ELD: Boleslavský snajpr Kurka válcuje konkurenci. Dvacet gólů? Je to úžasné

0

Víte, co mají společného Karlovy Vary a České Budějovice? Jsou to jediné dva týmy, proti nimž letos Adam Kurka neskóroval… Mladoboleslavský střelec má na kontě už neskutečných dvacet gólů a v tomto ohledu o parník vládne Extralize dorostu!

Kulatou dvacítku završil Kurka ve čtvrtečním utkání proti Spartě. Ta skutečně nemá Mladou Boleslav v oblibě, vždyť Bruslaři ji v dosavadních vzájemných zápasech smetli 8:1 a 7:1… Celkem nasázeli ve třinácti kolech už 67 gólů, což je společně s Karlovými Vary nejvíc z celé extraligy.

„Myslím, že hrajeme hodně týmově a daří se nám hlavně směrem do útoku. Jsme ofenzivní tým, ale podle mě hrajeme celkově dobře. Musíme ještě posílit i obranu,“ přemítá Adam Kurka, který má na pochvalné útočné bilanci obrovskou zásluhu.

Dvacet gólů. Krátce po polovině října. Klobouk dolů! Nikdo jiný v soutěži jich nemá víc než jedenáct…

„Je to úžasné, dvacet gólů hned na začátku sezony… Doufám, že v tom budu pokračovat,“ usmívá se, ale hned dodává: „Není to jenom můj úspěch, ale celé naší lajny i celého týmu.“

Parádně mu sedla spolupráce s Vojtěchem Beranem a Petrem Hanyšem. Tahle trojka dohromady posbírala už 63 kanadských bodů. „Každý víme, co máme dělat. Rozumíme si a každý máme svoje silnější stránky. Myslím si, že se dobře doplňujeme a jde nám to spolu,“ říká Kurka.

Zatímco u Berana drtivě převažují asistence a také loňský kapitán zlatých deváťáků Hanyš góly spíše připravuje, Kurka je ryzím střelcem. „Střílí mi to, ale snažím se nebýt hráč čistě jenom na zakončení. Chci hrát s pukem a šance taky tvořit, abych byl týmu prospěšný i něčím jiným,“ přemítá. Na druhou stranu, góly u něj i dříve převažovaly. „Vždycky se mi dařilo do útoku a přímo do brány, dávat góly. Ale až teď jich mám tolik,“ líčí.

Má jich tolik, jako v nedávné historii nesbíral mezi dorosteneckou elitou nikdo. Dokonce ani ve chvíli, kdy v ní před zeštíhlením hrály slabší týmy. Nyní se tedy boleslavský snajpr logicky musí srovnat s větší pozorností.

„Řekl bych, že hráči o mě vědí a hlídají si mě. S tím se musím umět poprat a prosadit se i přesto, že si mě hlídají,“ reaguje. Druhou věcí je pak pozornost veřejnosti, ale třeba i skautů. „Určitě počítám s tím, že se na mě někdo dívá a musím se snažit. Ale to jde trošku stranou, protože to není moc důležité,“ povídá Kurka.

Mladý útočník se za své výkony poprvé probojoval i do české reprezentace. S výběrem do sedmnácti let absolvoval v tomto týdnu dva zápasy v Salcburku, takže před čtvrtečním kolem ani neměl moc času na oddech. „Přijeli jsme ve středu krátce před půlnocí, šlo to,“ říká po těžkém dvojutkání. „Zápasy byly fyzicky náročné, ale myslím, že se to dá zvládnout. Pomohlo mi to i do extraligy.“

Na mezinárodní scéně si každopádně Adam Kurka ověřil, že byť jen přiblížit se podobné bilanci jako v domácí soutěži by bylo extrémně obtížné. Dvacet gólů? To v reprezentaci nic neznamená, tenhle hokej klade na talenty mnohem větší nároky.

„Teď jsme hráli se staršími, takže ten hokej byl o hodně rychlejší a tvrdší. Neskóroval jsem, ale budu se snažit, pokud znova dostanu pozvánku, dát nějaký gól,“ ujišťuje.

Ideální by pro něj samozřejmě bylo, kdyby dostal pozvánku na World Hockey Challenge. Tu nyní všichni hokejisté sedmnáctky netrpělivě vyhlížejí. „Rád bych, ale nevím, jak se trenéři rozhodnou,“ odvětí Kurka, jenž ze svých výkonů v Salcburku celkově neměl špatný pocit. Byť se bodově neprosadil.

„Myslím, že jsem tam neudělal ostudu a hrál jsem celkem dobře. Měl jsem i nějaké šance. Proti nám stáli hodně velcí a silově nadaní kluci. Jsem spokojený, ale určitě mám na čem pracovat a v čem se zlepšovat,“ dodává nejlepší střelec dorostenecké extraligy.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *