pokud se bodově nedaří, tak pak to může působit kontraproduktivně.

Pohled do tabulky je velmi zajímavý. Do play off je ještě daleko a týmům zbývá odehrát v průměru okolo třiceti zápasů, to se může klidně ještě otočit, ale leccos se začíná vyjasňovat. Vždycky může nastat bodová šňůra či série porážek, s tím se musí počítat. Navíc liga je opravdu vyrovnaná. Jenže pokud někdo ztrácí okolo patnácti bodů, tak to se těžko dohání. Může se stát, že někdo vyhraje pětkrát v řadě a když týmy okolo něj budou ztrácet, tak se to překlopí v jejich prospěch. A už se to v minulosti i několikrát stalo. Ale tohle potká tak jeden tým za sezónu, rozhodně ne všechny.

Chci tím říct, že některé kluby už teď mají jasno, že play off bude bez nich. Zhruba za měsíc je tradiční uzávěrka přestupů a při trade deadline jedni nakupují a druzí prodávají. A právě únor bude rozhodující i pro organizaci Flyers. Nesmíme zapomenout, že tenhle tým je v přestavbě. A nový generální manažer Daniel Briere má teď příjemné starosti a před sebou zároveň asi nejtěžší úkol ve funkci GM. Posílit před play off a nebo zhodnotit některé svoje hráče? Mladé a talentované pouštět nebude(Frost, Farabee, Tippett, York, Zamula atd.). Zkušené veterány s problematickou smlouvou nikdo nechce, to by si musela Philka ponechat část platu, ale do toho asi nikdo nepůjde. Hráči jako Couturier, Sanheim či Ristolainen mají ten kontrakt opravdu vysoký.

Je tady ale pár jmen, které můžeme označit jako žhavé zboží. A zrovna se jedná o klíčové hráče. Obránce Sean Walker a nebo útočníci Scott Laughton, Travis Konecny a Cam Atkinson. O tyhle hráče bude opravdu velký zájem. Walker je zkušený bek bez smlouvy na příští rok. Ta jeho současná je na pouhých 2,65 miliónu dolarů. Kandidát na výměnu číslo jedna. Laughton má podepsáno sice jen na 3 milióny, ale ještě na další dva roky. To není nic nepřekonatelného a několika týmům by se takový centr určitě hodil.
Konecny a Atkinson jsou roky prověření útočníci, schopni rozhodovat zápasy. Oba s kontraktem ještě na příští rok(5,5 a 5,85), takže také by je velmi brzo čekalo rozhodnutí ohledně budoucnosti. Dokážu si představit, že jedno z nich GM pustí. Ponechají si třeba polovinu platu a dostanou za to nějaký vyšší pick na draftu či mladého hráče, který by u Letců dostal šanci hrát.

Osobně si myslím, že v podání Philadelphie neuvidíme žádnou divočinu. Od nich se letos opravdu nic nečekalo, pokud vyjde play off, bude to taková malá senzace. Ale oni moc dobře ví, že tam by těch šancí moc nebylo, spíše by se jednalo o nabírání zkušeností. A tak připadají v úvahu asi jen dvě reálné varianty.
Buď dostanou nějakou neodolatelnou nabídku, nějaký nesmysl, který by vedení Flyers posadil na zadek. Něco ve stylu – dejte nám Atkinsona, nechte si polovinu platu a my vám dáme první kolo příštího draftu. Tohle by odmítl málokterý generální manažer.
A nebo, pokud se budou chtít přece jen trošku posílit, tak spíše investují do kvalitního brankáře. Nemyslím si, že by nutně potřebovali borce do pole, ale gólmanský post je pro vyřazovací část klíčový a tady vnímám asi největší problém. Dvojice Ersson – Petersen není nic oslňujícího.

Cal Petersen měl kdysi slušné reference, ale jeho kariéra má sestupnou tendenci. LA Kings mu celkem důvěřovali, chtěli ho jako dvojku za legendárním Quickem. Věřili mu natolik, že dostal smlouvu na tři roky za 15 mega celkově. Jenže když nastoupil, tak málokdy přesvědčil. A tak to šlo pořád dokola. Až jim došla trpělivost a loni ho bez milosti „vyhodili“. Waiver list a následně farma. Ve velkém tradu Ivana Provorova do Columbusu se ale Petersen ocitnul právě ve Philadelphii i se svojí drahou smlouvou. Jenže Flyers si to mohli dovolit, protože ty podmínky byly pro ně opravdu výhodné, dostali další hráče(mj. Walker) + drafty(mj. Bonk). Ale i zde mu pšenka moc nekvetla. Také se ocitl na waiver listině a v podstatě dělal trojku a nebyl moc chtěný. Teď tedy dělá dvojku, ale na velký progres to fakt nevypadá.

Asi jste určitě zaznamenali, že Philadelphia přišla o jasnou jedničku, Cartera Harta. A to je opravdu velká ztráta z několika úhlů. Mladý a kvalitní brankář, který potřeboval nový impuls a byl v plánech na výměnu. Dostali by za něj opravdu hodně. Jenže zrovna on byl součástí kanadského týmu na MS juniorů v roce 2018, kde měl údajně proběhnout jeden sexuální skandál(napadení), který se v současnosti řeší. A právě Hart patří mezi pětici obžalovaných a nyní je bez hokeje a dost pravděpodobně si letos NHL už nezahraje. Pokud ještě vůbec někdy.

Na pozici elitního gólmana se tak posunul Samuel Ersson. Nic proti němu, chytá slušně, dělá co může. Ale nemá zkušenosti. V budoucnu by to mohla být velmi kvalitní dvojka. Třeba se vypracuje i ve stálici Flyers, předpoklady pro to má. Ale letošní play off by pro něj bylo extrémně náročné. A tak se vracím k tomu problému, který je třeba řešit. Pokud někoho shánět, je to post brankáře. Nedávalo by smysl přivést někoho na pár zápasů a obětovat tomu budoucnost. Těžko říct, jak to dopadne s Hartem. Cílem Philadelphie musí být kvalitní gólman. S play off či bez něj. Jenže tenhle post bude řešit polovina ligy. Letci mají co nabídnout, ale pokud se chtějí postupně posunovat, dříve či později musí někoho schopného podepsat.

Flyers mají druhou nejhorší přesilovku, úspěšnost pouhých 13,2%, což určitě není dobrá vizitka. Opakem je oslabení, které je druhé nejlepší v lize(86%). A co víc, hned 12 vstřelených branek v početní nevýhodě je nejlepší bilance v lize. V průměru to tedy znamená, že zhruba v každém čtvrtém zápase dají gól v oslabení. Vzhledem ke stylu hry, aktivnímu přístupu, to není náhoda.

Philadelphia tak letos opravdu jede nad plán a i kdyby jim play off nevyšlo, tak bude panovat spokojenost. Dokázali si, že i s tímhle týmem mohou být v lize konkurenceschopní. A pokud se jim povede ulovit kvalitního brankáře, pak zrovna oni mohou v dalších letech v Metropolitní divizi vystřídat na postupové top trojce dosavadní stálice jako Pittsburgh či Washington.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *