Kolínští Žraloci s Andrejem Šustrem v sestavě je nejnavštěvovanější tým v Evropě

0

LEDNÍ HOKEJ

NĚMECKÁ LIGA

Nejvyšší německá soutěž DEL jde stále nahoru, dokazuje také vyšší návštěvnost v některých hokejových baštách. Zdaleka největší skok zaznamenali v Kolíně. Vedení tamních Žraloků přivedlo v létě několik zajímavých osobností a nejen díky tomu fanoušci pravidelně zaplňují největší hokejovou arénu v Evropě. Navíc je zde zajímavá česká stopa.

Eisbären Berlín - hokej - DEL

Žraloci vyhráli titul naposledy přes 21 lety a poslední dvě sezóny skončili vždy už ve čtvrtfinále play-off. Letos už očekávají fanoušci mnohem úspěšnější rok a nejlépe po dlouhé době útok na mistrovský pohár. Natěšení příznivci chodili ve velkém počtu už na přípravné zápasy a následně první tři domácí zápasy přesáhla průměrná návštěvnost fantastických 18 000 diváků, z toho v jednom případě stihli fans svůj stadion kompletně vyprodat. Aréna v Kolíně má kapacitu pro německou ligu 18 600 míst. Aktuálně chodí na domácí utkání Žraloků v průměru přes 17 000, což je o 3000 více než loňskou sezónu. Tento nárůst Kolín posunul zcela jednoznačně na pozici nejnavštěvovanějšího týmu v Evropě, kterou mnoho let drželi Medvědi z Bernu. Co stojí za takovým vzestupem zájmu fanoušků?

Určitě velice povedené úvodní zápasy sezóny a taktéž velmi dobrá marketingová strategie vedení, která dovedla výborně naladit fanoušky na potenciální útok na nejvyšší příčky a prodat zmíněné nové posily. Jednou z nich se stal český bek Andrej Šustr. Dvoumetrový obránce upoutává pozornost nejen svým vzrůstem, ale také velmi zajímavým životním příběhem. Ještě v juniorském věku opustil Plzeň, která ho nepovažovala za dostatečně talentovaného, a vydal se za oceán, kde prošel univerzitní hokejovou ligou. A přes ní se dostal až do NHL, což je v případě českého hokejisty raritní případ. Navíc Šustr nebyl žádným týmem z nejlepší hokejové soutěže světa draftován. Přesto podepsal kontrakt v Tampě, kde si také díky skvělým výkonům a dřině na farmě v AHL postupně vybudoval dobrou pozici v prvním týmu Blesků.

V Česku zůstával stranou zájmu, většina fandů měla Tampu spojenou hlavně s dlouholetým působením Ondřeje Paláta. Šustr ještě se svým českým parťákem stihnul na Floridě velký úspěch v podobě finálové účasti play-off 2015. Tehdy však bralo Stanley Cup Chicago. Pro obrovitého obránce to však byly dobré roky. O rok později si zkusil reprezentační dres na Světovém poháru, hrával kompletní sezóny v Tampě. Jenže v roce 2018 mu skončila smlouva a podepsal s Anaheimem. Tam se mu však vůbec nevedlo, dostal se až na farmu a po sezoně do Evropy. Pro mě trochu zvláštně šel do slabého Kunlunu. Čínský klub působil v KHL, ale nedisponoval příliš velkou kvalitou. Pak se ještě na prahu třicítky pokoušel do NHL opět prosadit. Bez valného úspěchu.

Proto se vrátil ve 32 letech zpět na mateřský kontinent a podepsal smlouvu s kolínskými Žraloky. Dle svých slov hlavně díky dlouhodobým dobrým kontaktům s trenérem Uwe Kruppem. Ono také spíš hodně proto, že v lepších ligách švédské či švýcarské by pro něj nebylo místo…a v Kölnu dosáhne zřejmě na lepší finanční podmínky a také lepší pozici v rámci týmu než třeba někde v extralize. Německá legenda Uwe Krupp i přes nevalné výsledky v posledním dvou sezónách zůstal v pozici hlavního kouče. Bývalý trenér Sparty je kolínský rodák. V dresu Žraloků odstartoval svou hvězdnou kariéru a výraznou stopu tu nechal jako trenér, když v době před deseti lety dovedl Kolín dvakrát do finále play-off. Obě prohrál a německý titul v roli trenéra stále nemá.

Šustrovi podle očekávání dopřává pozici jednoho z nejvytíženějších hokejistů. Pouze kapitán a ikona klubu Moritz Müller má větší ice-time než český bek. Plzeňský rodák si po několika bodově hluchých sezónách letos připisuje důležité gólové nahrávky a stihl v novém dresu premiérovou trefu. Když do Německa v létě přicházel vyslovil také jedno přání. Rád by se vrátil do národního týmu, nejlépe na květnové domácí mistrovství světa. Má však reálnou šanci? Když trenér repre Radim Rulík nedávno nominoval před Karlajou, říkal jsem si, jestli třeba při slabší účasti českých obránců v elitních ligách nekoukne přes plot do Německa. Sáhl ovšem po mladších borcích z Finska a to se na turnaji povedlo. Šustr má právě handicap ve věku, když velmi brzy dosáhne 33 let. Také DEL je v Česku stranou zájmu a mnoho lidí se na ní stále dívá skrz prsty kvůli kvalitě. Musel by tak hodně vyčnívat a spoléhat na zranění či slabší formu ostatních defenzivních hokejistů, jež spadají do širšího okruhu zájmu Rulíka a spol. Vedle Šustra v obraně kolínských žraloků hravá ještě polozapomenutý český hokejista Stanislav Dietz, který naposledyl v Česku působil v Chomutově. Nebo bývalý kladeňák Kanaďan Brady Austin.

Uvidíme, jak se dál Andreji Šustrovi s Kolínem povede. Po skvělém úvodu potkal Žraloky menší výpadek formy, ale nedělní domácí vítězství je opět posunulo do nejlepší čtyřky DEL. Menší pokles zaznamenala také návštěvnost, i přesto má Kolín víc jak dvoutisícový divácký náskok na tradičního krále posledních let Bern. V top 10 aktuálně nejvíce navštěvovaných hokejových klubů v Evropě jsou hned 3 německé týmy. Mezi nejlepší desítkou mě zaujal velký vzestup počtu fandů v Novosibirsku. Tamní nově vybudovaná Sibir Aréna měla původně hostit poslední juniorský šampionát, ale ze známých důvodů Rusko o pořadatelství přišlo. Spekulovalo se, že nová aréna v tomto městě bude mít problém obsadit místa diváky na ligové zápasy, ovšem Novosibirsk zvedl divácký průměr téměř dvojnásobně oproti loňsku na deset tisíc. V Česku zatím jsou očekávanými premianty s hodnotami okolo deseti tisíc Sparta a Pardubice.

Z mého pohledu trochu škoda, že Kolín nepatří mezi hostitelská města MS 2027, které bude pořádat Německo. Volba padla na tradiční Mannheim a na Düssedorf. Aréna v Kolíně pamatuje všechny tři šampionáty v novém miléniu, jež hostili nebo spolupořádali naši západní sousedé, a vždy výrazně pomohla vynikající návštěvností. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *