Proč je NHL nejméně sledovanou ligou v zámoří?

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Pokud trošku monitorujete ligy v zámoří, tak vás asi nepřekvapí, že NHL je co se týče sledovanosti prakticky na chvostu dění v USA. Má to mnoho příčin. Je ale zajímavé, že v českém rybníčku je tomu naopak. Přestože jsou všechny soutěže převážně v noci, tak NHL si svoje fanoušky najde. Oproti tomu NBA, NFL či MLB nemají u nás takovou fanouškovskou základnu, ať už z pohledu sázek, tak i samotným pozorováním. U nás se asi projevuje to, že hokej je pořád ještě něco víc než třeba basketbal či baseball.

Jason Robertson - Dallas Stars - NHL

Nelze se tomu divit, hokeji rozumí prakticky každý a basket je spíše pro opravdové fandy tohoto sportu. Nemluvě třeba o NFL, to už je pro fajnšmekry. A to se hodně odráží i při náběrech v sázení na tyto události a jejich doplňkových variací. Vše to spolu souvisí. Každopádně tak jako tak je velmi složité, aby nějaká liga přivábila novou generaci fanoušků. Rok od roku je to těžší. Hokej je v Česku nesmírně populární a tak je logické, že to je jen krůček od NHL. Už i menší kluci ví, co to je za ligu a chtějí tam hrát, ale aby někdo v předškolním věku básnil o NBA či světovém baseballu? To asi ne. V USA je ta hierarchie opačná. A to radši ani nezmiňuji MLS, kterou pobláznil svým příchodem Leo Messi.

I když jsou všechny tradiční ligy v zámoří(NHL, NFL, NBA, MLB) vedené jako týmové sporty, tak to neplatí doslova. Kromě NHL se umí pracovat se špičkovým materiálem. Právě NBA či NFL tvoří hlavně top hvězdy, individuality, které přitáhnou fanoušky či sponzory. Tohle v hokeji chybí. Dokážu si představit, že asi většina sportovních diváků ví, kdo to je McDavid, Matthews či Bedard, ale samotná propagace hokejových hvězd značně pokulhává. V tomhle jsou strašně velké mezery a přitom, dnešní sport je jeden velký byznys.

Nejen zámořští fanoušci se divili, že třeba Auston Matthews podepsal nové prodloužení smlouvy o čtyři roky, které mu vynese více jak 50 miliónů dolarů s průměrným ročním platem 13,2 a stane se tak nejlépe placeným hokejistou. Je to netradiční v tom smyslu, že každý čekal maximální možný kontrakt, tedy na 8 let. Jenže on změnil běžné chování při vyjednávání o nových podmínkách. Proč? Protože tady jde hlavně o peníze. V ostatních sportech úplně běžná věc, v NHL skoro cosi nového. Proč by podepisoval na osm let, když může podepsat na čtyři roky za balík a další kontrakt už bude právě na těch 8 let a ta smlouva ho pak zajistí do konce kariéry. Kdyby to udělal naopak, tak nikdy tolik peněz nedostane. Jenže ve srovnání s platy napříč USA se může cítit jak chudý příbuzný.

Propagaci hokeje by hodně pomohlo, kdyby se konala nějaká velká světová(reprezentační) akce, kde by se utkali ti nejlepší mezi sebou. A tím nemyslím MS, které je každý rok a v USA či Kanadě to nikoho moc nezajímá. Dokonce i u nás se řeší, zda to má smysl pořádat každoročně, jenže to vnímání evropského hokeje je prostě trošku jiné.

V úvahu připadají vlastně jen dva velké podniky. Olympiáda a nebo Světový pohár. NHL tohle strašně moc potřebuje, jenže bohužel, není tomu přáno. S OH je to těžké. Olympijský výbor asi není moc ochotný vynaložit fakt velký balík peněz kvůli tomu, aby ti nejlepší hokejisté startovali pod pěti kruhy. Ne, že by neměli zájem, ale prostě za to nebudou dávat nesmysl. A když na to přijde, tak zástupci NHL si řeknou, že olympiádu vlastně nepotřebují. Ano, mají pravdu, jenže to ve finále ubližuje samotné lize jako celku a samozřejmě i hokejistům, pro které je tohle nejvíc. Vyhrát Stanley Cup je nesmírně náročná věc, ale bojujete o něj každý rok. Spoustě vynikajícím hokejistům se to nepodaří nikdy. Ale reprezentovat svoji zem za zvuku státní hymny? Na nejlepším turnaji? To chce zažít každý. Jenže když si k tomu dáte ostatní proměnné, tak je to leckdy nadlidský úkol. Ať už finančního rázu a nebo vám do toho vstoupí Covid, válka na Ukrajině atd. Skoro bych řekl, že účast hokejistů na olympiádě je nereálná. Nejbližší jsou v roce 2026 v Itálii. Dva a půl roku je dlouhá doba a může se leccos změnit, ale ..

A pak je tady Světový pohár, který by se mohl uskutečnit velmi brzo. Nemá to nikterak dlouhou historii, konal se zatím jen třikrát(1996, 2004, 2016), ale v tomhle drží triumfy samotní představitelé. Právě NHL pořádá tenhle turnaj před startem ligy a nemusí se ohlížet na nikoho jiného. Je to čistě v jejich režii. Ročník 2020 byl zrušen, ale je velmi reálná šance, že by se mohl v roce 2025 uskutečnit. Tedy rok před olympiádou. A tohle by byla velká výzva pro všechny. Určitě si kladete otázku, jak by se přistoupilo k otázce Ruska? To asi není těžké odhadnout, NHL by chtěla mít na turnaji všechny špičkové hráče bez výjimek, tzn. i se Sbornou. Můžeme se bavit o tom, co bude za rok a půl, v jakých dresech by případně ruští hokejisté nastupovali a spekulovat i o dalších podmínkách, ale ať ta situace pak bude vypadat jakkoliv, tak tým Ruska by Světový pohár určitě hrál. Chápu, že tahle otázka je hodně citlivá, někdo má jasno, jiný se radši nechce vyjadřovat, ale nelze to do nekonečna odkládat. I společnost je rozdělená, ale dříve či později to bude muset někdo rozhodnout. Nechci sem tahat politiku, ale jako hokejový fanda bych uvítal, kdy bych mohl vidět špičkové zápasy. Na jedné straně Ovečkin, Malkin, Kaprizov, Sorokin, Panarin a proti nim hvězdný výběr Kanady s McDavidem či Crosbym a nebo tým USA s Matthewsem. A třeba také česká reprezentace s Pastrňákem, Hertlem a spol. Jenže to vše ukáže až čas.

NHL takový turnaj zkrátka potřebuje! Jen tak zaujme novou generaci fanoušků, jinak nikdy nevystoupí ze stínu ostatních lig. Je pravda, že na NFL mít asi nikdy nebude a NBA nejspíše také ne, ale ten potenciál NHL má. Minimálně se přiblížit na dostřel. Bohužel je ale v posledních letech ta situace opačná, ty pověstné nůžky se až moc rozevírají, chtělo by to opačný proces. Jenže k tomu je velmi daleká cesta a muselo by se změnit hodně věcí.

Možná by stačilo vyměnit komisionáře Gary Bettmana. To je sedmdesátiletý chlapík, který šéfuje NHL třicet let. Za tu dobu dokázal určitě hodně věcí a já ho nemíním hejtovat, mám úctu k jeho práci. Jenže ligu už dál nemůže posouvat, nemá ji co nabídnout. Pokud se nepletu, tak mu smlouva končí za 3 roky a poté svoje žezlo patrně předá dál, ale i tak to bude pozdě.
Je všeobecně známo, že ho generální manažeři mají v oblibě, ale už ne tak hráči. A už vůbec ne fanoušci. Z toho pak pramení různé problémy, spory a další věci. Chtělo by to nový a svěží vítr. Někoho, kdo bude chtít NHL více propagovat a bude dbát na její rozvoj.

A o tom to je. Větší propagace, více peněz, práce s fanoušky a médii atd. Nelze změnit jen jen něco a bude to ok. Ne. Systematicky se musí předělat více věcí, jen tak se to pohne směrem dopředu. Liga si na sebe vydělá, nejsou a nikdy nebudou ve ztrátě, jenže to je prostě málo. Ostatní soutěže jsou v mnoha ohledech úplně někde jinde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *