Podíváme se směrem na sever a na lední hokej v Nizozemsku.

Nizozemsko na mezinárodní scéně

Nizozemsko je stálým členem mezinárodní federace ledního hokeje od 20. ledna 1935. V Nizozemsku se nachází 3 515 registrovaných tuzemských hráčů, z toho je 1 892 mužů, 467 žen a 1 156 juniorů. Nizozemsko disponuje 74 tuzemskými registrovanými rozhodčími. V této zemi se kromě hromady tulipánů nachází také 19 krytých ledových ploch pro lední hokej. Prezidentem svazu nizozemského ledního hokeje je Jan Hopstaken. Mužská reprezentace se nachází v žebříčku mezinárodní federace ledního hokeje na 29. místě. Nejvýše se nacházela v roce 2004 na 23. místě a nejhůře byla na 29. místě, takže si teď de facto prochází nejhorším obdobím, na 29. místě jsou od roku 2022. Ženská reprezentace je na tom lépe a nachází se dokonce v TOP 20, na 17. místě. Oproti mužské reprezentace, ta ženská si naopak prochází nejlepším obdobím za celou dobu. Mužská reprezentace se jednou ukázala na turnaji během zimních olympijských her, a to v roce 1980, kde se umístili na 9. místě z celkových dvanácti reprezentací. Co se týče mistrovství světa, tak nejlépe se umístili na 8. místě, a to v roce 1950 a 1981. Mužská reprezentace se poslední roky plácá v nepříliš dobrých výkonech, z posledních čtyř šampionátů hráli dokonce dvakrát ve druhé divizi, což je pro Nizozemí, které celé roky hrálo v první divizi, velmi zlá vizitka. Pro představu bych to srovnal asi jako kdyby Dánsko sestoupilo 2x z elitní divize. Na posledním mistrovství světa doslova Nizozemsko uteklo hrobníkovi z lopaty a vlastně ani nevědí, jak se jim to podařilo. Měli o bod více než sestupující Srbové, avšak ve vzájemném zápase se Srby Nizozemí prohrálo na nájezdy. Šokující tři body si Nizozemci připsali ze zápasu s Čínou, kterou porazili 7:2. Šokující to bylo pro všechny a odpovídal tomu i kurz, který byl na Nizozemce vypsán (bezmála 26). Myslím si, že letos budou mít co dělat, aby se udrželi. O udržení si to s velkou pravděpodobností rozdají se Španělskem, které se za mě zlepšuje. Tyto reprezentace se dokonce spolu setkaly během kvalifikace na turnaj na následující zimní olympijské hry a ačkoliv favorité byli Nizozemci, já naopak favorizoval Španěly, kteří nakonec i vyhráli 4:3. No, jsem zvědavý, jak to s nimi dopadne.

Tuzemská hokejová scéna

Nizozemská hokejová scéna je úzce spjatá s tou belgickou, jak už jsem nastínil v minulém blogu, kdy byla řeč o ledním hokeji v Belgii. V Nizozemí byla nejvyšší ligou Eredivisie, která byla aktivní od roku 1945, její trvání bylo 70 let a její existence skončila v roce 2015. Plynule na to navázala BeNe League. Nejúspěšnějším nizozemským týmem jsou Tilburg Trappers, kteří získali celkem patnáctkrát titul (ještě ve staré lize). Současně nejúspěšnějším nizozemským celkem jsou UNIS Flyers Heerenveen, kteří vyhráli BeNe League od roku 2015 již 2x. Tilburg Trappers hrají v Německu ve třetí nejvyšší hokejové lize (Oberlize) a hrají tam velmi dobře a konstantně se pohybují v nejvyšších patrech. Nizozemsko má i čistě svojí hokejovou ligu, která je vedená jako druhá liga. Nizozemskému lednímu hokeji by dle mého, tak jako jsem to psal u toho belgického, prospělo, kdyby se více propojovali s německými ligami. Zde vidím ještě menší přínos než u Belgie, kterou to alespoň trochu může táhnout nahoru. Můžeme spekulovat, jestli ten úpad nizozemského hokeje nemůže souviset s onou BeNe League. Pro zajímavost v roce 2015 vznikla BeNe League a v roce 2015 Nizozemí poprvé sestoupilo do druhé divize.

Hvězdičky nizozemského ledního hokeje

Za celou historii NHL si tuto ligou zahráli celkem čtyři Nizozemci. Jsou jimi Ed Beers, Ed Kea, John Wensink a stále aktivní Daniel Sprong (ročník 1997). Suverénně největší hvězdou nizozemského ledního hokeje bez jakékoliv konkurence je v současnosti Daniel Sprong, který hraje za Detroit. Úsměvným faktem je to, že k 11. lednu 2024 měl Sprong více vstřelených branek v sezoně než třeba Ovechkin, který útočí na rekord Gretzkyho. Za reprezentaci Sprong neodehrál doposud jediný zápas. Hvězdičkou (již nehrající) nizozemské reprezentace je Jack de Heer, který vévodí tabulce střelců jakožto nejlepší střelec se 114 brankami. Dále má také prvenství v celkovém počtu kanadských bodů, kterých dokázal za svou reprezentační kariéru posbírat 210. Za zmínku stojí také dále například stojí Guus van Nes (ročník 1997) či Danny Stempher (ročník 1995), kteří jsou v poslední době asi těmi největšími tahouny reprezentace.

Nizozemský lední hokej si prochází lehkou krizí a je otázkou, jak dlouho bude trvat, avšak věřím, že pořád je to jedna z těch zemí, kde je prostor na zlepšení a neskončí to katastrofou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *