Sestupná tendence Washingtonu Capitals

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Hokejová NHL začala ve velkém stylu a již teď máme několik zajímavostí, které stojí za zveřejnění. Sezóna bude nesmírně dlouhá a náročná a po třech zápasech nelze nikoho odepisovat, přesto jsou zde určité varovné signály, které mohou některým týmům napovědět, jak na tom jsou. A v negativním světle se pohybuje třeba tradiční americký klub z Washingtonu.

Erik Gustafsson - Washington Capitals - NHL - hoke

Nulový kanonýr

Hvězdný útočník Ovečkin se celkem trápí. V prvním zápase proti Pittsburghu sice splnil svůj běžný limit čtyř střel, ale v následujících zápasech proti Calgary a Ottawě nevystřelil na gólmana ani jednou. Poprvé v kariéře tak ruský ostrostřelec nezaregistroval střelu na branku ve dvou utkáních po sobě. Navíc stále čeká na gól v novém ročníku. Nejdéle byl bez trefy čtyři zápasy od startu sezony, a to v roce 2013. Tehdy vyhrál Maurice „Rocket“ Richard Trophy se 32 brankami ve 48 kláních.

Není to tak, že by vůbec nestřílel, to zase ne. Několik střeleckých pokusů samozřejmě má, jen klasicky netrefil zařízení. A to se mu moc často nestává. Všichni ví, že by rád překonal střelecký rekord Wayna Gretzkyho v počtu branek, to je jeho motivace. Navenek to ale neřekne, pořád je pro něj na prvním místě týmový úspěch. Jenže když se nad tím zamyslíte, tak je to z jeho úst jen taková fráze.

Washington vyhrál Stanley Cup v ročníku 2017/18, tedy poměrně nedávno a Ovi byl jako kapitán u toho. Tahle generace s Carlsonem, Kuzněcovem či Bäckströmem má tedy splněno. Takže hnát se za rekordem v počtu branek je prostě hlavní výzva. Smlouvu má ještě na tři roky, takže to není utopie. Ale pokud by se měl letos trápit, tak to bude problém. Uvidíme.

Nevýrazná hra Capitals

Herní projev mizerný, slabá střelba, špatné výsledky. Ano, tak by se dal v kostce odprezentovat začátek sezóny. Natěšenost fanoušků na nový ročník je vždy velká, jenže hned v prvním zápase přišlo kruté vystřízlivění. Duely s Pittsburghem bývají kolikrát vyhrocené, ale nesmírně zajímavé. Jenže domácí prohra 0:4 a tragická střelba jaksi nastavila zrcadlo. Penguins je doslova přejeli a nic moc jim nedovolili.

V dalším zápase sice zvládli prodloužení s Calgary(3:2pp), jenže i tam otáčeli z 0:2. Možná je tohle mohlo nakopnout, ale stal se přesný opak. Ottawa jim v následujícím duelu dala lekci v podobě prohry 1:6! Společný jmenovatel? Třeba mizerná střelba. První zápas jen 19 střeleckých pokusů, ve druhém 22 a ve třetím 24. Běžně mají týmy okolo 30 přímých zásahů. Osobně jsem zvědav na další zápas, hrají proti Montrealu, tedy ideální soupeř. Pokud se nedostanou přes 25 střel a Ovečkin netrefí gólmana, tak je zaděláno na velkou krizi hned na startu nového ročníku.

Nový trenér Spencer Carbery

Washington má nového a nezkušeného trenéra, který je dost možná nejmladším v lize. Loňský nepostup do play off odnesl zkušený kouč Peter Laviolette a místo něj dostal šanci právě Carbery. Je to jeho první štace v pozici hlavního trenéra na střídačce v NHL, sám v lize nikdy nehrál. Dokonce se ani neobjevil ve farmářské AHL, ale není se čemu divit, ani nebyl draftovaný.

Na trenérské lavici ale není žádný zelenáč, nějaké zkušenosti už má. Tři roky vedl v AHL tým Hershey Bears, rok dělal asistenta v Torontu. Nicméně vést první tým jako hlavní kouč v nejprestižnější lize je asi trošku něco jiného. Ten tlak na něj bude obrovský, ostatně právě v prvním zápase ho kamera dost často zabírala.

Složení kádru

Celkem bída. Začnu s ohledem na věk. V kategorii 30+ jsou tito hráči: Ovečkin, Bäckström, Kuzněcov, Oshie, Dowd, Pacioretty, Carlson, Jensen, Van Riemsdyk, Kuemper. Většině je navíc již 33 a více. Pokud k tomu přidám věk 29 let, tak tam patří třeba Mantha, Wilson, Lindgren. Tedy polovina kádru má prakticky status veterána. To je strašně moc. Ano, papírově to není tak špatné, ale to nejlepší mají borci už dávno za sebou a přirozeně od nich nemůžeme čekat zlepšení. Navíc musíme přihlížet ke zdravotnímu stavu a tam to také není zrovna ideální.

Z mladší generace se dá stavět třeba na slovenském obránci Fehervárym a nebo jeho kolegou Sandinem. V útoku dostává prostor Connor McMichael, Matthew Phillips či Alexej Protas. Z farmy by mohl dostat prostor Lapierre, Miroshnichenko nebo Leonard. Ale to je zoufale málo. A navíc nikde není psáno, že v klubu vydrží.

Zájem fanoušků

Když už jsme u příznivců, tak vězte, že na zápas Washingtonu s Calgary přišlo 16489 fanoušků, tedy 88.7 % kapacity arény. Capitals tak nevyprodali zápas poprvé za 588 utkání.
Série, která zahrnovala základní část i play-off, započala 5. března 2009 proti Torontu. To také o něčem svědčí.

Čtrnáctiletá šňůra prostě skončila a dost možná to bude tradiční obrázek, tedy že hala nebude úplně plná. Na ty top zápasy asi ano, ale zřejmě i místním fans dochází, že klub půjde postupně dolů. Loňských 80 bodů v základní části je prostě málo a na poslední postupové místo jim chybělo 12 bodů. Před ně se dostali i Buffalo, Ottawa, Detroit, tedy kluby, které jsou v přestavbě mnohem dál a neustále rostou, kdežto Caps ještě ani nezačali.

Vize do budoucna

Dá se říct, že skoro nulová. Klub patří mezi nejstarší v celé NHL, což takové překvapení není. Jenže vzhledem k tomu, že se pravidelně účastnili bojů ve vyřazovací části, tak nemohli čekat nějaké vyšší draftové pozice. A dle toho to pak vypadá. Přijde mi, že nemají klasický plán B, v hokejové terminologii, chybí vize směrem do dalších let. A pokud tohle nemáte, pak se dá očekávat jen jediné. Dlouhá, tvrdá a bolestivá přestavba. Nevěřím totiž tomu, že by přes nějaké trady či podpisy volných hráčů dokázali složit nový tým. Je to nereálné. Nemají co nabídnout, takže tak jako tak budou čekat na draftovou loterii s tím, že jim spadne do klína nějaký nižší pick. A takhle to může trvat třeba pět let, než uvidí světýlko na konci tunelu. A ani poté nemají nic jistého. Obdivovatelé tohoto klubu tak do dalších let těžko mohou očekávat nějakou reálnou bitvu o play off.

Navíc majitel klubu Ted Leonsis několikrát veřejně prohlásil, že dokud bude v kádru Ovečkin, tak se do velké přestavby neupustí, protože ten mu jasně řekl, že nechce hrát ve slabším klubu. I proto se bude přestavba oddalovat.

Vše to tedy směřuje k tomu, že Capitals budou uměle živit sny směrem k play off, nechají si přestárlý kádr a až skončí Ovečkinova éra, tak se zahájí výstavba nového týmu.

https://youtube.com/watch?v=ZiezsZrOHAo%3Fautoplay%3D0%26fs%3D1%26modestbranding%3D1%26rel%3D0

Probojují se hokejisté Washingtonu do play off?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *