ELJ: Vary a Sparta se posunuly do čtyřky. Dvě nuly třineckého Krále

0

Dvacet odehraných kol za sebou mají účastníci DHL extraligy juniorů, už jen osm jim zbývá do konce základní části. Drama pokračuje v západní skupině, kde sice Liberec navýšil své vedení, ale za ním došlo k razantním změnám v pořadí. Na východě excelovala zejména defenziva Třince, která slavila dvě čistá konta.

Dvě změny v postupové čtveřici

Karlovy Vary a Sparta patří k týmům, které se mocně perou na hraně postupu a nepostupu. Uplynulý týden jim vyšel nejlépe a protlačily se do klíčové první čtyřky, přičemž sparťanům se to povedlo vůbec poprvé od druhého kola, pokud tedy nepočítáme jednodenní situaci po vítězné předehrávce.

Mladíci z hlavního města měli velkou chuť v ofenzivě – Litvínovu a Českým Budějovicím vstřelili dohromady třináct gólů. „Za mě jsme výborně vstoupili do zápasu, bohužel skončila první třetina pouze 1:0, myslím si, že jsme měli proměnit víc šancí a zápas překlopit na naší stranu dřív,“ řekl pro web hcsparta.cz kouč Tomáš Netík po výhře nad Litvínovem, která se nakonec zrodila až ve třetí třetině. „Nějakou naší bojácností jsme nechali Spartu odskočit na dva góly a pak už to bylo těžké,“ kontroval Martin Tvrzník.

Energie má v zádech už sérii čtyř výher. Pokračuje přitom v dosavadním trendu těsných výsledků, když Plzeň i Mladou Boleslav zdolala o gól a indiány dokonce až v prodloužení. To znamená, že zvládla i šesté nastavení v letošní sezoně, a z toho popáté už během hrací pětiminutovky.

„Těžko komentovat, obrovskými individuálními chybami jsme se připravili o vítězství,“ kroutil hlavou plzeňský kouč Petr Vojan po derby, které rozhodl navrátilec z marodky David Varvařovský. „Myslím si, že jsme podali bojovný a týmový výkon. V závěru jsme dokázali zápas dostat na svou stranu a můžeme být za dva body spokojení,“ řekl karlovarský kouč Pavel Arnošt, který po víkendu chválil i brankáře Michala Oršuláka. Jednička klubového dorostu zvládla první víkend v juniorce na výbornou.

Dvojice úspěšných týmů přeskočila v pořadí Hradec Králové a České Budějovice. Jejich vzájemný duel patřil Mountfieldu, když své první juniorské čisté konto vychytal Vojtěch Mrázek. Východočeši pak ale padli s Plzní, která se díky čtyřbodovému týdnu odlepila z posledního místa a znovu ho přepustila Litvínovu. Ten se i tak vzepjal k cennému skalpu vedoucího Liberce v prodloužení, který dvěma góly obstaral Jakub Bednařík.

Tygři stejně navýšili svůj náskok v čele západní skupiny na šest bodů. Hlavní zásluhu na tom měl výsledek derby v Mladé Boleslavi, které rozhodl ve 49. minutě Petr Gajda. „Kluci se drželi našeho plánu. Trochu nás ke konci srazila nedisciplinovanost, ale díky obětavosti a výbornému gólmanovi jsme to zvládli,“ chválil pro bkboleslav.cz liberecký kouč Valdemar Jiruš. „Bohužel rozhodla o něco větší obětavost ze strany Liberce,“ mrzelo Marka Melenovského, jehož tým je v krizi – prohrál osm z posledních deseti zápasů a výrazně si komplikuje postup.

Kometa i Třinec úspěšně ladily na vzájemnou bitvu

Na východě se situace krystalizuje o něco jasněji. Výkony Komety, Třince, Vítkovic i Jihlavy napovídají, že právě tato čtyřka směřuje za postupem; poslední dva jmenované celky si nicméně ještě musejí hlídat Pardubice. Spodní trojka ve složení Zlín, Olomouc, Přerov se už prakticky může soustředit na rozhodující druhou část sezony a boje o udržení.

Vedoucí Brno potvrdilo svou pozici výhrami nad Riderou i Duklou, a to pokaždé rozdílem dvou branek. „Kluci si to vybojovali a jsem rád, že kabina funguje, protože to je jeden z důvodů našeho postavení v tabulce,“ uvedl pro web hc-kometa.cz trenér Karel Beran po prvním triumfu. Ten druhý urvala Kometa v Moravských Budějovicích. „Hráli jsme tady letos poprvé a něco nám chybělo. Zápas jsme neodehráli na nejvyšším levelu,“ mrzelo jihlavského kouče Michala Broše v hodnocení na stránkách hcdukla.cz.

Druhý Třinec se blýskl zejména v defenzivě: Přerovu ani Vítkovicím nedovolil skórovat, a tak Jakub Král vychytal dvě čistá konta! „Soupeř přijel v oslabené sestavě, protože má kluky v áčku, a myslím si, že to od začátku bylo prostě znát. Měli jsme lepší pohyb, celkem rychle jsme se dostali do vedení. Všichni hráči a brankář si zaslouží velkou pochvalu, co se týče defenzivní činnosti. Jsme hrozně rádi za šestibodový týden,“ hodnotil po ocelářském derby pro hcocelari.cz trenér René Mucha.

Pro Jihlavu bude klíčová dohrávka s Pardubicemi, nyní získala body v Olomouci. Povedlo se jí to naprosto suverénním způsobem, neboť vyhrála 7:1. Hanáckým celkům se nedaří, před Olomouc i Přerov se totiž dostal Zlín. Berani nejprve přestříleli Dynamo díky hattricku Jakuba Čechmánka a následně těsně zdolali Moru, kterou při dvojnásobné střelecké převaze soupeře držel brankář Jakub Čerbák.

Pardubice alespoň oživily svou šanci na postup úspěchem proti Přerovu. „Byl to takový upracovaný výkon, ale na hráčích bylo vidět, že chtějí vyhrát, navzdory tomu, že jsou teď psychicky dole,“ hodnotil pro hcdynamo.cz trenér Martin Koudelka výhru po třech porážkách. „Na nás nyní je, abychom se namotivovali na silnější soupeře. Musíme začít bodovat a pravidelně vyhrávat, abychom se dostali do té postupové skupiny. Teď je to i o práci s psychikou a naladění týmu, aby si začal věřit. Hráči musí hlavně chtít vítězit,“ dodal.

Výsledky DHL extraligy juniorů

19. kolo – skupina Západ:
Mountfield HK – HC Motor České Budějovice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary 3:4 po prodloužení (1:1, 1:1, 1:1 – 0:1)
HC Sparta Praha – HC Litvínov 6:3 (1:0, 2:3, 3:0)
BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)

19. kolo – skupina Východ:
Berani Zlín – HC Dynamo Pardubice 6:4 (2:2, 1:1, 3:1)
HC ZUBR Přerov – HC Oceláři Třinec 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
HC Olomouc – HC Dukla Jihlava 1:7 (0:2, 0:4, 1:1)
HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)

20. kolo – skupina Západ:
HC Motor České Budějovice – HC Sparta Praha 2:7 (0:3, 1:1, 1:3)
Mountfield HK – HC Škoda Plzeň 3:5 (2:2, 1:2, 0:1)
HC Litvínov – Bílí Tygři Liberec 2:1 po prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)
HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

20. kolo – skupina Východ:
Berani Zlín – HC Olomouc 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
HC Dynamo Pardubice – HC ZUBR Přerov 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *