Rébusy reprezentační nominace na blížící se MS

0

Steve Moses of the U.S. falls in front of Jan Kolar of the Czech Republic (L) during their Ice Hockey World Championship third-place game at the O2 arena in Prague, Czech Republic May 17, 2015. REUTERS/Laszlo Balogh

LEDNÍ HOKEJ

MS 2024 ČESKO – CELKOVĚ, STATISTIKY TURNAJE

Koho do brány? Co s Jakubem Vránou? Dát přednost mládí před zkušeností? To jsou jen některé nominační rébusy, na které bude muset najít realizační tým kolem hlavního trenéra reprezentace Radima Rulíka odpověď. V tomto blogu jsem se nad některými rébusy nominace zamyslel a popsal svůj pohled.

Hokej - Česko - Kubalik

Dnešní článek bych rád věnoval blížící se nominaci na domácí MS v ledním hokeji. Na konkrétní jména je určitě ještě čas, proto to chci pojmout spíše z hlediska hlavních témat nominace. Ta se totiž pomalu, ale jistě, začínají krystalizovat. A ne tedy, že by hlavní trenér Radim Rulík a jeho tým měli před sebou snadné rozhodování. Posuďte sami.

RÉBUS 1 – NOMINACE BRANKÁŘŮ

Prvním velkým rébusem nominace bude jistě obsazení brankoviště. V tomto ohledu to je rozhodně pozitivní, avšak velmi složitý rébus. Dlouhodobě se tak nějak počítalo s jedničkou v podobě Karla Vejmelky, jenže ten letos nemá dobrou sezónu – ne snad ani kvůli číslům, ale kvůli tomu, že ztratil svou pozici v Arizoně a ta sází častěji na Ingrama. A tak si o nominaci říkají jiná jména – žhavými adepty na pozici brankáře číslo jedna budou zjevně Petr Mrázek a Lukáš Dostál. Oba mají výbornou sezónu, i když Mrázek dostává rozhodně větší porci zápasů než právě Dostál. Dobrou sezónu má i mnohými odepisovaný David Rittich, který si skvělými výkony za LA, které je momentálně na hraně postupu do play-off, říká o větší porci zápasů. Na hraně play-off je také Calgary Daniela Vladaře. Nicméně pořád nesmíme zapomínat na to, že Češi se mohou pochlubit výbornými brankáři také v rámci evropských soutěží. Šimon Hrubec má ve švýcarském Curychu úspěšnost zákroků nad 93 %, z domácí soutěže pak připadají v úvahu jména jako Will, Kořenář nebo Furch. Těch variant zkrátka bude mít realizační tým opravdu hodně a jsem zvědav, jaké brankářské trio nakonec bude na tuto, defacto celým národem sledovou akci, vybráno.

RÉBUS 2 – VZÍT ČI NEVZÍT HRÁČE ÚSPĚŠNÉ DVACÍTKY?

Na toto téma se ihned po bronzové cestě naší dvacítky vynořila řada komentářů a názorů. Podpůrným argumentem pro nominaci těchto hráčů je, že řada kluků z letošní dvacítky byla už i na minulém šampionátu U20, kde naše dvacítka, právě pod vedením současného trenéra A-týmu Radima Rulíka, získala stříbrné medaile po prohře v prodloužení s Kanadou. Kluci tak prokázali kvalitu a určitě se máme na co těšit v budoucích letech. Navíc jejich vztah s trenérem Radimem Rulíkem bude pravděpodobně velmi dobrý. Otázkou však je, kdo z těchto kluků by zvládl přechod do dospělého hokeje, navíc do tak mentálně náročného turnaje před domácím publikem. Za mě tak připadá v úvahu pouze jediné jméno, a to Jiří Kulich, který pravidelně hraje AHL a už i nakouknul do prvního týmu Buffala. Tady ale zase bude otázka, zda bude pro šampionát volný, protože farma Buffala na rozdíl od prvního týmu hraje na pozicích zajišťující play-off. U hráčů ze zámoří je taky zásadní nevýhoda, že si je nemůže trenér v průběhu sezóny vyzkoušet. Každopádně platí, že jména jako Šapovaliv, Šalé nebo Hamara v nominaci s téměř stoprocentní pravděpodobností nezazní.

RÉBUS 3 – KOLIK MÍST NECHAT PRO „VETERÁNY“?

Všiml jsem si, že při nominaci na minulý týden hrané Švédské hokejové hry se hodně lidí divilo, proč je v nominaci 38letý Martin Růžička z Třince. No já mám takové tušení, že si zkrátka Radim Rulík připravuje i některé varianty „zkušených veteránů“. Osobně nečekám, že by Růžička na MS nakonec jel, protože ty posty „veteránů“ obsadí hráči jako Jan Kovář nebo Roman Červenka. Růžička spíš dostal pozvánku jednak aby na tomto turnaji dodal týmu zkušenost a pomohl uklidnit nováčky, zároveň si ho ale může Radim Rulík připravovat jako možnou variantu v případě, že by z nějakého důvodu nemohl být nominován Kovář nebo Červenka. Protože moc velmi zkušených veteránů s výkonností Martina Růžičky aktuálně český hokej nemá nikde po Evropě, ani v Americe.

RÉBUS 4 – CO S JAKUBEM VRÁNOU?

Jakub Vrána zažívá hodně hořké měsíce v St. Louis a jeho další hokejová budoucnost v tomto klubu, ale i obecně v NHL, je hodně nejistá. St. Louis se pokusilo Vrány zbavit, ale žádný jiný tým NHL po něm nesáhl, proto Vrána momentálně hraje v AHL. Zdá se tak, že jeho problémy, kvůli kterým byl součástí asistenčního programu, jsou zřejmě vážnější a opuštěním Detroitu nic neskončilo. Sám Petr Nedvěd se na konci ledna vyjádřil, že nad tímto jménem realizační tým samozřejmě vede debaty, jejichž prozatímní závěr je takový, že Vrána za současné situace není hráč pro národní tým. Vypadá to tedy, že pokud se nestane zázrak, tak tohoto mladého útočníka, který měl vždy obrovskou chuť reprezentovat, avšak měl také problémy v národním týmu a obecně se o něm ví, že mu příliš nevoní hra do defenzivy, na domácím šampionátu neuvidíme. Škoda, protože jeho forma se nejeví špatně – 18 zápasů v AHL, 15 bodů.

RÉBUS 5 – POVOLAT „NÁRODEM NECHTĚNÉHO“ ZACHU?

Už ani nevím, kolik let se píše o tom, že Zacha chce hrát, ale pak když přijde na nominaci, tak v ní z nějakého důvodu Zacha chybí. Asi nelze popřít kvality, které Zacha má, a taky je jasné, že mu přestup do Bostonu prospěl a daří se mu. Nicméně fanouškům už zdá se došla trpělivost a je otázkou, jestli by fanoušci brali nominaci Zachy právě na domácí šampionát jako takovou „last chance“ nebo by byli vyloženě proti, když jiné roky reprezentovat odmítl. Samozřejmě vše za předpokladu, že rozjetý Boston vypadne brzy z play-off, jinak žádné posily z Bostonu nepřipadají v úvahu. Dle posledních zpráv, které měl k dispozici na konci ledna Petr Nedvěd, chce Zacha na domácím šampionátu hrát a v případě, že Boston vypadne z play-off, je připraven na MS dorazit spolu s miláčkem fanoušků, a jednoznačně nejlepším hráčem našeho výběru, Davidem Pastrňákem.

RÉBUS 6 – JSOU HRÁČI AHL KVALITNĚJŠÍ NEŽ HRÁČI Z EVROPY?

Velmi zajímavé bude také to, jak přistoupí realizační tým k posilování mužstva hráči z AHL. V úvahu připadají zajímavá jména – Jiříček, Svozil, Blumel, Šimek, Rousek, Klapka, Smejkal, již zmíněný Kulich, Myšák, Jeník a další. Já se ale ptám, mohou být tito hráči opravdu posilami v pravém slova smyslu. Většina z nich si bude muset zvyknout na evropský led a styl, a tak je otázkou, jestli radši nevzít kluky z Evropy. Samozřejmě, takový Blumel, Jiříček nebo Kulich jsou žhavými adepty na nominaci, trochu ale začínám váhat u jmen jako Šimek nebo Smejkal. Především u Radima Šimka mi v poslední době nepřišla výkonnost nějaká nadstandardní, aby měl místo mezi 7 obránci. Určitě není pozitivní ani to, že byl vybrán jako kapitán farmy, protože na jednu stranu je samozřejmě čest dělat kapitána týmu v AHL, na druhou stranu vám klub vysílá vzkaz, že s vámi v prvním týmu již nepočítá. Navíc jak už jsem avizoval, s těmito kluky to mají trenéři velmi těžké, protože na otestování a hledání souhry mají obvykle jeden nebo dva zápasy, což není mnoho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *