Hektické dny v NHL při trade deadline

0

LEDNÍ HOKEJ – NHL

Tradiční uzávěrka přestupů je letos stanovena na 8.března. Těžko někdo bude spekulovat a čekat na poslední hodiny či dokonce minuty, ty zajímavé přesuny se začnou dít co nevidět. I v těch posledních okamžicích se vždycky něco stane, ale z minulosti víme, že několik zásadních přesunů se událo pár dní předem. A není se čemu divit, konkurence nespí a vyčkávání nemá smysl. Rozhodně se máme na co těšit.

Hokej - Dallas - Blümel

Osobně jsem zvědav, zda vybuchne opravdu nějaká velká přestupová bomba. Tím myslím něco, co nikdo nebude čekat. Úplně bych na to nesázel, platový strop není nafukovací a hlavně je třeba se dívat i do další sezóny a neřešit jen letošní play off. Stává se ale často, že si některé týmy pořídí hráče jen na samotnou vyřazovací část, protože jim končí smlouva, ale od následujícího ročníku už vidíme ty borce v jiných týmech, protože podepíší řádný kontrakt třeba na více let. Viz. třeba Boston. Loni si zajistili poměrně slušné doplnění, když dorazili borci jako Bertuzzi, Orlov, Hathaway. A po vyřazení z play off s nimi ani jeden hráč nepokračoval. Zájem ze strany Bruins by určitě byl, jenže si je z finančního hlediska jednoduše nemohli dovolit. A něco podobného nás čeká i letos.

Hlavním úkolem je doplnit kádr na místech, kde nejvíce tlačí bota. Nejdůležitější je se do samotného play off vůbec dostat a pak už se úplně tak neřeší, která pozice to bude. Ano, je docela zásadní začínat sérii doma, jenže pokud chcete uspět, musíte porazit kohokoliv. Narážím i na to, že jestliže není nějaká důležitá persona stoprocentně fit, tak v rámci šetření zdravotního stavu se zapíše na LTIR(listina dlouhodobě zraněných) a tím pádem se jeho plat nepočítá do rozpočtu. Klub tak nechá odpočinout a doléčit svého klíčového hráče a na jeho místo mohou přivést někoho jiného ve stejné hodnotě. Pokud se samozřejmě nejede na krev a nehoní se každý bod. Je to tak trochu obcházení platového stropu, ale pravidla to dovolují. Běžně se pak stane, že absentující hráč je použit vyloženě pro vyřazovací série a zároveň mohou nasadit i jeho náhradníka. Organizace pak takto uměle zkvalitní kádr, přestože po konci ročníku na tyhle posily nezbydou peníze.

Uvedu příklad, viz. Vegas Golden Knights. Ti mají momentálně na LTIR Jacka Eichela, klíčového centra, který bere 10 miliónů ročně. A za tuhle sumu si mohou dovolit podobného rozdílového hráče. Mezi marody je i kapitán Mark Stone, který to má podepsané na 9,5 mega. To jsou šílené částky. Play off mají prakticky jisté a pokud by oba hráče zapsali s tím, že jim do konce základní části už nepomůžou, pak mohou přilákat opravdu zvučná jména. Jenže to se asi nestane, ta protihodnota by byla obrovská. Nicméně i v NHL jsou někteří GM hodně odvážní, tak se dá čekat cokoliv.

Abych dokončil myšlenku ohledně Vegas. Eichel je sice zapsán na LTIR, ale už trénuje v bezkontaktním dresu, tzn. dost pravděpodobně se vrátí brzo na led. A naopak tam mohou zapsat svého kapitána, Stone to má totiž výhledově na týdny. U obou bude rozhodovat zdravotní stav, ale pokud bych si měl tipnout, jeden z těch dvou tam může opravdu skončit a pokusí se sehnat někoho zajímavého do útoku. Asi ne za plnou cenu, ale proč to nezkusit. A pokud jim to nevyjde, nikoho nepřivedou, tak oba klíčoví hráči mohou dokončit základní část.

Většinou se jedná o výměny, kde to není vyloženě kus za kus, to už se málokdy vidí. Tím důležitým aspektem je vždy jeden konkrétní hráč. K tomu se pak nabaluje několik dalších věcí. Jeho plat, draftové pozice, hráči z farem, mladí prospekti nebo borci, kteří nemají potřebnou minutáž. A dost často se jeho plat dělí, protože málokdo si může dovolit angažovat hráče, který má smlouvu třeba na 5 miliónů. Opět uvedu příklad z loňské trade deadline.

Tyler Bertuzzi byl hráčem Detroitu a už dvakrát se s nimi dohadoval ohledně nové smlouvy. Jelikož mu ta stávající běžela posledním rokem, tak se dalo očekávat, že ho GM Steve Yzerman někomu pustí. Byl to logický krok, pokud by tak neudělal, tak by o něj klub pravděpodobně přišel, Bertuzzi by odešel bez náhrady někam jinam. A pokud takový hráč opakovaně vyčkával s novým kontraktem, pak by ta další vyjednávání prostě neměla smysl. Takže byl nabídnut ostatním klubům.

Sáhli po něm Medvědi z Bostonu. Nemohli ho však platit na plný úvazek a tak 50% jeho gáže zůstala Detroitu. V praxi tak Bruins získali Bertuzziho s polovičním platem a do Red Wings poslali první kolo draftu 2024 a čtvrté kolo 2024. Samozřejmě s tím závazkem ohledně podílení se na jeho smlouvě. Detroit tak na téhle transakci zcela jistě vydělal. Těch pár měsíčních výdajů navíc už nikoho netrápí a do tohoto ročníku jdou opět s čistým štítem, protože ta poslední smlouva Bertuzzimu skončila.

Pak je zde ještě jedna zajímavost, která se začala objevovat v posledních letech. Jde o to, že do výměny je zahrnut i třetí tým, který může pouze získat. Taktéž na sebe vezme zodpovědnost tím, že bude vyplácet část smlouvy a jako poděkování za spolupráci dostane od někoho jiného nějaký pick na draftu. Pokud má tým prostor pod platovým stropem, tak proč ne. Opět, není to zakázané. Sice se hojně debatuje o tom, že se tohle stopne, ale to by byli generální manažeři vlastně sami proti sobě.

A pro příklad nemusíme chodit daleko. Na trhu byl hodně žádaný Chris Tanev, obránce Calgary, defenzivní specialista. Bylo téměř jisté, že se bude stěhovat. A spekulace se potvrdila, dneska už patří Dallasu. Ostatně pro Stars to byla vysoká priorita, jelikož k výměně došlo už teď. Jako třetí tým se k trejdu přidali New Jersey.

Spolu s Tanevem putuje do Dallasu také nadějný brankář Cole Brady. Calgary získalo perspektivního obránce Artěmije Grušnikova a volbu Stars ve druhém kole draftu v tomto roce a volbu ve třetím kole v roce 2026, jež je podmíněna účastí Stars ve finále. New Jersey za to, že si ponechalo 25 % platu, obdrželo volbu Dallasu ve čtvrtém kole draftu 2026. Celou polovinu platu si pak ponechalo Calgary.

Suma sumárum, Tanev měl smlouvu na 4,5 miliónů za rok, jeho nový klub by musel převzít kontrakt v plné výši, což si nemohli dovolit. Takže z Calgary mu přiletí 2,25, z New Jersey 1,125 a samotný Dallas stojí tahle skvělá posila pouhých 1,125 miliónů dolarů. Otázka je, co s ním bude příští rok, smlouva mu vyprší a bude si moct jít kam chce. Třeba se zase vrátit do Calgary. Sice se to nestane, ale ta možnost tu je. V prosinci mu bude 35 let a o jeho služby určitě zájem bude, každopádně 4,5 mega za rok už nedostane, takže je šance, že si v Dallasu svůj pobyt prodlouží.

Spoustu týmů bude řešit brankáře, nebojím se napsat, že polovina ligy. Neodstane se na každého, to je jasné, ale ta poptávka tady je. Změnit dres můžou i velká jména jako Saros, Markstrom, M.A.Fleury, Hanifin, Dumba, Chychrun, Guentzel, Henrique, Tarasenko a další. V klidu nemůžou být ani čeští hráči. Hodně se hovoří o Vaněčkovi, Vejmelkovi či Kubalíkovi. Jak to vše dopadne, to nám ukáží následující dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *