Návrat Světového poháru a jeho rotace s olympiádou?

0

LEDNÍ HOKEJ

NHL

V posledních týdnech se předmětem mnoha spekulací a diskuzí stala slova zástupce komisaře NHL Billa Dalyho. Ten v souvislosti s jednáními o podobě Světového poháru v ledním hokeji v roce 2025 zmínil také vizi o ukotvení SP nastálo v hokejovém kalendáři, aby vycházel vždy dva roky po zimních olympijských hrách. Je to jen další z mnoha vyřčených přání nebo se podaří zrealizovat?

hokej Kanada McDavid

Ekonomické hledisko

Kdo si ještě vzpomíná na výluku v roce 2004, která se protáhla až na celou sezónu? Tehdy nechyběli černé scénáře, že hokej v zámoří vytlačí jiné sporty, diváci radši budou sledovat sportovní rybaření a šéfové nejlepší hokejové ligy světa bude mít obrovské problémy sehnat peníze. To se nenaplnilo. Na finančním poli se NHL v posledních letech velmi daří a stále se posouvá dopředu. Loni samotná organizace měla vůbec nejvíce sponzorů v historii a zvýšení sponzorských příjmů meziročně o 20 % udělal v tomto ohledu hokejovou ligu vůbec nejvíce rostoucí v Severní Americe. Předčila tedy dokonce i NFL, která je dlouhodobě na vrcholu pyramidy a její celkové příjmy jsou oproti NHL více než trojnásobné.

To se odráží také na ceně samotných týmů. Hodnota nejvíce ceněného týmu NHL New Yorku Rangers překonala hranici 2 miliard dolarů. Naopak zklamáním byla loňská průměrná sledovanost finálových bojů. Vedení největší hokejové ligy tak přes velmi solidní ekonomické výsledky musí stále vymýšlet nové možnosti, jak udělat svou soutěž ve velké konkurenci dalších sportů stále zajímavější. Jednou z cest může být právě obnovení Světového poháru, který poslouží jako výborná reklama na hokejisty působící v zámoří. Fanoušci po dlouhých letech uvidí své idoly v reprezentačních dresech a v nových příbězích. A také se konečně vyjde vstříc hráčům, kteří již dlouho neskrývají rozladění z nemožnosti reprezentovat na posledních olympiádách. Jenže vyplatí se to NHL z ekonomického hlediska?

To je možná jeden z největších důvodů, proč se jsme zatím za posledních 30 let viděli jen 3 Světové poháry. Ten poslední v roce 2016 byl výdělečný, nicméně organizátoři si představovali lepší hospodářský výsledek. Navíc při finálovém dvojzápase Kanady s trochu zvláštně sestaveným týmem Evropy se objevila v torontské hale řada volných míst a utkání nepřitáhla ani diváky u televize. Aby mohl být turnaj stabilní součástí hokejové kalendáře a pro všechny strany výhodný, musí přijít několik úprav a není divu, že tou první je změna termínu.

„Olympijský“ termín v únoru

S únorovým termínem se přišlo již na plánovaný Světový pohár 2024, jenž se tedy (zatím) odložil o další rok. A dává logiku. Nejen z důvodu, že zimní sport by měl mít vrchol v zimních měsících :-) Část hokejové veřejnosti kritizovala zařazování turnaje těch nejlepších ještě před rozjezdem hokejové sezóny, kdy se fanoušci i někteří hráči teprve „probouzejí“ z letní pauzy. Naproti tomu v únoru je hokejové dění v plném proudu a hráči ideálně rozehraní.

Jenže stejně jako při olympijských hrách by se musela NHL na necelé tři týdny přerušit. Což už nešlo mnoha tamním klubům pod vousy při uvolňování hokejistů na OH jednou za čtyři roky. A upřímně moc si nedovedu představit, že by se NHL přerušila v únoru 2025 kvůli SP a hned další rok kvůli olympiádě. Zvlášť pokud by Světový pohár nedopadl z jakýchkoliv důvodů příliš slavně. Daly by chtěl při jednáních o SP 2025 rovnou definitivně vyřešit otázku hráčů na olympiádě 2026 v Itálie, kterou mají přislíbenou. A následně připravit pevný rozvrh na rotaci obou turnajů vždy po dvou letech.

Únorový termín taky nevyhovuje IIHF. V podstatě 10 týdnů před dosavadním hlavním vrcholem v podobě MS by přišel konkurenční a mnohem lépe obsazený turnaj, tím pádem dost pravděpodobně menší počet hráčů ze zámoří na „jejich“ šampionát, celkově nižší atraktivitu, návštěvnost, TV sledovanost…a s tím spojenou menší výdělečnost. Současná finanční situace IIHF není moc růžová a organizace je do jisté míry závislá právě na příjmech ze světového šampionátu.

Formát turnaje

Ještě více než změna termínu konání Světového poháru se řeší formát turnaje. Zatím se o konkrétní podobě vedou spekulace, protože ona samotná bude ještě předmětem jednání. Již ten minulý formát s dvěma „novými“ týmy se dostal pod palbu kritiky. Pro vedení NHL to není úplně jednoduchý úkol, protože samozřejmě chce zapojit do hry více zemí, ale musí reflektovat, že poslední dobou stále úspěšnější státy typu Švýcarska nebo Německa dají dohromady tak dvě kompletní pětky z jejich ligy. Podobně jsou na tom Slováci a také český tým musí zejména defenzivní řady doplnit některými hráči z Evropy nebo nižších zámořských soutěží.

Kvůli sledovanosti je pro organizátory optimální varianta s co nejvíce zápasy Kanady a USA. A možná právě proto by mohl zůstat na turnaji ještě další výběr složený z těchto dvou států, kterým se na minulém SP stal tým „Severní Ameriky“ do 23 let, byť se dříve účast podobně složených „nových“ mužstev vyloučila. Ačkoliv to třeba mě a mnohým jiným konzervativnějším fans je proti srsti a raději by viděli jen klasické reprezentační výběry jednotlivých států, z pohledu šéfů NHL to chápu. Chtějí dělat reklamu především na hokejisty ze své soutěže a na svůj produkt. Už proto bude zajímavé, jak se poskládají do skupin další týmy. Kanada, USA, Švédsko, Finsko a Česko tvoří základ. Doplní je ještě tedy nějaká forma dalšího týmu ze Severní Ameriky a zůstaneme třeba jen u jedné skupiny po šesti účastnících a následném play-off pro čtyři nejlepší na dva vítězné zápasy? Možná se pojede dál v osmi účastnících, když přibude Německo a Švýcarsko. Či přijde zcela jiná alternativní varianta? Možností se nabízí skutečně mnoho a to je ještě jedna velmoc stranou.

Bez Ruska nebo vůbec

Pořádat Světový pohár, jenž má být prezentací top světových hokejistů, bez ruských hvězd? Pokud na současných světových šampionátech nesporná kvalita ruských hráčů chybí, na této úrovni by to bylo dvojnásob takové. A za mořem to moc dobře vědí. Nechat doma Ovečkina a spol. a místo toho sledovat třeba německý výběr složený hlavně z hráčů DEL? Ne, to rozhodně není cílem Bettmana, Dalyho a dalších. Záležet jen na nich, Rusové do SP nastoupí. Byť třeba bez státních symbolů a s pozměněným názvem.

Pak jsou tu však další evropské hokejové velmoci jako Švédsko a Finsko, které už údajně v zákulisí pohrozili bojkotem SP, pokud by se ho za současné situace ruští hráči zúčastnili. Uvidíme, jak celá situace vykrystalizuje. Daly chce všechna klíčová jednání kolem Světového poháru 2025 zvládnout do konce roku a na začátku toho příštího oznámit jeho konkrétní podobu.

I když ze slov zástupce komisaře NHL cítíme velké odhodlání akci uspořádat a stabilně ji zařadit do hokejového kalendáře, v reálu je vše mnohem složitější. Samotné uspořádání akce v únoru 2025 bude velkým úspěchem. Ale že by se skutečně mohli ti nejlepší hokejisté potkávat každý druhý rok buď na olympiádě nebo SP, tomu příliš nevěřím, ačkoliv je to velké přání řady hokejových fanoušků. Myslím, že NHL si vždy každý turnaj vyhodnotí a pak pečlivě zváží, co dál. A případný program na „desetiletí“ dopředu si upraví podle vlastních potřeb.

Co se účasti Rusů týče, stejně jako u dalších sportů podle mě hodně napoví účast/neúčast ruských sportovců příští rok na OH v Paříži. A případné reakce či bojkoty ostatních států. Už za poslední rok jsme viděli postupný návrat některých Rusů pod různé celosvětové sportovní organizace. Naposledy FIFA a UEFA potvrdili návrat mládežnických reprezentací Ruska do kvalifikací, což opět vyvolalo bouřlivé reakce o slova o bojkotu zápasů od mnoha fotbalových svazů včetně Anglie či Polska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *