Bude českou hvězdou Adam Novotný na juniorských MS?

0

LEDNÍ HOKEJ

ČESKÁ TIPSPORT EXTRALIGA

Nedávno jsem se v souvislosti s českou reprezentací psal o povolání veterána Martina Růžičky po dlouhých letech do národního týmu. Následující článek bych naopak chtěl věnovat jednomu z extraligových benjamínků, který taktéž oblékl reprezentační dres. Ovšem o dvě věkové kategorie níže na velmi zajímavě obsazeném turnaji “osmnáctek” v americkém Plymouthu. Trochu tradičně se u nás ocitl spíše na okraji zájmu, tak se pokusím obě témata propojit.

Tomáš Galvas - Česko U20

Jméno Adama Novotného oběhlo na podzim všechna tuzemská sportovní média. Ještě totiž neoslavil 16. narozeniny a stihl se už zapsat mezi extraligové střelce, čímž překonal dosavadní rekord. Novotného si vytáhl do hradeckého áčka trenér Martinec, jemuž neunikla jeho vynikající forma v juniorské soutěži. V její hlavní části totiž jednoznačně ovládl tabulku střelců. Po snovém úvodu v naší nejvyšší soutěži se mu pak dveře do extraligové sestavy na čas uzavřely a Hradec se mu rozhodl opět dát prostor v posledních zápasech. Novotný však mezitím vykazuje zlepšení zejména na mezinárodním poli v reprezentačním dresu.

Na konci roku udělala vynikající dojem naše “osmnáctka” na turnaji ve švýcarském Zuchwilu. Vyhrála všechny čtyři zápasy, když deklasovala Slováky s Německem a přetlačila domácí Švýcary a silné Finsko. Adam Novotný byl samozřejmě u toho. Bodoval v každém zápase a vytvořil velmi silnou formaci s možná největším talentem za poslední dobu Adamem Benákem. Benák si potřeboval zvednout sebevědomí po velkých letních očekáváních, kdy se mu předpovídal i pravidelný zápasový rytmus v extraligové Plzni a možný útok na prosincovou nominaci na MS do 20 let. Obojí se však ukázalo jako příliš velké sousto.

Spolupráci si oba Adamové vyzkoušeli také v tomto týdnu na turnaji v Plymouthu, který sloužil jako prověrka před dubnovým šampionátem do 18 let. Celá akce byla určitě obsazena znatelně vyšší kvalitou soupeřů než před měsícem. Místo Slováků a Němců musela naše reprezentace čelit aktuálně vůbec nejsilnějším mládežnickým výběrům v této kategorii – Švédska a domácím USA.

Právě Švédové hned v prvním zápase s námi potvrdili svou dominanci v nižších věkových kategoriích. Do Ameriky přivezli skutečně našláplý výběr s několika předpokládanými esy pro první kolo letošního draftu – obráncem Sahlin Walleniusem, útočníkem Lucasem Pettersonem či Alexem Zetterbergem. Velmi dobrou stopu pak na turnaji nechal 16-letý Anton Frondell a hattrickem se proti našemu týmu blýskl Wozniak. Švédové si s chutí zastříleli a nasázeli Česku 9 gólů. Naši odpověděli čtyřikrát a jednou zásluhou Adama Novotného.

Jeho zápas přišel hned proti Finům. Suomi chyběla na turnaji největší hvězda ve této kategorii Konsta Helenius, ale i tak přivezli solidní tým, včetně dalšího želízka pro první kolo draftu Aatose Koivua či možná vůbec nejlepšího evropského brankáře v této věkové kategorii Kima Saarinena. Koivua však zastínil Novotný třemi kanadskými body. Zvládl opět vstřelit gól a v poslední třetině našel skvěle Benáka, jenž zakončil fantasticky prohozením puku mezi bruslemi. A uzavřel tím účet zápasu na 5:0. Benák ukázal velké zrychlení na prvních metrech a šikovné ruce také proti domácím Američanům, když utekl při jejich přesilovce a vstřelil úvodní gól. Pak už však pálil hvězdami nabitý soupeř. Několika jejich borcům jen těsně unikla nominace na zlatý šampionát dvacítek. Jako třeba Cole Eisermanovi či Jamesi Haggensovi. Oba ukázali svůj obrovský potenciál a několikrát rozebrali českou obranu. V sestavě se pak objevily i další budoucí hvězdy Kamil Bednarik, Will Skahan či Cole Hutson. Zápas skončil 6:2 pro domácí, stejně jako proti Švédům musel předčasně na střídačku budějovický brankář Mařík, který se chtěl na severoamerické půdě ukázat určitě v lepším světle.

Nicméně odrazilo to současnou realitu, kdy jsou výběry USA a Švédska jsou odskočené oproti ostatním. Oba týmy se v závěru utkaly o první místo a duel ovládl výběr Tre Kronor. Švédové tak vyhráli všechny zápasy. Naši reprezentanti už jen bojovali proti Švýcarům o třetí místo. I přes prohru v prodloužení na něj dosáhli. Nutno říci, že Švýcarsko mělo znatelně silnější výběr než při prosincové turnaji doma v Zuchwilu. Tým posílili třeba účastníci posledního MS do 20 let Ustinkov a Reber, jenž souboj s naším celkem rozhodl gólem na 3:2. A oba góly českého nároďáku vstřelil kdo jiný než Adam Novotný. Vedle něj a Benáka musil zmínit i další borce, jenž budou tvořit páteř týmu na nadcházejícím šampionátu “osmnáctek”. V nabitých kádrech Pardubic, Liberce nebo Třince dostávají extraligové boje postupně “ochutnávat” Král, Švec, Mrtka či Sikora. Šampionát by neměl minout ani sparťana Daníčka, Poletína z Lahti a díky nízkému věku může jet také liberecký Tomáš Galvas.

Adam Novotný se tak stal nejlepším českým střelcem na tomto kvalitním turnaji a potvrdil svůj výjimečný čich na góly. A přítomní skauti museli být v pozoru. Novotného se kvůli nízkému věku netýká letošní ani příští draft NHL, nicméně řada mužstev v zámořských juniorkách by takovou posilu uvítala. Hradecký útočník už teď narostl narozdíl od Benáka do solidní výšky a nechybí mu také kilogramy, kvůli kterým se lépe prosazuje v extralize než plzeňský supertalent. Nebojí se převzít zodpovědnost a střílet. Za oceánem už obletěl jeho extraligový střelecký rekord některá média a fanouškovské weby, zájem by o něj určitě byl. Dobře to vědí také v Hradci, proto ho také stáhli zpátky do áčka a budou mu dopřávat minuty v závěru extraligy. Hodně jsem zvědav, jestli a případně kolik prostoru dostane v play-off. A především v další sezóně, kde už by se mohl stát pevnou součástí hradeckého týmu. Pokud tedy nezvolí zámořskou nebo švédskou cestu.

Zatím se však vedle extraligových bojů bude postupně připravovat na vrchol sezóny MS do 18 let, které za dva měsíce začne ve finském Espoo. A dvojce Novotný – Benák bezpochyby patří k hlavním zbraním českého týmu. Už kvůli zmíněnému výškovému rozdílu se skvěle doplňují. Zatímco menší Benák velmi rád tvoří hru, Novotný dovede být platný před brankou i v rozích, což třeba ukázal před pár dny proti Finsku. A pak samozřejmě dobře a přesně zakončit. Roste nám tak v mládežnických reprezentacích velmi zajímavé duo.

Na MS osmnáctek bude Novotný jednou z předpokládaných hvězd českého týmu. Jak se mu ovšem daří vyčnívat mezi vrstevníky a přeskakovat věkové kategorie, nabízí se otázka, zda zvládne podobnou úlohu týmu i na dalším juniorském vrcholu na konci roku při MS do 20 let? Do toho ještě zbývá hodně času, v té době mu bude čerstvě 17 let, ovšem stejně jako v případě Benáka by se měl do nominace na tento turnaj vejít. Posledně bronzová parta se už nebude moci spolehnout na lídry Kulicha či Šapovaliva a očekává novou krev. Právě Benák s Novotným by měli vytvořit novou elitní ofenzivní lajnu. Uvidíme, jak se vyvrbí situace kolem možného nového trenéra pro juniorku do 20 let, neboť o Patrika Augustu mají dlouhodobě zájem Vítkovice. A kolik prostoru pak případně v zápasech dostanou nové přírůstky z mladších ročníků. Já bych se postavit hru na Novotném a Benákovi i v této vyšší věkové kategorii nebál. Na minulém šampionátu to skvěle zvládli i jiní top talenti Celebrini či Helenius, tak proč by to nemohlo vyjít v českém podání, když takové mimořádné hráče máme? Zatím je to hudba budoucnosti, aktuálně nás za pár týdnů čeká zmíněný šampionát “osmnáctek”, kde máme těžkou skupinu se Švédy a Kanadou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *