Nepřesvědčivé výkony Zegrase, Vrány a Kadriho

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Ne každý start do sezóny je povedený. Některé týmy či hráči se od úvodních zápasů celkem trápí a i když jim nelze upřít snahu, tak to logicky nestačí. Špatná forma se pak promítne i do tabulky NHL. Leckdy do toho promluví i momentální rozložení sil na ledě, protože některé celky tu kvalitu prostě nemají a tak se dá očekávat, že těžko budou sbírat body. Nicméně pokud jde o individuální výkony, tak pár propadů zde máme. A rozhodně to je u některých poměrně překvapivé zjištění.

Trevor Zegras - Anaheim Ducks - NHL

Jednotlivé týmy mají v průměru odehráno okolo sedmi zápasů, takže rozhodně není důvod k panice. Může přijít šňůra třeba čtyř vítězných zápasů a hned to bude vypadat jinak. A hlavně, sezóna je extrémně dlouhá a dost často se rozhoduje až po Vánocích. Pak už bývá ta situace malinko čitelnější. I přes bodové ztráty se to dá dohnat, stačí třeba jeden povedený zápas a otočí to chod celé organizace.
Pokud se ale bavíme o konkrétních individualitách, tak špatné výkony jednotlivců se mohou podepsat na celé sezóně a to už tak zanedbatelné není. Každý člen týmu je nahraditelný, hraje o svoji budoucnost a pokud se někomu herně a bodově zkrátka nedaří, pak mu to okolí předhazuje. Přidejme k tomu dotěrná média, která se v tom zaručeně budou šťourat a hned je o čem psát. A pokud nejste dostatečně silný jedinec, pak vás to může pořádně semlít. V tom horším případě si odpálíte sezónu hned v prvním měsíci a pak se to může táhnout třeba až do března. Přijde tradiční uzávěrka přestupů a spekulace o možných výměnách budou sílit. Ale to ještě hodně předbíhám. Jak by řekl klasik: „Nikdy nebylo tak špatně, aby nemohlo být hůř.“

Je ale fakt, že některým borcům se zatím opravdu nedaří. A když k tomu přidáme i prostředí naší sázkovky, kde se dají tipovat kanadské body či sázet střelci a nebo si zahrát Fantasy, tak je to celkem dobrý studijní materiál. Někdo se v těch věcech angažuje jen na základě určitých jmen, které zná. Proč ne. Ale až detailní studie odhalí, že lepší hráči svých týmů automaticky neznamenají úspěch. Tři konkrétní jména zde mám. Zažívají mizerný vstup do sezóny, každý trošku jinak. Pojďme se na ně podívat.

Trevor Zegras – Anaheim Ducks

Asi určitě překvapivé jméno. Hvězdička Anaheimu, možná budoucí tvář celé ligy. Hráč s obrovským potenciálem přesahující hranice hokeje. Pokud by mu vydržel vztah s Dixie D’Amelio, tak by to byla skvělá reklama nejen pro hokejový klub, ale i pro celou NHL. Zkrátka a dobře, Dixie je pojem. Hvězda sociálních sítích, zpěvačka, herečka. Na TikToku snad měla více jak 50 miliónů sledujících, ale přiznávám, v tomhle světě se nepohybuji, takže nemám nepřesnější informace. Každopádně NHL je jeden velký byznys, je tedy možné, že tenhle přesah přivábí nové fanoušky hokeje.

A Zegrasovi možná z toho všeho jde hlava kolem. Ten hype okolo něj je už pár let extrémní. Skvělé výkony v juniorce dokázal potvrzovat i v reprezentačním dresu USA. Pak nastoupil ve velkém stylu do nejslavnější soutěže. Loni v NHL 65 bodů, předloni 61. Pokaždé dal 23 branek. To jsou slušná čísla na tak mladého hráče, kterému je pořád teprve 22 let. K tomu přidejme nějaké ty neuvěřitelné kousky s hokejkou, které opakují televize po celém světě. Plus poměrně nedávno podepsaná nová smlouva na tři roky za celkem 17,25 milionu dolarů. Tímhle kontraktem překvapil nejednoho experta. Čekalo se totiž něco ve stylu 8 let x 8 miliónů. Minimálně. Ale pokud následující tři roky potvrdí svůj potenciál, pak ta další smlouva už bude opravdu gigantická.

Jenže začátek sezóny není úplně ideální. Od Anaheimu těžko někdo může čekat zázraky. Ten klub má možná zajímavý potenciál, ale ten se rozvine nejdříve tak za 3 roky a to ještě musí doufat, že vše pojede jak má. Osobně si myslím, že Ducks v nejbližších letech budou maximálně atakovat příčky pro play off. Rozhodně si ale nemyslím, že je čeká osud šampiónů, přestože mají pár opravdu skvělých talentovaných hráčů(Zegras, Drysdale, Carlsson, McTavish, Mintyukov, Dostál).

Zegras ale zatím letos tápe. V sedmi zápasech zaznamenal zatím pouhou jednu asistenci a to je opravdu málo. Má stejně bodů jako Radko Gudas, který už dal v novém angažmá branku. To pro Zegrase není dobrá vizitka. Možná by se měl vrátit nohama na zem a začít opět makat. Jen tak se bude posunovat a bude prospěšný svému klubu, který na něj spoléhá.
V zápase s Columbusem toho moc neodehrál, polovinu zápasu pouze seděl na lavičce. Podle nového kouče Ducks Grega Cronina jsou výkony talentovaného hráče nepřijatelné. Údajně se nesnaží, defenzivně je nepoužitelný a dělá špatná rozhodnutí.

Jakub Vrána – St.Louis Blues

A zase ten Vrána! Letošní bilance hovoří o tom, že v 5 zápasech zaznamenal 3 body. To přece není špatná bilance. Ve statistice +/- má dva kladné body, takže v tomhle směru mu nelze nic vytknout. Co se týče kanadského bodování, je druhý v celém týmu a přesto je to pro někoho málo. Jeho klub St.Louis nehraje vyloženě zle, šest zápasů, tři výhry a stejný počet proher.

Jenže herní projev asi není takový, jaký si u Blues představují. Nemá smysl tady rozebírat Vránovo historii, tu většina fanoušků zná, ale hovořilo se o tom, že po přesunu z Detroitu mu St.Louis může sedět. Odešel prakticky zdarma, nikdo od něj nic nečekal. Přesto je to ale papírově velmi nadstandartní hráč, který umí být platný. Jenže mu utíká nejlepší období kariéry. Je mu 27, poslední rok smlouvy na 2,6 miliónu dolarů a budoucnost nejistá. Co bude příští rok? To asi nikdo neví a dost možná ani on sám nemá žádný plán.

Lavičce Blues vládne trenér Craig Berube, kdysi obávaný bitkař ligy, nyní nesmírně přísný a náročný kouč. Jenže tohle přesně Vrána potřebuje, aby to mělo nějaký řád a disciplínu. A i samotný Berube si ho pochvaloval, když český hokejista dorazil. Po loňském restartu kariéry předvedl deset branek ve dvaceti zápasech, přes léto měl vlastně volno, aby pořádně potrénoval. A vše se zdálo v pořádku. Jenže Berube začíná ztrácet trpělivost. Poslední zápas s Calgary byl Vrána pouze na tribuně jako zdravý náhradník.

„Posledních pár zápasů jsem toho prostě moc neviděl. Potřebujeme od něj víc. Všechno záleží na jeho hře, to je vše. Musí být jednoduše lepší,“ poznamenal trenér.

Zápas předtím odehrál proti Winnipegu slabých 9 minut a ve třetí třetině se prakticky neukázal. Těžko soudit, jaký vztah mají spolu ti dva teď. Je pravda, že Vrána nedostává takový prostor, který by si zasloužil. Prakticky se nedostane na přesilovku a hraje ve třetím útoku s malým vytížením. Na první dobrou by se dalo říct, že sezónu nerozjel špatně, ale pokud ho pošle trenér na tribunu, tak se asi něco děje. Třeba ho chce jen nabudit, není to zase nic nestandartního, ale až následující dny ukáží, kde je zakopaný pes.

Nazem Kadri – Calgary Flames

V Calgary nemají vůbec důvod k radosti. Ba naopak, totálně se jim nedaří. Odehraných 8 zápasů, pouze dvě vítězství a 5 bodů. Herní projev špatný, slabší aktivita, snadno se nechávají přehrávat. Kdyby smolně prohrávali o jednu branku, tak by asi nikdo nic neřekl. Ale celkový stav není ani trochu dobrý. Jsou ve velkém útlumu.

V létě se vyčistil vzduch, přišel jiný generální manažer i trenér. Novým kapitánem byl zvolen Mikael Backlund, který původně uvažoval o odchodu. Spousta jeho spoluhráčů smýšlela podobně, ale po tomto podpisu se situace víceméně uklidnila. A tak se dalo tušit, že se po loňské nepovedené sezóně zvednou. Ostatně i já jsem čekal, že budou opět bavit. Jenže Flames mi mojí predikci poměrně snadno rozcupovali. Nejsem jejich fanda, tak mi to zas tak moc nemrzí, ale opravdu jsem od nich čekal něco jiného. A pokud to nejde celému týmu, tak se dá předpokládat, že někteří hokejisté hrají pod své možnosti.

Jedním z nich je Nazem Kadri. Tenhle Kanaďan hrál dlouhé roky za Toronto a vždy platil za důrazného hráče, který jde kolikrát za hranu nějakým nesmyslným zákrokem či provokací. Prostě takový ten nepříjemný typ, který vám vleze pod kůži. Jeho bodové průměry nebyly špatné, pohyboval se okolo 50 bodů za sezónu, ale svoji pozornost si získával spíše svým stylem. Pak se přesunul do Colorada, kde se ukázal úplně jiný Kadri.

Ročník 2021/22 zakončil s 87 body! Přestal se prát, ze své hry vyřadil nesmyslné zákroky a ukázal, že umí hrát hokej. A také zvedl na hlavu Stanley Cup. Není divu, že po skončení smlouvy o něj byl velký zájem. Nakonec se domluvil v Calgary, kde mu připravili velmi výhodnou smlouvu na 7 let, díky které si vydělá prakticky 50 miliónů dolarů. Kontrakt platí až do sezóny 2028/29. Letos mu bylo 33 let a začíná to zavánět pořádným problémem. Když k tomu přidáme mnohem štědřejší smlouvu pro Huberdeaua, který ty výkony nemá o moc lepší, tak bych nechtěl být fanouškem Plamenů. Pokud se tihle dva nezvednou, tak může celá organizace dopadnou hodně špatně. Třeba jako San Jose, které si zasekalo platový strop na několik let.

Kadri po přestupu do Calgary předvedl 24 branek a 56 bodů. Ano, byl to propad, ale nešlo to celému týmu, takže dejme tomu. Letošní ročník je ale úplně mimo. Odehrál 8 zápasů, připsal si pouhou jednu asistenci. Snaží se o střelbu, ale to je asi tak vše. Ve skutečnosti se mu herně vůbec nedaří. Pouhé 2 hity, což je na i jeho poměry málo. A hlavně, v kolonce +/- už stihnul nabrat neskutečných -10 bodů! Calgary do teď dostalo 29 branek, takže Kadri byl vlastně u každé třetí. Realita je ale samozřejmě mnohem drsnější. Nestíhá, všude je pozdě. Vzhledem ke smlouvě tedy nic moc. I v NHL funguje to, že pokud se někomu extrémně nedaří, je nabídnut k výměně. Jsem si jistý, že kdyby se našel nějaký šílenec, který by ho za tyhle peníze chtěl, tak ho pustí GM za pytel buráků, protože tohle může být směrem do budoucna opravdu velký problém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *