DHL Extraliga juniorů: Ekrt o snovém roce v Brně

0

Jako z naprostého snu. Asi tak by se dala popsat sezona, kterou letos zažívá útočník brněnské Komety Jan Ekrt. Po svém příchodu na jih Moravy je u špice bodování DHL extraligy juniorů, s týmem hraje vysoko v tabulce, a navrch ještě dostává šance v A-týmu, kde už dokonce vstřelil první gól!

„Jediná nevýhoda je, že jsem daleko od domova i od přítelkyně. Jsem ale rád, že jsem to takhle zvládl a daří se mi. Nebylo to poprvé, co jsem šel do nového týmu, takže i to mi asi pomohlo,“ vypráví devatenáctiletý útočník.

Až do loňska strávil celý svůj život pod Krušnými horami. Narodil se v Lounech, kde také s hokejem začínal, a v sedmé třídě se přesunul do Chomutova. Odtamtud vyrážel poznávat druhou ligu mužů do Děčína, juniorskou extraligu si zahrál i v Karlových Varech, loni v Litvínově a k tomu se přidal také ke druholigovému A-týmu Pirátů.

Teď však najednou v rámci republiky úplně změnil působiště.

„Do Brna jsem šel z jednoho velkého důvodu, a to kvůli panu trenérovi Beranovi. Oslovil mě už před minulou sezonou, ale tehdy to nevyšlo. Protože jsem nebyl zase tolik spokojený, teď jsem zvolil Brno,“ vysvětluje zásadní krok.

Jako zásadní se tedy zčásti ukázal až v průběhu ročníku. Zaprvé: Ekrt je momentálně čtvrtým nejproduktivnějším hráčem DHL extraligy a prvním z týmů ve vyšší nadstavbě. Ve 44 utkáních zaznamenal 22 branek a 40 asistencí.

„Samozřejmě mi to dělá radost, ale ještě radši jsem za to, že se nám daří jako týmu a pohybujeme se na vyšších příčkách. Osobní statistiky nejsou jenom moje zásluha, ale zásluha celého týmu,“ děkuje forvard, jenž nemá během sezony úplně stabilní spoluhráče. „Pár kluků se u mě střídalo. Teď jsem většinou hrával s Denisem Bártou, Davidem Moravcem nebo Robinem Rakusem,“ popisuje.

Výrazná převaha gólových nahrávek je u něj něco trochu nového, zatím míval bilanci prakticky vyrovnanou. „Vždycky jsem si myslel, že spíš než abych dával góly, tak na ně nahrávám. Ale minulé roky to nebylo tolik vidět. Teď asi kluci dávají víc gólů než dřív,“ přemýšlí s úsměvem.

I díky šikovnému pravákovi patří Kometa mezi nejlepší celky soutěže. Základní skupinu vyhrála, v nadstavbě je třetí jen těsně za Třincem a Spartou. Skvělé výsledky ji zdobí především na domácí půdě, kde za celou sezonu zatím prohrála jen tři zápasy.

„Podle mě za tím nejvíce stojí pan trenér Beran a to, jakou nám naordinoval letní přípravu. Nic nám nedal zadarmo, byla opravdu náročná. A myslím, že v průběhu celé sezony z ní těžíme a nedochází nám síly,“ líčí Ekrt, jehož mužstvo se řadí k hlavním adeptům na mistrovský titul. „Naším nejbližším cílem je, abychom zůstali v top čtyřce a nemuseli hrát předkolo. Pak se uvidí. Ale samozřejmě si dáváme ty nejvyšší ambice a chtěli bychom zvítězit,“ přitakává útočník.

S Třincem se Brňané potkávají celou sezonu, se Spartou by se zase v play off mohla rozhořet tradičně ostrá rivalita Praha versus Brno. „Samozřejmě tam je rivalita. S Třincem teď budeme hrát už poosmé v sezoně, tak se navzájem známe. Snažíme se je porazit a udělat jim to co nejvíc nepříjemné, aby kdybychom se potkali v play off, věděli, že jdou na soupeře, který jim nic nedá zadarmo,“ souhlasí Jan Ekrt, že už teď se budují důležité zárodky pro rozhodující fázi ročníku.

On sám však za juniorku poslední dobou moc zápasů neodehrál. Dostává totiž šanci v Tipsport extralize. Debut si připsal už na podzim, od 14. ledna ale nastoupil mezi seniorskou elitou dokonce k deseti zápasům!

„Kdyby mi tohle někdo řekl před sezonou, tak si o něm myslím, že je to blázen. Vůbec jsem to nečekal. Dělá mi to moc velkou radost a když jdu do A-týmu, tak se tam snažím odvést svoji práci a být platný,“ říká s vědomím, že prosazovat se v juniorce a mezi dospělými jsou dvě úplně odlišné věci.

„V áčku mám úplně jinou roli než v juniorce. Snažím se být platný týmu v jakémkoli ohledu, ať už vybojovat nějaký faul nebo podobně. Je dost složité se tam prosadit, protože to je zase úplně jiný hokej. Rychlejší a hlavně o dost silovější, navíc ti kluci už jsou zkušení a situace řeší o dost lépe než my,“ srovnává Ekrt.

I přesto už se ale dočkal premiérové trefy, kterou pomohl k vysokému vítězství Komety 7:1 nad Vítkovicemi. „Ze začátku jsem byl dost překvapený, protože jsem vůbec nečekal, že by to mohl být gól,“ vzpomíná na svou střelu z velkého úhlu, která hostujícímu brankáři propadla. „Pak jsem měl obrovskou radost a byl jsem rád, že to bylo na domácím ledě,“ dodává hned.

Lze očekávat, že v play off by už znovu měl být důležitou a produktivní součástkou juniorského týmu. Anebo ne? „Já v podstatě do poslední chvíle ani sám nevím, kde budu hrát. Dám do toho ale všechno, ať už budu hrát za juniorku, nebo za A-tým,“ slibuje Ekrt závěrem.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej; Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *