Uvidíme Sidney Crosbyho v Praze i Miláně?

0

Steve Moses of the U.S. falls in front of Jan Kolar of the Czech Republic (L) during their Ice Hockey World Championship third-place game at the O2 arena in Prague, Czech Republic May 17, 2015. REUTERS/Laszlo Balogh

LEDNÍ HOKEJ

NHL

Pro české fanoušky je řešení naší nominace na závěrečný turnaj MS v letošním případě takovým celosezónním folklórem. Od prvního turnaje EHT probíhá diskuze, které hokejisty brát právě s výhledem na šampionát v Praze a Ostravě. S postupující sezónou v NHL se však pozornost začíná stáčet za oceán. A to nejen kvůli českým hokejistům, kteří by mohli potenciálně přijet, ale i hvězdám jiných reprezentačních výběrů.

hokej Kanada McDavid

Tradičně hodně sledovaný bude výběr Kanady. Zpravidla se závěrečnou soupisku “Javorů” dozvídáme až na poslední chvíli. V zákulisí se už delší šušká o tom, že kanadský tým dorazí s několika hvězdami první velikosti jako na poslední šampionát v Česku před devíti lety. Jenže dost top jmen padalo v souvislosti s Kanadou také loni během dubna, nakonec však do Evropy nepřijel bůhvíjak našlapaný tým. Nicméně i ten nakonec po některých vlažnějších výkonech v základní skupině zvládl dosáhnout na nejvyšší metu. V souvislosti s posledními zprávami, kdy se počítá s návratem hráčů NHL na olympiádu za dva roky a už příští rok uvidíme reprezentace “v plné palbě” na zámořském turnaji čtyř, dostává nominace na nadcházející MS opět trochu jiný rozměr. Pro kanadský trenérský štáb a některé hvězdy to bude dobrá příležitost “osahat” si opět mezinárodní hokej na větších kluzištích. Možnost před olympiádou bude i příští rok na MS ve Švédsku a Dánsku, nicméně tento šampionát si dost možná vytáhne černého Petra, když proběhne jako akce mezi zmíněným turnajem čtyř a olympijskými hrami, tudíž nemusí být až takový zájem ze strany hokejistů NHL. Nicméně to je ještě daleko a většinu fans zajímá nadcházející MS v Praze a Ostravě. A jestli tam opět uvidíme top jména. A třeba zase Sidney Crosbyho?

Právě po oznámení opětovného zařazení nejlepších světových hokejistů na ZOH se rozjelo mnoho spekulací nejen v zámoří o podobě kanadské nominace na tento vrchol. Poslední dvě olympiády s hráči NHL 2010 a 2013 “Javoři” se Sidney Crosbym jako lídrem ovládli. V době dalšího turnaje mu bude však už 38 let a pokud přihlédneme k dalším mnoha mladším jménům, které se tlačí do kanadského národní týmu, nemusí být pozice Crosbyho podle části novinářů a fanoušků vůbec jistá.

Na druhé straně Crosby v současnosti je pořád velkou hvězdou. Nejproduktivnější hráč Pittsburghu si drží stejně jako loni a předloni bilanci víc jak bodu na zápas, tráví na ledě spoustu času a je jasným lídrem celého týmu. V Miláně se už však počítá, že vůdcem Kanady bude superstar číslo jedna McDavid. Druhým centrem by měl být další “odskočený” borec MacKinnon, ale vzhledem k tomu, jak rychle vlétl do NHL supertalent Bedard, nedá se vyloučit, že i on si za dva roky řekne o pozici “dvojky” za McDavidem. Pak se nabízí otázka, kam s Crosbym? Někteří novináři a blogeři věští velmi zajímavou druhou lajnu Kanady, kam by umístili všichni tři centři Crosby, MacKinnon a Bedard. Což skutečně zní pro soupeře jako hrozivě silná lajna, ale druhá věc je, jestli si vzájemně dokážou na ledě vyhovět.

Crosby podle svých posledních reakci je zřejmě ochoten “spolknout svoje ego”. Zprávu o opětovném zařazení hokejistů NHL na olympiádu jako řada dalších velmi uvítal. Nicméně vyhlídky na osobní účast na tomto hokejovém svátku komentoval velice střízlivě s tím, že by si tam velmi rád zahrál. Sám dobře ví, že mladých kanadských dravců na top úrovni raketově přibývá. A pokud jeho výkonnost za dva roky nebude na úrovni prvních dvou útoků, asi ho nominace mine. Nebo ne? Kanadský tým kdysi vzal Wayne Gretzkyho do Nagana už na sklonku kariéry, kdy už neplnil tu hlavní úlohu. A jak víme, podle představ to nepadlo…

Aktuálně se Pittsburgh nachází až na 12.místě ve východní konferenci. Na osmou postupovou příčku neztrácí sice víc jako deset bodů, navíc má některé zápasy oproti konkurentům k dobru. Přesto však musí přeskákat hned několik mužstev před sebou a zejména velmi kvalitní sestava New Jersey Devils, která z deváté pozice dotírá na osmý Detroit, by mohla být pro Pens velmi těžkým oříškem. Účast pensylvánského klubu tak reálně letos na vyřazovací část úplně nevypadá, a proto by vzhledem k výše vypsanému mohl mít Crosby několik důvodů sezónu ještě nezabalit a pokračovat dál v “načatém večeru”.

V Praze to velmi dobře zná a má na ní výborné vzpomínky. Získal tu titul mistra světa, jenž mu ještě chyběl do sbírky a připojil se tak na seznam Triple Gold Clubu. A i když především v základní části ho zastínili někteří spoluhráči, v play-off ukázal v řadě momentů svou sílu a celkově odehrál povedený turnaj. Další rok pak ovládl s Kanadou Světový pohár a od té doby už se na jejím dresu neukázal.

Což může být další silný důvod. Nejen se případně připravit na olympijské hry, ale pokud by to z jakýchkoliv příčin s nominací do Milána nevyšlo, tak si alespoň v národním týmu ještě jednou na akci takového formátu zahrát. Ostatně vzhledem k jeho věku už k tomu tolik příležitostí mít nemusí. Před několika lety to kvůli častým zraněním a zejména otřesům mozku vypadalo s jeho kariérou všelijak. Přesto dokázal všechny těžkosti překonat a zářit také po 36. narozeninách.

Na nadcházejícím šampionátu pak také může ukázat, že i v případě slabší produktivity za dva roky má stále co nabídnout. Především díky kvalitní bilanci na vhazování a nezpochybnitelné roli lídra v kabině, kdy mužstvo výrazně v rozhodujících okamžicích stmelí. Crosby je vítězný typ a Kanada s ním v sestavě zkrátka velké turnaje vyhrávala.

Proti samozřejmě hraje jako vždy náročná sezóna v Pittsburghu a případné zdravotní neduhy. Nicméně pokud by se podařilo zlomit na MS takovou hvězdu jako Crosby, ovlivní to bezpochyby další velká jména. A Kanada by nakonec skutečně už v Praze mohla vytvořit a sehrát částečnou kostru či jednotlivé dvojice, trojice na nadcházející velké turnaje “best on best”.

Vedle Sidney Crosbyho pak mě pak určitě bude zajímat příběh mého oblíbence Stevena Stamkose. Dlouholetá opora Tampy a skvělý střelec se také vyskytuje v předpokládaných predikcích kanadské sestavy na ZOH, ačkoliv už během her dosáhne pokročilejšího hokejové věku. Stamkosovi na rozdíl od Crosbyho několik velkých zlatých medailí uteklo. Ve Vancouveru 2010 se ještě těsně nevešel do závěrečné soupisky a o čtyři roky později měl velkou smůlu. Kvůli zlomené noze přišel o olympiádu, i když trenérský štáb měl o něj velký zájem a dlouho vyčkával, zda se nezvládne včas dát dohromady. Rok předtím střelecky řádil na MS, ale Kanada padla brzo v play-off. Zlato z olympiády a světového šampionátu mu tedy v jeho vynikající kariéře chybí do sbírky a velmi bych mu to přál. Snad ještě dva roky vydrží ve formě…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *