Souboj elitních obránců o Norris Trophy

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

V posledním blogu jsem představil několik adeptů, kteří by mohli mít šanci vyhrát prestižní brankářskou trofej. Dneska na to volně navážu, řeč bude ale o obráncích. James Memorial Norris Trophy je další individuální cena, kterou můžou vyhrát jen ti nejlepší zadáci. O vítězi rozhodují hlasy členů Asociace profesionálních hokejových novinářů a je tak na každém, jak k tomu přistoupí. Někdo ocení bodovou produkci, jiný spíše defenzivní schopnosti.

Quinn Hughes - Vancouver Canucks - NHL - hokej

Posledním vítězem se stal zcela přesvědčivě Erik Karlsson. Nebyla to jeho první trofej tohoto typu, Norris Trophy dokázal vyhrát už v letech 2012 a 2015, ale loni tento hattrick završil životní sezónou. Je to o to překvapivé, že tak dokázal již ve statusu veterána, tedy ve věku 33 let. Mnozí ho již odepisovali, v poměru cena – výkon byl několikrát kritizován. Přesto se vzepřel osudu a sezóna mu vyšla náramně.

Celý ročník odehrál v San Jose. Ani loni to nebyla u tohoto týmu žádná hitparáda, patřili mezi nejslabší, ale Karlsson je opravdu táhnul. Dosáhl na metu 101 bodů(25+76) a byl daleko nejlepší ze svého týmu. Podotýkám, že se tak stalo přesto, že to je obránce. Až za ním skončili elitní útočníci Couture a Hertl, kteří na něj výrazně bodově ztratili! Couture loni zaznamenal 67 a Hertl 63 bodů, to je obrovský rozdíl. Ale není se čemu divit, trávil na ledě hodně minut, odehrál nemožné, přesto je to ale spíše pro oba útočníky a jejich další spoluhráče celkem ostuda.

Otázka tedy zní, může letos Karlsson obhájit prestižní cenu?

Erik Karlsson(Pittsburgh Penguins) – současný kurz 20,00

Určitě může, ale pravděpodobně se tak nestane. Přestoupil sice do jiného a lepšího týmu, ale v Pittsburghu má trošku rozdílné postavení. Úloha je stejná, ale o pozici prvního obránce se dělí s místní legendou, Krisem Letangem. Je fakt, že Karlsson je veden coby obránce číslo jedna a většinou začíná i na přesilovce, Letang je navíc využíván i v oslabení. Každopádně je to spíše info pro novináře, reálně není Letang upozaďován.

Karlsson nemá dominantní roli, jakou měl kdysi v San Jose. Tam čněl i nad útočníky, u Tučňáků se to ale vše točí okolo Crosbyho, Malkina a spol. Opět může nasbírat hodně bodů, momentálně má v 18 zápasech bilanci 5+12, ale jednoznačně to není největší favorit ani pro zámořské novináře. Rozhodně není bez šance, zmínit jsem ho jako obhájce musel, ale jeho maximem bude nejspíše TOP5. Kurz 20 se však hrát dá.

Cale Makar(Colorado Avalanche) – současný kurz 2,50

Dost možná nejlepší obránce současnosti. Komplexní bek, který umí být vysoce produktivní a zároveň je spolehlivý do defenzivy. Má všechny atributy stát se legendou a pravidelně sbírat trofeje. V roce 2022 vyhrál Stanley Cup. Vlastní i Calder Trophy(2020) pro nejlepšího nováčka. Před 2 roky, kdy vyřazovací část ovládlo jeho Colorado, tak si uzmul pro sebe Conn Smythe Trophy a právě i Norris Trophy, takže jednu tuto trofej už má. Je čas na druhou?

Může se to stát, pořád patří mezi největší favority. Záleží na tom, jak bude hrát jeho klub a také, zda mu vydrží zdraví. Občas má v sezóně výpadek a pokud by to mělo být delšího rázu, ztatí cenné body. Navíc konkurence nespí. Osobně si myslím, že si to rozdá s Hughesem z Vancouveru. Pokud bych si měl tipnout jednoho hráče, ukážu právě na Makara. Jestliže se tedy bavíme o dvou největších favoritech, tak kurz 2,50 mi přijde zajímavý. Momentálně má v osmnácti zápasech 29 bodů a kurz na něj pořád padá. Tady bych se vsazením asi moc neotálel.

Quinn Hughes(Vancouver Canucks) – současný kurz 2,20

Musím říct, že zatím velké překvapení této sezóny. Vědělo se o něm, že je to elitní bek, jenže jak se o Vancouveru moc nemluvilo, tak nebyl tolik na očích. Určitě patří každoročně do užšího okruhu favoritů, ale přece jen tady jsou jména jako Makar, Hedman, Josi, Dahlin atd. Jenže letos je tomu jinak, dost hlasitě si říká o individuální trofej a rozhodně není bez šance. Vancouver hraje excelentně a pokud jim to vydrží, tak ve finálové trojici určitě bude.

Psal jsem sice o tom, že bych favorizoval Makara, ale reálně je to 50:50. Tedy pokud se v průběhu sezóny nepřipojí někdo jiný. Netvrdím, že zbytek je bez šance, ale zatím tam nikoho tak výrazného nevidím. I tady bych 2,20 vyzdvihl, ale přepokládám, že open kurz byl o dost vyšší. Otázka také je, zda Vancouver vydrží takové tempo, jaké nasadili. Nejvýraznější je trojice J.T.Miller, Pettersson a právě Hughes, které podporuje gólman Demko. A pokud by se měl někdo z této čtyřky zranit, tak se to může projevit na hře celého týmu. Pořád stavím podstatně výš Colorado než Vancouver, ale třeba zrovna tohle je ročník, který opanují Canucks.

Victor Hedman(Tampa Bay) – současný kurz 15,00

Švédská legenda je mým oblíbencem už řadu let. Letos má v průměru bod na zápas a určitě se s ním musí počítat. Mnozí jeho Tampu letos odepisovali, ale zatím to zvládají, drží se v popředí. Pokud neselžou střelecky, tak směrem dopředu to bude pořád kvalita. Ale značně zaostávají v defenzivní složce, dostávají moc branek. Hedman, Sergachev, Černák si odehrají svoje, ale zbytek je na výměnu. Polovina obránců je zoufalá. Právě Hedman je jediný, který je v kladných číslech(+1), zbytek v mínusu, ruský bek Sergachev má dokonce hrozivých -13 v kolonce +/-.

Určitě za to může i brankář, gólman Vasilevskij citelně chybí, ale už chystá návrat, tak snad se zvedne i obrana, když budou mít za sebou zeď. A Hedman to právě drží nad vodou a mohl by mít další povedený ročník. U ostatních může přijít zranění, ztráta formy nebo cokoliv jiného a hned tady máme kurz 15 jako extra zajímavý. Jistě, jde o osobní predikci, Hedmana bych neodepisoval.

Z tohoto přehledu je jasně patrně, jak o Norris Trophy přemýšlím. Dva nižší kurzy spolufavoritů doplňuji tipem na podstatně vyšší a zajímavější jména. Kdo další může promluvit do celkového pořadí?

Bude se mluvit o Josim, který zase potáhne Nashville, ale letos jim nedávám vůbec žádné šance, stejně jako švýcarskému obránci. Kvalita ano, ale Norris Trophy opravdu ne. Z těch výrazných jmen určitě ukážu ještě na Rasmuse Dahlina z Buffala. Také má kurz 15 a je hratelný. Ale upřímně, konkurence je příliš silná. Měl by se asi dostat mezi posledních 5, ale na top trojku to možná ani nebude stačit.

Pak tady máme zástup dobře hrajících obránců, ale na ty nejlepší jim pořád něco chybí. Viz. třeba Morrissey, Hronek, McAvoy, Heiskanen, Hamilton, Bouchard, Dobson atd. A asi bych je ani nezkoušel sázet. Je drsné, že zrovna těmhle trošku snižuji kredit, přestože jsou to opravdu parádní hráči na svých pozicích, ale letos je to prostě rozdané jinak. Makar a nebo Quinn Hughes.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *