Naprostý krach v Calgary: Přijde brzy velký výprodej

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Situace v Calgary Flames není vůbec dobrá a to ani po lehce zlepšených výkonech z posledního týdne. Kdo by to před pár lety býval řekl, že tým, který ještě donedávna měl ty největší ambice bude mít takto brzy velké starosti.

Elias Lindholm - Calgary Flames - NHL

V mé paměti jsou především výsledky ze základní části například v roce 2019, kdy Plameny zakončily regular season s 50 výhrami, pouhými 25 porážkami a 7 porážkami až po nastaveném čase, tudíž získali alespoň bod z těchto zápasů. Tehdy, a ono to vlastně není až tak dávno, působili Flames opravdu neporazitelně a vyhráli Západní konferenci, když tým okolo Johnny Gaudreau předčil i San Jose a ostatní hladové vlky přičemž všechny pohledy směřovaly již do vyřazovacích bojů a pomalu ale jistě také za Stanley Cupem.

Parta, která kromě Johnny Hockeyho Gaudreaua měla také hráče jako Lindholm, James Neal, Mark Giordano, Sam Bennet, nebo veliké jméno v podobě Matthew Tkachuka působila jako dobře promazaný stroj, který je zároveň také velmi dobře koučován lodivodem Billem Petersem, který předtím slušně trénoval i Carolinu Hurricanes, nakonec ale pohořel v playoff.

Podobný osud následoval Calgary i předloni. Zeptat se někdo na upřímný názor, tak ano, je pravda, že kanadské týmy v bojích o Stanley Cup nedokázaly zvítězit již pořádně dlouhou dobu a pokud se podíváte do zámoří, tak fanoušci tím dost často rádi argumentují a rovnou kanadské týmy odepisují již před sezonou. Poslední kanadský tým, který vyhrál Stanley Cup byl Montreal Canadiens v roce 1993, což je dlouhých 30 let, nicméně pro mě jsou tyto statistiky méně podstatné a já Flames předloni vůbec neodepisoval, ba naopak.

Tým opět vypadal skvěle po všech stránkách a následovala další dominantní sezona s 50 vyhrami, čímž se nemůže pyšnit mnoho týmů. Flames opět dominovali především v útoku, kde nastříleli skvostných 293 branek a lepším útokem se mohlo pyšnit pouze Colorado, Minnesota nebo třeba St Louis.

Elitní formace Gaudreau – Lindholm – Tkachuk se opět podílela na veliké porci nastřílených branek včetně elitní přesilovkohé formace, kterou šlo jen stěží zastavit. Skvělý pohyb na ledě, výtečný přehled jeden o druhém měli všichni tři hokejisté a ta chemie byla opravdu něco, na co budou v Calgary ještě dlouho vzpomínat. To myslím samozřejmě v dobrém, vzhledem k tomu, kam se ubývají jejich kroky nyní a co se dá očekávat v dalších letech.

Tenkrát Flames pohořely s Coloradem v prvním kole, kdy dokázaly vyhrát pouze jediný a to ten úvodní domácí zápas, jinak to byla velká paráda ze strany Avalanche, kteří vyhráli poté všechny 4 zápasy v řadě a postup byl rázem na světě. Dva zápasy skončily těsnou výhrou pouze o gol poměrem 3-2, na to se ale historie ptát nebude. Elitní formace ze základní části se naprosto vytratila v posledních třech zápasech, tedy Game 3, Game 4 a Game 5 byl například Johnny Gaudreau bez jediného bodu. Lépe na tom nebyl ani Tkachuk, který si v těchto rozhodujícího zápasech připsal jedinou asistenci.

Loni to bylo o něco lepší, kdy se jim podařilo po výtečné sezoně vyhrát i první kolo playoff, když v napínavé serii a sedmi náročných zápasech udolali Dallas Stars. V rozhodujícím sedmém utkání se konečně blýskla elitní formace více kanadskými body a vítězný gol na 3-2 si připsal Johnny Gaudreau. Vše nasvědčovalo tomu, že se blýská na lepší časy a ve druhém kole Flames vyzvali dlouholetého rivala z Alberty a to Edmonton Oilers včele s McDavidem a Draisaitlem.

Toto druhé kolo neboli konference Západní konference už nešlo tak úplně podle představ a vysněný postup do finále Západní konference z toho nebyl, když se svěřenci velezkušeného Darryla Suttera opět nezmohli na více, než jeden vyhraný zápas v celé sérii.

Stejně jako před pár lety, i tentokrát vyhráli úvodní zápas, který přinesl krásnou přestřelku a dost netypickou především pro playoff, a Game 1 skončil vysokou výhrou 9-6 pro domácí Plameny. Od té doby převzal otěže v serii Edmonton, který jeho rivalovi nedovolil mnoho.

Serie byla velice vyrovnaná, ale vždy byli na konci šťastnější Oilers a tak následovala další smolná a krutá porážka v playoff. Namísto posil přišel již tak brzy útlum a pád. Z týmu se poroučel Tkachuk, což bude ještě hodně dlouhou dobu jedna z nejdiskutovanějších výměn v NHL. Matthew šel na Floridu a do kandského celku zamířil Huberdeau. Zatímco Tkachuk se okamžitě chytl a dodnes válí, tak „Huby“ se stále hledá a aktuálně hraje až třetí lajnu. Jeho produktivita je opravdu slabá.

Aby toho nebylo málo, tak novou smlouvu odmítl podepsat Johnny „Hockey“ Gaudreau a tak odešel jakožto volný hráč do Columbusu, do kterého prý přišel vyhrávat. Jak to vypadá dnes asi všichni víme a Jackets zatím ještě nenašli to optimální rozpoložení, ve kterém by mohli hrát playoff, ale co je důležité, tak Flames si připsali další obrovskou ztrátu.

Něco je v Calgary dlouhodobě špatně a to naznačují i poslední reporty o tom, že Nikita Zadorov si vyžádal výměnu, která by měla být přímo do Toronta. Po této sezoně budou volnáými hráči Noah Hanifin, Elias Lindholm a Chris Tanev a vypadá to, že žádný z těchto hráčů nemá v blízké době zájem podepsat nové kontrakty. Navíc hvězdný Nazem Kadri informoval tým o tom, že nemá žádný zájem jít s Calgary do přestavby, která je čím dál více na spadnutí.

Jakoby ty špatné novinky pro fanoušky Flames nebraly konce, jenže je to jak to je a generální manažer Craig Conroy má více, než plné ruce starostí, aby zastavil veliký krach, který je téměř nevyhnutelný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *