Extraliga dorostu: Brankář David Skácel dělá v Třinci kroky vzhůru

0

Vyrůstal v Kroměříži, teď tráví talentovaný gólman David Skácel druhou sezonu v ambiciózní organizaci Třince. Minulý ročník si osladil ziskem zlatých medailí s dorostem, nicméně v play-off se do branky nedostal. Od té doby však udělal další progres a vysloužili si i první šance v juniorce, kde už třikrát vychytal rivaly z Vítkovic.

Čerstvě sedmnáctiletý Skácel je zářným příkladem toho, jak velký význam mají pro český hokej malé a střední kluby. Do patnácti rostl v Kroměříži, ale jakmile už potřeboval chytat nejvyšší republikové soutěže, zamířil do Třince.

„V Kroměříži jsem byl spokojený, ale přece jenom v Třinci se hrají vyšší soutěže. Řekl bych, že všechno je tady na nejvyšší úrovni. Máme skvělé zázemí a tréninkové podmínky, cítím se tady super. Jsem rád za každou příležitost a každý zápas, který tady můžu odchytat,“ ujišťuje sympaticky.

V dorostenecké extralize se potkává i s dalšími hráči, kteří vyrůstali právě v Kroměříži. „Jsou to o rok mladší Tadeáš Cífka a Vráťa Švejcar, kteří hrají za Přerov,“ říká brankář, jenž v minulém ročníku ELD odchytal čtrnáct zápasů s úspěšností 91,64 procenta. Na prvoročáka si tedy vedl velmi slušně, tím spíš v novém klubu, nicméně do duelů play-off už nezasáhl.

„Byla to těžká sezona. Každým rokem je v Třinci velká konkurence a minulý rok jsem tam měl Kubu Milotu. V nadstavbě jsem toho odchytal docela dost a pak na play-off už se Kuba vrátil. I tak mi sezona dala hodně po mentální stránce, musel jsem každý zápas ukázat, co ve mně je,“ líčí s tím, že do dalšího ročníku už si dal za cíl být u klíčových okamžiků.

V dorostu má zatím prakticky úplně stejné vytížení jako jeho dva parťáci, Matyáš Javorek a Denis Čelko. Tak rovnoměrné rozložení času se vidí málokdy. „Jak říkám, konkurence je tady velká, takže každým zápasem musíme všichni dokazovat, že to chytat můžeme a že sem patříme. Trenéři nám dávají prostor všem, pro další kluky se víc otevřel po tom, co jsem se posunul k juniorce,“ říká Skácel.

Do nejstarší kategorie poprvé nakoukl v prosinci, od té doby v ní odchytal už pět zápasů. A není vůbec těžké určit, kdo je jeho osudovým soupeřem. Rovnou třikrát totiž čelil největšímu třineckému rivalovi z Vítkovic – a pokaždé slavil výhru! Dvakrát dokonce s jediným obdrženým gólem.

„Takhle v derby je to určitě fajn pocit. Každý zápas ale beru stejně, každý chci vyhrát,“ ujišťuje. Obě třinecká mužstva spojuje vysoké postavení v tabulce. „Myslím si, že jak v juniorce, tak v dorostu jsme skvělá parta. Ve všem se držíme. I když je to v juniorce rychlejší hokej, tak kluci mi v zápasech hodně pomáhají a dělají mi to jednodušší,“ hledá Skácel zásadní důvod vydařené bilance.

Jeho organizace má znovu ty nejvyšší ambice, nejen díky loňskému exkluzivnímu ročníku. Medaili tehdy získaly všechny čtyři kategorie. „Neřekl bych, že by na nás byl přímo tlak. My ale chceme zopakovat ty výsledky, chceme si pro to dojít a udělat co největší úspěch,“ přemítá sedmnáctiletý brankář.

David Skácel si za své výkony vysloužil i pozvánku do reprezentace. Na začátku února trénoval s výběrem U17 v Porubě, nicméně v zápasech dostali přednost jeho dva kolegové.

„Jsem rád, že jsem se s kluky mohl vidět a trénovat, byla to zase nová zkušenost. Možná mě trošku mrzí, že jsem nedostal šanci, ale i tak jsem mohl zase vidět, jak na tom výkonnostně jsem. Je fajn mít takové srovnání,“ pochvaluje si brankář, který má na kontě jeden reprezentační start z úvodu ročníku v kategorii U16.

I jeho ovšem potěšilo, že sedmnáctka si na turnaji v Porubě a Kravařích vedla výtečně. Prvenství jí uteklo jen o kousek. „Kluci podali super výkony,“ ví Skácel, který je se svými brankářskými vrstevníky neustále v kontaktu. „Se všemi si celou sezonu píšeme, víme o sobě. Myslím si, že jsme všichni kamarádi. Bavíme se mezi sebou a všichni si to navzájem přejeme,“ vypráví.

Hokejistům ročníku 2007 se už blíží vrcholné turnaje osmnáctek, zachytat si na některém z nich je samozřejmě i Skácelovou motivací. „Mám nějaké cíle, ale snažím se jít zápas od zápasu a co se má stát, to se stane. Byl bych rád za každou šanci jak v klubu, tak v reprezentaci,“ opakuje nadaný gólman pokorně.

Teď ho žene dopředu vidina dalších vavřínů na klubové scéně. Pokud jde o seniorskou kategorii, Třinec vládne extraligové scéně už dlouhou dobu, a tak se i Skácel má kým inspirovat.

„Určitě se mi líbí Ondra Kacetl, k němu trošku vzhlížím. Protože třikrát vychytat titul, to je neskutečné. A zvlášť když v play-off už se hraje jiný hokej,“ líčí mladý brankář, který by chtěl svou formu také nasměrovat k vyřazovacím bojům. A tam – po vzoru Kacetla – všechny vychytat. „Jasně, budu se snažit,“ dodává s úsměvem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *