Co nám zatím ukázalo Chicago Blackhawks

0

LEDNÍ HOKEJ – NHL

Ambice, očekávání, ale i zklamání, to všechno nás doprovázelo již delší dobu před začátkem samotného startu nového ročníku NHL. Fanoušci Chicaga zcela jistě ví o čem mluvím, když získali takzvaný generační talent.

Hokej - Chicago - Bedard

Mnoho z nás mohlo mít po draftové loterii očekávání nadmíru vysoká, jelikož Connor Bedard je pouze jediný a opravdu je generační talent, který by s největší pravděpodobností měl nasbírat velice slušnou porci kanadských bodů a doufejme, že dříve nebo později dovede Blackhawks opět do vyřazovacích bojů.

Je to již řada let, co se fanoušci ve státě Illinois mohli zajít na playoff a zafandit svým miláčkům přímo z arény. Začalo to všechno vyhazovem Quennevilla a éra se pomalu ale jistě začala rozpadat, až se rozpadla úplně. Náhrada v podobě Jeremyho Collitona byla zcela jistě pouze dočasným řešením. Bývalý kouč hráčů v AHL, tedy farmy Chicaga, což je dodnes Rockford Ice Hogs na nějaký čas „zlehka“ vyřešil trable Hawks, nicméně tak mladý kouč, který tolik zkušeností nemá zcela jistě nebyl dlouhodobým řešením. Zkušenost pro něj dobrá, o tom žádná, ale Hawks na tom nebyli dobře jak herně, tak i výsledkově.

Nechci se už ani tolik vracet zpět, ale obdobo bez playoff nějakých cca pět let, kdy skončil i Seabrook, Keith, který se alespoň na sezonu rozhodl zahrát si za Edmonton, aby byl blíže své rodině, tak to vše mělo za následek nějaký úpadek celého Chicaga, které navíc neoplývalo tou největší kvalitou. Vyhazov Colliton a příchod Luka Richardsona, který nějaký čas strávil v Montrealu byl zcela jistě dobrou volbou a hráči mají dodnes pouze skvělé recenze na tohoto 54 letého rodáka z Ottawy.

Zeptejte se koho chcete, ale v 99% dostanetech pozitivní odpověď. Richardson je velice respektovaný a oblíbený svými hráči, navíc má několik potřebných zkušeností a věřím, že v Chicagu ještě minimálně několik let zůstane. S Bedardem přišly ambice a nikdo nevěděl, kam to letos jak on, tak Chicago dotáhnou.

Na kapitána je to stále brzo, navíc tak krátkou dobu po odchodu Jonathana Toewse jakožto nejmladšího a nejdéle sloužícího kapitána v historii Blackhawks, ale to nic neodradí tohoto mladíka, aby na sobě čím dále více pracoval a ukázal všem, že on je tím nejlepším v lize a tím, který změní franchise.

Realita a očekávání jsou vždy dvě odlišné věci, ale Connor, jak to zatím vypadá, má v hlavě vše skvěle srovnané a navíc na sobě nepřestává makat každým dnem. Končí trénink, Bedard si dává ještě nějaké ty cviky navíc, prostě vše, co byste od tak mladého a talentovaného kluka chtěli.

Pokud se podívám na uplynulý měsíc, tak jsou zde již ty klasické „high and lows“, tedy výšky, ale i pády. Celá liga je letos prozatím nesmírně vyrovnaná a ono pár výher posune tým klidně ze spodu tabulky až například do první pětky či čtyřky, takže ono se to i z tohoto aspektu dost složitě hodnotí. Nicméně, několik zápasů jsem na vlastní oči viděl a tak mohu menší intro.

Aktuálně se Chicago nachází na 13. místě Západní konference se ziskem 10 bodů. Pod sebou mají Nashville, Edmonton a San Jose. V potaz berme také fakt, že tým z Windy City má teprve 13 odehraných utkání, přičemž většina ostatních týmů má odehraných již 14,15 a občas i 16 zápasů. Například 2-3 výhry by je mohly posunout až na 9. místo s rozdílém pouhého bodu na 8. St louis.

Dále bych také rád zmínil, že Hawks měli neskutečně obtížný „schedule“ neboli rozpis zápasů na úvod sezony a troufám si tvrdit, že nikdo jiný takto náročný program neměl. Z dosavadních 13 zápasů se setkaly již s Pittsburgem, Bostonem, Torontem, Coloradem, Vegas, Floridou a Tampou. Aby toho nebylo málo, tak hned 9 ze 13 zápasů bylo venkovích, což pouze potvrzuje má slova o tom, jak těžký start to byl.

Snový start jako v sezoně 12-13 při zkrácené základní části 21-0-3 to již nebude, kdy Blackhawks tuším 10 úvodních zápasů v řadě začali na ledech soupeře, ale není se čemu divit, tým je v přestavbě a za mě ten úvod nebyl vůbec, ale vůbec špatný.

Za zmínku určitě stojí také to, že si Hawks vyšlápli například venku na Maple Leafs a vyhráli, 4:1, porazili na jejich ledě také Vegas Golden Knights a nebo také předminulý zápas Tampu také na jejich ledě, tentokrát poměrem 5-3.

Hlavní hvězdou není nikdo jiný, než právě Bedard, který hlavně ty poslední zápasy začíná prokazovat výtečnou formu. Proti Tampě si připsal hned 4 kanadské body a poslední zápas na Floridě skoroval dvakrát, přičemž oba goly byly ukázkové, ale mně zaujal především ten druhý, kdy si puk neuvěřitelně rychle přehodil z backhandu na forehand a zavěsil za bezmocného Bobrovskyho. Video přidávám níže. Trochu Vám připomíná McDavida? Nejste sami, mně také.

Bedard vede svůj tým téměř ve všech aspektech a dá se očekávat, že tento fakt se jen tak brzy nezmění.

Pokud jste nevěděli, tak Connor Bedard se zařadil po bok Jonathana Toewse, jakožto jediní dva teenagery v dresu Blackhawks, kteří dokázali vstřelit 5 branek v prvních 10 utkáních za svůj klub. Bedard je zároveň prvním hráčem v historii Blackhawks, který dokázal nastřílet 9 a více golů v prvních 13 zápasech v NHL. Zároveň je také teprve 6. nováčkem v lize, kterému se podařil stejný počin od roku 1994.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *